De diameter van een katheter wordt uitgedrukt in Charrière. De Charrière is een meeteenheid voor kleine diameters en wordt aangeduid met 'Ch'. De waarde van één Ch is ⅓ mm.
De maat van een verblijfskatheters wordt uitgedrukt in: Charriere (CH of Ch): deze geeft de buitendiameter aan.1CH = 1/3 mm. De meest gebruikte Charriere maat voor een verblijfskatheter is 14 en 16.
Het beste is om een katheter te gebruiken die goed afvoert, maar de kans op letsel aan de blaashals en urethra minimaliseert. In de dagelijkse praktijk zal meestal gekozen worden voor Ch 14-16.
Voor suprapubische katheterisatie wordt bij voorkeur een siliconen katheter gebruikt of een latexkatheter met hydrogel coating. Zowel bij vrouwen als bij mannen volstaat een lengte van ± 20 cm. Doorgaans wordt een katheter van 16 Ch gebruikt.
Verschillende soorten eenmalige katheters
De katheters voor vrouwen zijn korter dan die voor mannen. De meest gangbare kathetermaat voor katheteriseren bij zowel mannen en vrouwen is diameter 14. Bij kinderen kiezen we, afhankelijk van de leeftijd, meestal voor diameter 6, 8 of 10.
De diameter van een katheter wordt uitgedrukt in Charrière. De Charrière is een meeteenheid voor kleine diameters en wordt aangeduid met 'Ch'. De waarde van één Ch is ⅓ mm. Of andersom: 1 mm = 3 Ch.
Dat is op recept verkrijgbaar bij de apotheek of uw medische speciaalzaak. (De arts of continentie verpleegkundige geeft u een recept mee of sturen een machtiging naar de medisch speciaalzaak). Door het spoelen kan een infectie in de blaas of aanslag in de katheter worden voorkomen.
Vullen van de ballon
De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter.
De meest gangbare kathetermaat voor katheteriseren bij zowel mannen en vrouwen is charrière 14. Bij kinderen wordt doorgaans gekozen voor 6, 8 of 10 charriere afhankelijk van de leeftijd. Ook de katheter-tip is een belangrijk gegeven bij de keuze voor het type eenmalige katheter.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Een groot verschil zit in de diameter van de katheters, ook wel charrière genoemd. Charrière 14 is de meest gebruikte kathetermaat voor zowel mannen als vrouwen.
Het volgen van de urineproductie met behulp van een blaaskatheter is de makkelijkste en meest betrouwbare methode van monitoren. Voor volwassenen wordt aangegeven om een urineproductie van 0,5 ml/kg/uur (≈30-50 ml/uur) aan te houden.
Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties. weer; • vervolgens wast u weer uw handen.
Afhankelijk van de consis- tentie van de voeding voldoet bij volwassenen een sonde Charrière 8, 10 of 12 (omtrek 2,7-4 mm) meestal goed. SV wordt bij voorkeur gegeven met een druppelsysteem, waarmee de voeding continu of intermitterend, bijvoorbeeld alleen 's nachts, kan worden toegediend.
Het is niet ongewoon dat er 10-15 ml achterblijft. De blaas lediging begint met het bewust ontspannen van de bekkenbodem, daarna ontspant de sluitspier van de urinebuis zich en trekt de blaasspier samen. Een ontspannen toilethouding is erg belangrijk voor een goede blaaslediging.
Een verblijfskatheter is een katheter die gedurende een langere periode in het lichaam blijft zitten. Er zijn twee soorten: een urethrale verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht, terwijl een suprapubische verblijfskatheter via de maag rechtstreeks in de blaas wordt ingebracht.
Katheterisatie is het leeg maken van de blaas met een katheter. Als u het zelf doet, noemen we dit 'zelfkatheterisatie'. Een katheter is een dun plastic slangetje, dat speciaal voor dit doel is gemaakt.
Omschrijving. Het inbrengen van blaaskatheters is een veel uitgevoerde handeling in de gezondheidszorg. Dit mag alleen door een arts, verpleegkundige of verzorgende gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: het katheteriseren van de blaas bij mannen is namelijk een voorbehouden handeling.
3-weg Spoelkatheter (hematuriekatheter)
Dit is een katheter die drie lumen heeft: voor de afvoer van de urine, voor het opblazen van de ballon en voor het aansluiten van een permanent spoelsysteem.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen.
bij retentie > 1000 cc: katheter verwijderen in overleg met uroloog bij retentie < 1000 cc: katheter verwijderen na 2 weken, controle m.b.v. bladderscan. Als er geen bladderscan aanwezig is: controle d.m.v. éénmalige katheterisatie. Bij mannen overweeg start alpha-blokker.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Blijft u een paar dagen bloed in uw urine houden, bel dan de polikliniek Urologie. Neem altijd contact met ons op als u niet alleen bloed in uw urine heeft, maar ook last krijgt van koorts en buikpijn en u zich ziek voelt. Verstopping van de darmen veroorzaakt vaak ook problemen met de afvoer van urine uit de blaas.
De vrouw dient bij het wassen de schaamlippen goed te spreiden. De eventuele afscheiding op de katheter kunt u verwijderen met water. Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt.
Loopt de katheter niet (gedurende 2 à 3 uur geen urine) ondanks bovenstaande adviezen dan is het mogelijk dat de katheter verstopt zit. Knijp dan in de katheterslang, soms komt de urinestroom dan weer op gang. Zijn de klachten hiermee niet verholpen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.