Wanneer je paard plots gaat hoofd schudden is het belangrijk om goed naar het gebit te laten kijken. Het lijkt dat de klachten seizoensgebonden zijn door bijvoorbeeld een pollenallergie of dat het paard heel gevoelig is voor vliegjes. Er kan zelfs een voeding gerelateerde oorzaak zijn.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Als bij paarden met het echte headshaking syndroom op een of andere manier de prikkelgeleiding van die zenuw wat veranderd wordt, kan het hoofdschudden verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door neusnetjes, UV oogkappen of het direct verdovden van de zenuw. Ook bepaalde medicatie kan helpen.
Hoofdschudden, in het Engels 'headshaking' genoemd, is een aandoening waarbij paarden schudden met het hoofd, vaak zonder direct aanwijsbare oorzaak. Dit kan op alle leeftijden optreden, maar meestal zien we het bij (jong) volwassen paarden. Meestal is het iets blijvends; helaas gaat het maar heel zelden vanzelf over.
Paarden kunnen net als mensen ook hoofdpijn hebben. Hoofdpijn bij paarden komt dan ook regelmatig voor in allerlei verschillende vormen en met verschillende klachten. Hoofdpijn wordt heel vaak nog niet herkent doordat het hoofd het meest onderschatte lichaamsdeel is van een paard.
Bij de extreme gevallen van hoofdpijn is voornamelijk de aanvalsmodus hinderlijk. Je kunt dit herkennen aan dat je paard bijvoorbeeld zich niet wil laten aanraken, boos wordt als je hem/haar wil benaderen met je hand. Constant willen bijten of misschien zelfs al wel tegen je aan steigeren.
Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd.Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Hoofdschudden kan verminderd worden met de Equipens techniek, dit is een zenuwstimulatie. Deze stimulatie zorgt ervoor dat de prikkelbaarheid van de zenuw wordt gereset. Het signaal komt daardoor niet meer in de hersenen aan.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
De functie van een neusnetje is het weghouden van insecten uit de neus van het paard en het beschermen van de neus tegen de zon. Sommige paarden hebben namelijk roze huid op de neus en deze kan snel verbranden, het neusnetje helpt om UV-straling deels tegen te houden.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Janina: “Wij kunnen nadenken over gisteren en morgen en dingen in ons hoofd halen. Een paard kan dat niet, hij reageert puur en alleen op de omgeving. Hij kan niet terugdenken en zijn hersenen zijn dan ook niet in staat om expres stoute dingen te doen.”
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Shuddering attacks is een Engels term, shuddering is het Engelse woord voor rillen of beven en attack het Engelse woord voor aanval. Er is geen goede Nederlandse term voor shuddering attacks. Rilaanval is de letterlijke vertaling. Soms wordt de term benigne polymorfoeus movements of infancy genoemd.
Hoofdbonken is een bewegingsstoornis tijdens de slaap waarbij voornamelijk kinderen tijdens het inslapen of midden in de nacht met hun hoofd tegen de bedrand aanbonken.
In vergelijking tot de andere huisdieren zijn de vestibulaire klachten bij het paard vaak niet afkomstig van het evenwichtsorgaan. De meest voorkomende oorzaak bij volwassen dieren is temporohyoid osteoartropathie (THO).
Je baby leert nu echt communiceren. Hij gaat ja knikken of nee schudden als hij iets wel of niet wil. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer voordat je voor de eerste keer 'papa' of 'mama' zult horen. Of iets wat daarop lijkt natuurlijk.
'Nee knikken' (heen en weer bewegen) bestaat overigens bij de gratie van 'ja knikken', want 'het hoofd op en neer bewegen' is de gewone betekenis van dit werkwoord. In tegenstelling tot knikken heeft schudden niet zo'n ruimdenkend betekenisprofiel in de woordenboeken.
Het ene paard is van nature stoerder dan het andere.Het is daarom normaal dat paarden anders reageren op verschillende prikkels. Schrikt jouw paard al van ieder gebogen grassprietje of zandkorrel die verkeerd ligt? Dan is er misschien meer aan de hand.
Maar kúnnen paarden eigenlijk wel huilen, of speelde er soms iets anders? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast,” zegt ze.
Stresssignalen paard herkennen
Ook zal je merken dat de hartslag en ademhaling hoger wordt, waardoor je paard kan gaan zweten en trillen. Ten derde kan je paard vaker kan gaan mesten (soms zelfs diarree) of plassen. Paarden die chronisch stress ervaren, zijn vaak mager en hebben meer kans op maagzweren.
Ontspannen oortjes
Als een paard zich lekker voelt tijdens het rijden draagt hij zijn oren losjes en beweeglijk. De oortjes spitsen zich afwisselend op jou en draaien slechts kort ergens anders heen als hij even afgeleid is. Stijve, onbeweeglijke oren kunnen een indicatie zijn voor stijfheid elders in het lichaam.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.