De
Als een boot vaart, duwt hij water weg, waardoor een golftop bij de boeg en het hek van de boot ontstaat, daartussen ligt het golfdal. Hoe sneller de boot vaart, hoe langer en hoger de golf wordt en hoe meer energie de boot moet leveren om het water weg te duwen.
Maxima 600 met 50 pk
Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Hoe hard je mag varen in Nederland is lastig te beantwoorden. Er is namelijk geen eenduidig antwoord voor. De enige 'harde' grens is 20 km/h. Dat wil zeggen dat de maximumsnelheid in principe 20 km/h is, behalve in gebieden waar sneller varen expliciet is toegestaan.
Vaartest 4 Met de Gentle 590 tender met 500 kilogram bootgewicht vaar je met een 30 pk buitenboordmotor een tot een maximum snelheid van 35 kilometer per uur. Met 8 personen vaar je 14 kilometer per uur.
De 300pk buitenboordmotor zorgt voor een topsnelheid van rond de 46 knopen (85km/h).
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.
Gemiddelde snelheid van verschillende soorten sloepen
Tendersloep: Een tendersloep heeft een gemiddelde snelheid van 30 tot 40 km/u. Kajuitsloep: Een kajuitsloep heeft een gemiddelde snelheid van 25 tot 30 km/u. Vissersloep: Een vissersloep heeft een gemiddelde snelheid van 20 tot 25 km/u.
Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
Met de Corsiva 590 tender met 600 kilogram bootgewicht vaar je met een 40 pk buitenboordmotor een tot een maximumsnelheid van 47 kilometer per uur (met snelle schroef).
Combinatie boot, motor, mag je toch een snelheid verwachte van circa 40 km per uur.
De boot wordt aangedreven door een 150pk buitenboordmotor van Yamaha. Hiermee is een maximale snelheid te halen van 55km/h.
Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heb je een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur.
Er zijn veel risico's verbonden aan het varen, zoals aanvaringen, kapseizen en verdrinking. Milieu: Pleziervaart kan een negatieve impact hebben op het milieu. Boten kunnen vervuiling veroorzaken, zoals olielozingen en geluidsoverlast. Overbevolking: In sommige gebieden is het water erg druk.
Door de hoek van de trimplaten aan te passen, kun je je boot beter in balans brengen waardoor je sneller en soepeler door het water glijdt. De boeg van de boot komt tot 40% minder uit het water, schommelt minder en snijdt makkelijker door de golven heen.
Maximumsnelheid motorboten
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/u, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
Deze aluminium werkboot is vaarbewijsvrij met een maximale snelheid van 18km/h.
Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur.
Bij een rubberboot met motor is de snelheid sterk afhankelijk van het aantal passagiers. Een veel verkochte rubberboot met motor zonder vaarbewijs is een 3 meter rubberboot met 4 pk, hierbij zal de snelheid rond de 20 km/h liggen.
Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo'n 26 paardenkrachten.
De maximum snelheid in de vaargeul is 20 km/u daarbuiten 9 km/u.
Zonder vaarbewijs mag je dus nog steeds een boot besturen, mits de bestuurder minimaal 12 jaar oud is. Hoeveel Pk (paardenkracht) er achter de boot hangt maakt niet uit. Er is wel een duidelijke regel: wanneer uw boot harder kan dan 20 km/h, dan dient u in het bezit te zijn van een vaarbewijs.
'In' trimmen verlaagt de buitenboordmotor en laat meer van het onderwaterschip in het water zakken, vooral ter hoogte van de boeg. Dit is voordelig wanneer je direct in woelig water vaart, omdat het onderwaterschip dan beter door het water snijdt en een vlottere vaart mogelijk maakt.
De Spirit of Australia (276 Knots)
Aangedreven door J34 straalmotoren, haalde het een snelheid van 275,9 knots wat gelijk staat aan 511,1 km/u. Tot nu toe heeft geen enkele andere watervoertuig deze prestatie kunnen evenaren.
Een boot valt net als bijvoorbeeld auto, caravan, juwelen en uw inboedel onder de roerende zaken voor persoonlijk gebruik. Deze hoeft u niet op te geven voor de inkomstenbelasting: ze zijn vrijgesteld voor de vermogensbelasting (box 3).