Dwangsom gaat lopen als overheid niet binnen 2 weken beslist De overheid heeft dan 2 weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet, dan gaat de dwangsom automatisch lopen. Ook kunt u een besluit afdwingen via de rechter door direct beroep in te stellen.
Als u een aanvraag of bezwaar hebt ingediend en de gemeente beslist niet op tijd, kunt u de gemeente in gebreke stellen. Dit betekent dat u de gemeente vraagt binnen 2 weken alsnog te beslissen.
U kunt de gemeente dan in gebreke stellen, bijvoorbeeld door het speciale Formulier ingebrekestelling in te vullen. Hierin vraagt u de gemeente binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen. Beslist de gemeente daarna nog niet, dan hebt u recht op een vergoeding (dwangsom). Ook kunt u beroep instellen bij de rechter.
Als blijkt dat de gemeente niet tijdig reageert (dus niet binnen twee weken na een ingebrekestelling), moet de gemeente soms een vergoeding (dwangsom) betalen voor iedere dag dat het besluit te lang uitblijft. Dit voor hoogstens 42 dagen.
Je kunt de gemeente in gebreke stellen. Je stuurt een brief naar de gemeente waarin je meldt dat de beslistermijn overschreden is. Hierin vermeld je dat de overheid nog twee weken heeft om een besluit te nemen. Reageert de overheid niet binnen deze twee weken dan verbeurt de overheid zelf dwangsommen.
Beslistermijn voor bezwaren is vaak 6 weken
Er is een wettelijke termijn waarin de overheid op uw bezwaar moet reageren. In de meeste gevallen is dit 6 weken.
Nalatigheid gemeente: hoe aanklagen? Wanneer er sprake is van nalatigheid van de gemeente, heeft u de optie om de gemeente aansprakelijk te stellen. Dit doet u door een klachtenbrief op te stellen en naar de gemeente te sturen. De gemeente beoordeelt dit dan.
Je kunt een ingebrekestelling per post of per e-mail sturen.
Besluit op bezwaarschrift binnen 6 weken na einde bezwaartermijn. Bij de meeste bezwaarschriften geldt een beslistermijn van 6 weken, gerekend vanaf het einde van de bezwaartermijn.
Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs enkele maanden beslaan of slechts een paar uur. Daarnaast moet ook vermeld worden wat er gebeurt als uw wederpartij niet binnen de gestelde termijn alsnog presteert.
Nadat u de wederpartij op een correcte wijze in gebreke hebt gesteld en de wederpartij komt dan alsnog zijn verplichtingen niet na, dan treedt de wederpartij in verzuim.In dat geval, kunt u overgaan tot het ontbinden van de overeenkomst en/of schadevergoeding vorderen.
Een overheidsorganisatie moet op tijd een beslissing nemen over uw aanvraag (voor bijvoorbeeld een uitkering) of op uw bezwaar (bijvoorbeeld omdat uw vergunningaanvraag is afgewezen). Doet de overheidsorganisatie dit niet, dan kunt u recht hebben op een geldbedrag (een dwangsom).
Nadat u ons in gebreke hebt gesteld, moeten wij binnen 2 weken een beslissing nemen. Krijgt u binnen 2 weken geen reactie van ons? Lees wanneer wij u een dwangsom moeten betalen. Wij sturen u altijd een brief met uitleg over hoe we met uw ingebrekestelling zijn omgegaan.
Een overheidsorganisatie moet op tijd een beslissing nemen over uw aanvraag (voor bijvoorbeeld een uitkering) of op uw bezwaar (bijvoorbeeld omdat uw vergunningaanvraag is afgewezen). Doet de overheidsorganisatie dit niet, dan kunt u recht hebben op een geldbedrag (een dwangsom).
Verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Denk hierbij aan: het voorkomen van overlast en ordeverstoringen bestrijden. het verbieden van openbare bijeenkomsten als er geen garantie voor de veiligheid is.
Een hoorzitting is geen verhoor. Het doel is om meer informatie te krijgen. Als alle relevante feiten bekend zijn, kan een beslissing worden genomen. Tijdens de hoorzitting zelf wordt géén beslissing genomen.
Na een uitspraak van de rechter kunt u in de meeste gevallen hoger beroep instellen.Er gelden strikte termijnen waarin u kenbaar moet maken dat u hoger beroep wilt instellen. Deze termijnen zijn niet in alle rechtsgebieden en zaken hetzelfde.
In beroep gaan: vaak binnen 6 weken, soms 2 binnen weken
U moet uw beroepschrift meestal binnen 6 weken na de verzending van de beslissing versturen. Deze termijn geldt bij beroep en bij hoger beroep. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in ziektewetzaken, is deze termijn maar 2 weken.
Het communiceren via e-mail is voortaan wettelijk erkend als geldige kennisgeving. Dat blijkt uit de herziening van het Burgerlijk Wetboek.
Het basisprincipe is dat u als schuldeiser steeds verplicht bent om uw debiteur voorafgaandelijk in gebreke te stellen, wanneer u vaststelt dat uw schuldenaar zijn verbintenissen niet naleeft. In sommige gevallen zal een voorafgaandelijke ingebrekestelling toch niet verplicht zijn.
Mogelijkheden na het versturen van een ingebrekestelling
Wanneer de andere partij geen gehoor geeft aan de ingebrekestelling, is deze partij in verzuim. Pas dan kunt u juridische maatregelen nemen zoals het ontbinden van de overeenkomst of het eisen van een schadevergoeding.
Als u schade heeft als gevolg van een zogenoemd onrechtmatig besluit van de overheid (bestuursorgaan), kunt u een procedure beginnen bij de bestuursrechter, de civiele rechter of de kantonrechter. In de procedure vraagt u om een schadevergoeding van de overheid, bijvoorbeeld een gemeente, provincie of het waterschap.
De gemeente wijst dan een klachtbehandelaar aan. Dat is een ambtenaar die niet zelf betrokken is (geweest) bij de gebeurtenis waarover u klaagt. Ook deze klachtbehandelaar neemt (telefonisch) contact met u op, zodat u uw klacht kunt toelichten.
Handelt de gemeente onvoldoende om gevaarlijke situaties te voorkomen, dan kan zij hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Als wethouders of ambtenaren onrechtmatig handelen en bijvoorbeeld fraude plegen, dan kan de gemeente hier aansprakelijk voor worden gesteld.