Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken.De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Houdbaarheid van verf in ongeopend blik
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Verf, vooral de varianten op waterbasis, bevriest door vorst. Je kunt de verf weer ontdooien, maar alle belangrijke eigenschappen zijn dan verloren gegaan. Zo zal het bindmiddel bijvoorbeeld helemaal verdwenen zijn. Bovendien is er nu vocht bij de verf gekomen.
Het is vooral belangrijk dat de verf goed afgesloten opgeborgen wordt en op een plek waar het niet kan bevriezen. Als de verf eenmaal bevroren is geweest kun je er niet meer op vertrouwen dat alle bestandsdelen die in een verf verwerkt zitten nog naar behoren werken.
Daarnaast kan verf op waterbasis na verloop van tijd gaan stinken. Een bedorven watergedragen verf kun je herkennen aan de geur van rotte eieren. Is dit het geval? Dan kun je de verf niet meer gebruiken.
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Wil je dat oude blikje verf opmaken? Verwijder het vel en roer de verf goed door. Als er dan nog velletjes en/of klonten inzitten, zeef de verf dan met behulp van een nylon kous en de oude verf is weer als nieuw.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°. De plaats waar jij je verf bewaart heeft een grote invloed op de houdbaarheid van verf.
Er kunnen chemische reacties plaatsvinden tijdens het langdurig bewaren waarbij het pigment betrokken is. Maar het kan ook zijn dat pigment samenklontert. Als er twee of meer pigmenten in de verf zitten en één ervan klontert samen, dan is de verhouding verstoord en wijkt de kleur af.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.
Waterverdunbare (muur)verven kunnen na verloop van tijd gaan stinken. Wanneer dit het geval is, is de verf absoluut niet meer bruikbaar. Een verf zal altijd goed opgeroerd moeten worden voor gebruik. Als een verf lange tijd niet is gebruikt, dan zal deze langer moeten worden opgeroerd om deze weer homogeen te krijgen.
Verf verdunnen met water
Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.
Verf roeren kan uitstekend met een houten roerstaaf. Zorg er wel voor dat ook deze stofvrij is. Het is mogelijk om de verf te verdunnen, dit wordt vaak aangeraden wanneer de temperatuur in de ruimte wat lager is. Door de verf te verdunnen wordt deze vloeiender.
Waarmee u verf kunt verdunnen hangt af van de verf die u gebruikt. Een handig ezelsbruggetje: watergedragen verf wordt verdund met water. Verf op terpentine wordt verdund met terpentine. Acrylverf en muurverf kunnen verdund worden met water.
Zout water
Het is heel gemakkelijk om die verfgeur te voorkomen. Je hoeft alleen maar wat bakken met zout water in de kamer te zetten als je gaat schilderen. Het zoute water absorbeert de geur van de verf, zo heb je geen excuus meer om het verven uit te stellen.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis kun je ten minste een jaar bewaren en verf op terpentinebasis zeker twee jaar. Bewaar verf vorstvrij en bij voorkeur niet in een ruimte waar het product bloot kan komen te staat aan te hoge of te lage temperaturen.
Er kan altijd geschilderd worden bij een temperatuur boven het vriespunt. Vroeger was dit niet het geval, omdat er toen nog geen geschikte verf voor was. Tegenwoordig kan dit dus wel met speciale winterverf voor lage temperaturen.
Idealiter ligt de temperatuur om buiten te kunnen schilderen tussen de tussen 10 °C en 20 °C.
Open een raam om de luchtvochtigheid zoveel mogelijk te verlagen. Ventileer de ruimte zoveel mogelijk om je verf zo snel mogelijk te laten drogen. Over het algemeen kun je luchtvochtigheid in huis verlagen door bijvoorbeeld je was buiten te drogen en je badkamer goed droog te maken na gebruik.