Sommige katten zijn zo snel dat zij de wesp opeten en dit kan voor nare gevolgen zorgen. Een wesp kan namelijk meerdere malen steken, voordat de angel los laat. Hierdoor kan jouw kat dus ook meerdere malen gestoken worden. Als je er van overtuigd bent dat jouw kat een wesp heeft gegeten, bel dan met jouw dierenarts!
Bij verstikkingsgevaar moet je altijd direct hulp van de dierenarts inschakelen! De dierenarts kan je hond of kat een prikje geven wat de allergische reactie zal onderdrukken en weet precies wat te doen om te voorkomen dat je huisdier zal overlijden.
Een wespensteek kan erg gevaarlijk zijn voor een kat. In het ergste geval, kan ze een levensbedreigende allergische shock krijgen. De pijnlijke insectenbeten zijn echter meestal zeer mild. In het beste geval zwelt de prikplek na een paar uur weer op.
Koel de steekplek af met een nat washandje of doek met ijsklontjes en een scheut azijn of een coldpack. Haal voorzichtig de angel uit de huid wanneer het een bijensteek is. Desinfecteer het wondje. Door het koelen zal binnen een paar uur de zwelling minderen, is dit niet het geval, bel dan uw dierenarts.
Je riskeert een wespensteek in de keel bij het inslikken van een wesp die in je blikje gevallen is. Allergische personen kunnen op voorschrift van de arts een noodkoffertje bij zich dragen met hierin inspuitbare adrenaline (type Epipen® 0,3mg), een antihistaminicum (Zyrtec® bij voorbeeld) en een oraal corticoïd.
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Een andere misvatting is dat het gevaarlijk is voor een kat om insecten te eten. Veel mensen gruwen van het idee dat katten huisvliegen verschansen, omdat vliegen een bron van allerlei infecties zijn. De maagsappen van een kat zijn echter uitstekend opgewassen tegen een doodgewone vlieg.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Hoe lang houd je last van een steek? Bij sommige mensen verdwijnt de pijn en de jeuk van een wespensteek al na een paar dagen. Bij andere mensen kan het tot nog twee weken duren, afhankelijk van hoe gevoelig de huid is voor steken of beten van insecten in het algemeen.
Durf je helemaal niet in de buurt van de spin te komen? Dan wil je kat je misschien wel helpen. Spinnen zijn voor katten niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook nog eens heel smakelijk om te eten.
Als u denkt dat uw kat in shock is, bel dan direct uw dierenarts! Doe dit zo snel mogelijk, want een shock is al snel levensbedreigend. De dierenarts checkt de bloeddruk, hartslag en mate van uitdroging bij uw kat. De longen en het hart worden gecontroleerd met een stethoscoop.
Voor de meeste mensen is een wespensteek pijnlijk en vervelend, maar niet gevaarlijk. Na een wespensteek komt er via het gif een grote hoeveelheid eiwitten ons lichaam binnen. Door middel van een afweerreactie probeert het lichaam dit gif tegen tte gaan. Hierbij komt onder andere histamine vrij.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Wordt u gestoken? Slik onmiddellijk antiallergische medicatie. Bijvoorbeeld 2 tabletten Zyrtec en cortisone (Medrol 32 mg).
Uw kat kan slecht tegen specifieke verbindingen die voorkomen in huishoudelijke producten, waaronder paracetamol, aspirine en ibuprofen. Ontsmettingsmiddelen met fenol, zoals veelgebruikte toiletreinigers, en oplosmiddelen als spiritus zijn eveneens schadelijk.
u heeft een heel normale kat! De meeste kittens oefenen het jagen op muggen en vliegen. Dit zijn makkelijke prooien die niet terug kunnen bijten en dus ideaal zijn om het sluipen en vangen aan te leren. Veel volwassen katten blijven ook vliegen en muggen vangen.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
Bijen. Bijen hebben een angel met weerhaken. Als een bij steekt, blijft de angel in de wond zitten. De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat die dood gaat.
Soms op andere plaatsen of over heel het lichaam: roodheid, zwelling, netelroos (jeukende bulten), zwellingen van huid of slijmvliezen. Zwelling in de keel kan gevaarlijk zijn: moeilijke ademhaling. Piepende adem, kortademigheid of een drukkend gevoel op de borst. Hartkloppingen.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent.