Wat als de GGZ niet helpt?

Wanneer u geen passende geestelijke gezondheidszorg vindt, kunt u daarbij hulp krijgen. Bijvoorbeeld van de huisarts, zorgverzekeraar of Het Juiste Loket.Lukt dat ook niet, dan kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kom ik van de GGZ af?

Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen. Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychosenet.nl

Wat moet er veranderen in de GGZ?

“De zorgvraag zal toe blijven nemen in de komende jaren. Daarom moeten we in de GGZ echt dingen anders gaan doen om de GGZ betaalbaar te houden: meer preventie, versterken van samenredzaamheid en verbinding en waar nodig (digitale) behandeling bieden met minder middelen.”

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op morgens.nl

Wat is een acute psychische crisis?

Er is sprake van een psychische crisis, wanneer iemand in een situatie van ernstige psychische nood verkeert en de omgeving (nog) geen passende ondersteuning heeft weten te bieden. In de crisis gaan er ongewild veel dingen mis, of ze dreigen mis te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychosenet.be

Hoe lang duurt specialistische GGZ?

Een behandeling kan afhankelijk van de aard van de klachten en de behandeldoelen van de patiënt een aantal sessies duren of een jaar tot meerdere jaren in beslag nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggzstandaarden.nl

Jongeren & hun ervaringen met de GGZ | Help! Ik Zoek Hulp #1 | MYS

31 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag therapie duren?

Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvvp.net

Hoe stop je met therapie?

Beëindiging door de cliënt

Voor de cliënt is het heel simpel: je mag op ieder moment stoppen met je therapie. Dat heeft te maken met het toestemmingsvereiste uit de WGBO, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Niemand kan jou verplichten een behandeling af te maken die je niet wil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychologievandaag.nl

Wat is een ernstige psychiatrische aandoening?

Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA)

Deze ziekten worden gekenmerkt door moeilijke periodes, lichamelijke en geestelijke pijn. Deze mensen hebben veel problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met werk, relaties, soms ook met persoonlijke hygiene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op parnassia.nl

Kan ik zelf de crisisdienst bellen?

Je kan de ggz crisisdienst bellen als iemand acuut gevaarlijk is voor zichzelf en/of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan agressie of verwardheid. Je kan zelf de crisisdienst bellen, maar ook je naasten of je huisarts kunnen aan de bel trekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trubendorffer.nl

Hoe ziet een crisisopname eruit?

Bij een crisisopname wordt iemand opgenomen vanwege ernstige psychische klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand ernstige psychotische klachten heeft, als iemand zichzelf wil beschadigen, of net een poging tot zelfbeschadiging of zelfdoding heeft gedaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychosenet.nl

Wat verandert er in de GGZ in 2022?

Per 2022 werken we in de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg met een nieuwe bekostiging: het zorgprestatiemodel. De zorgprestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en zijn herkenbaar en controleerbaar voor de patiënt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nza.nl

Wat zijn overige zorgprestaties GGZ?

Overige zorgprestaties

Voorbeelden hiervan zijn intercollegiaal overleg (overige verrichting), reistijd (toeslagen consult) en TBS (toeslagen verblijf).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aag.nl

Welke instellingen vallen onder GGZ?

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Huisartsenzorg en POH GGZ. Bij problemen met een psychische aard is de huisarts het eerste aanspreekpunt. ...
  • Basis GGZ. De Basis GGZ is bedoeld voor mildere, niet-complexe psychische problemen en aandoeningen. ...
  • Specialistische GGZ. ...
  • Langdurige GGZ. ...
  • Hulp en ondersteuning. ...
  • Huisarts. ...
  • Jeugd-GGZ.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Hoeveel sessies Basis GGZ?

Een behandeling duurt ongeveer vijf tot maximaal twaalf sessies per jaar. Hoeveel behandelsessies je nodig hebt, bepaal je vooraf samen met je behandelaar. Arkin BasisGGz is er ook voor mensen die te maken hebben met langdurige psychiatrische problematiek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arkinbasisggz.nl

Met wie werkt de GGZ samen?

We werken intensief samen met verschillende zorgpartners.

Zoals met huisartsen, sociale wijkteams, jeugdzorginstellingen, algemene ziekenhuizen, ambulante zorgaanbieders, forensische psychiatrie, verslavingszorg en RIBW-instellingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggzcentraal.nl

Kan POH GGZ diagnose stellen?

De huisarts/POH GGZ bepalen in overleg met de patiënt welke zorg nodig is. Afhankelijk van de ernst of complexiteit van het beeld zal de huisarts/POH GGZ, na het stellen van een diagnose, zo nodig de patiënt doorverwijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zel.nl

Wat valt onder een crisissituatie?

Een crisissituatie kan door verschillende factoren uitgelokt worden: verlies van werk, eenzaamheid, dreigende uithuiszetting, schulden, scheiding, overlijden, ziekte, aanhoudende stress, afhankelijk zijn van anderen, pessimistische verwachtingen naar de toekomst toe, afhankelijk van alcohol, medicatie of drugs, ….

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op participate-autisme.be

Wat zijn psychische aanvallen?

De aanvallen hebben een psychische oorzaak, zoals spanning, overbelasting of een trauma. Net als hartkloppingen of een hoge bloeddruk kun je PNEA zien als een uiting van emoties of spanningen. PNEA zijn echte aanvallen en geen aanstellerij zoals weleens gedacht wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op epilepsie.nl

Wat gebeurt er als je de crisisdienst belt?

Bij een crisisdienst werkt een team van psychiaters, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. U krijgt er direct hulp en behandeling. Daarna gaat u weer naar huis en krijgt u zo nodig behandeling op afspraak. Soms is een verblijf met behandeling in de GGZ-instelling de beste keuze.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wat zijn kenmerken van mensen met een psychische aandoening?

Definitie van psychische aandoening

De term psychische aandoening wordt gebruikt om een beschrijving te geven van een psychische en emotionele gesteldheid die het denken, voelen en handelen zodanig beïnvloeden dat men niet optimaal kan functioneren in het dagelijkse leven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op begeleidleren.nl

Hoe herken je iemand met psychische problemen?

Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avantsanare.nl

Wat zijn de meest voorkomende psychische klachten?

Meest voorkomende psychische stoornissen
  • ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. ...
  • Angststoornis. Je zoon of dochter is vaak erg bang, waardoor hij of zij niet meer goed kan functioneren in het dagelijkse leven.
  • Autisme. ...
  • Depressie. ...
  • PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eleos.nl

Wat mag een psycholoog wel of niet?

De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lvvp.info

Hoe vaak naar therapie?

Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-psycholoog-in-leiden.nl

Hoe duur is een therapeut?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022. In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Populaire vragen