Als de koper van een oude woning geen bouwkundig onderzoek laat verrichten, moet hij rekening houden met de aanwezigheid van bepaalde gebreken. De verkoper is dan alleen aansprakelijk als hij de koper niet of onjuist heeft geïnformeerd over ernstige gebreken in de woning.
Het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm, komen dan aan het licht. De bouwkundig ingenieur kijkt aan de buitenzijde naar het voeg- en schilderwerk.
Is de bouwkundig inspecteur aansprakelijk voor niet geconstateerde gebreken? De bouwkundig inspecteur heeft de verplichting de opdracht van zijn klant zorgvuldig uit te voeren. Doet hij dat niet dan kan de bouwkundige aansprakelijk zijn tegenover zijn opdrachtgever ( de klant), bijvoorbeeld voor 'gemiste' gebreken.
De bouwtechnische keuring wordt in de meeste gevallen betaald door de koper van de woning. De koper van de woning heeft er immers het meeste baat bij dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.
Een bouwkundige keuring duurt bij Homekeur gemiddeld maximaal 1,5 uur. Daarna wordt op kantoor alle informatie verwerkt tot een bouwkundig rapport en in de meeste gevallen ontvangt u de volgende werkdag het rapport al. Hoe lang een bouwkundige keuring precies duurt is afhankelijk van een aantal factoren.
Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien. Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht. Staat en toestand van dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen. Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie.
Geen verplichting, wel verstandig
In principe is er geen verplichting om een bouwkundige keuring te laten doen als je een huis koopt. Zo staat het ook in het artikel: als advies van de NVM om dat niet achterwege te laten - tenzij je zelf bouwkundig onderlegd bent of je een vrijwel nieuw huis koopt.
Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas na de koop van het huis ontdekt. Denk aan een ernstige lekkage in de badkamer. Als eigenaar ben je hiervoor zelf verantwoordelijk. In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening.
Als je een bestaand huis koopt, is dat inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Een scheur in de muur is bijvoorbeeld niet bepaald een verborgen gebrek. Onzichtbare, verroeste leidingen wel. Maar ook boktor, houtworm of asbest worden gezien als verborgen gebreken in een huis.
De keuring betreft een beoordeling van de volgende elementen: Fundering, kruipruimte (beperkt) en vloeren. Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte. Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien.
Voorbehoud bouwkundige keuring
In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag je de koopovereenkomst ontbinden.
Een bouwkundig rapport is het resultaat van een zogenaamde bouwtechnische keuring. In een bouwkundig rapport vindt u de uitslag van het bouwkundige onderzoek van uw woning. Een bouwkundig rapport geeft u meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van de woning.
De kosten bouwkundig rapport worden niet apart berekend, maar zijn ingesloten in de prijs voor de bouwkundige keuring. De prijzen voor een bouwkundige keuring inclusief de kosten bouwkundig rapport beginnen al bij 235 euro.
Is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting? Jazeker! Een bouwkundige keuring is fiscaal aftrekbaar onder voorwaarde dat de keuring wordt aangevraagd bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.
"Iedereen die van zichzelf vindt dat hij genoeg kennis heeft, kan een bouwkundige keuring uitvoeren. Er gelden geen beroepseisen en keurders hoeven geen examen te hebben afgelegd", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Bewijzen verborgen gebreken maar hoe? Als koper dien je dus te bewijzen dat de verkoper bewust of onbewust gebreken niet heeft gemeld. Ofwel deze heeft verzaakt in zijn of haar mededelingsplicht. Ook dien je verborgen gebreken in kaart te brengen als koper voordat je een (geronde) klacht indiend bij verkoper.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je zonder boete onder de aankoop van het huis uitkomen.
Hiermee waarborg je dat je, op basis van de uitkomsten van een bouwkundige keuring, de koop kan ontbinden zonder bijkomende verplichtingen. Indien verkoper en jij u als koper wil afzien van bouwkundige voorwaarde van bouwkundige keuring, dan dient je dit expliciet te melden in het (voorlopig) koopcontract.
Een bouwinspecteur of bouwkundig inspecteur houdt zich bezig met het inspecteren en onderzoeken van constructies om te bepalen hoe degelijk een constructie is en of deze voldoet aan de specificaties en regelgeving.
Hoe lang is een bouwkundig rapport geldig? Indien er zich in tussentijdse periode geen bijzondere omstandigheden voordoen is een bouwkundig rapport 6 maanden geldig. Het blijft overigens zo dat een keuring altijd een momentopname is.