Limburg is een van de meest eigenzinnige provincies van Nederland en heeft een opmerkelijke geschiedenis. De Limburgers zijn namelijk niet altijd volledig onderdeel geweest van ons land: vroeger hoorde Limburg zowel bij Het Koninkrijk der Nederlanden als bij de Duitse Bond.
Het grondgebied van het huidige Limburg was vanaf de vroege Middeleeuwen meestal verdeeld tussen het Hertogdom Brabant, Hertogdom Gelre, Hertogdom Gulik, het Prinsbisdom Luik en de prins-bisschop van Keulen.
Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden. In 1866 viel de Duitse bond uit elkaar.Een jaar later kwam Limburg definitief bij Nederland.
Het grote verschil met de rest van Vlaanderen is dat Limburg tot het einde van de 18de eeuw deel uitmaakte van het prinsbisdom Luik. De regio maakte dus geen deel uit van de historische Spaanse of Oostenrijkse Nederlanden zoals de andere Vlaamse regio's.
Wat wij nu als Limburg kennen was het graafschap Loon, wat een deel was van het Prins Bisdom Luik. Het Hertogdom Limburg was een klein gebiedje in nu de Provincie Luik.
Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk, gezamenlijk besluiten ze dat Luxemburg onafhankelijk wordt en dat Limburg wordt toegevoegd aan Nederland in plaats van Duitsland. Met dat besluit is het definitief. Sindsdien in Limburg al 150 jaar onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.
Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 kreeg Sittard al stadsrechten.
De eerste bewoners die sporen achtergelaten hebben waren neanderthalers die in Zuid-Limburg bivakkeerden. In het neolithicum werd hier vuursteen gewonnen in ondergrondse mijnen, onder andere bij Rijckholt. Ook zijn er in Zuid-Limburg sporen te vinden van nederzettingen van de Bandkeramische cultuur (5300-4900 v. Chr.).
De eerste bewoners waarvan sporen zijn gevonden waren Neanderthalers die in Zuid-Limburg bivakkeerden. In het neolithicum werd hier vuursteen gewonnen in ondergrondse mijnen o.a. bij Rijckholt waar men heden nog zo'n mijn kan bezichtigen. Van deze eerste bewoners is niet veel bekend behalve uit opgravingen.
In 1839 kreeg de provincie Limburg de vorm die ze vandaag de dag nog steeds heeft. Tegen de zin van koning Willem I werden in dat jaar namelijk definitief de provincies Nederlands- en Belgisch-Limburg gescheiden. Daarmee was een einde gekomen aan zijn droom van een Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Op 14 oktober 1831 legden de Grote Mogendheden in de Vier en Twintig Artikelen de scheidingsvoorwaarden tussen Nederlanden en België vast. De Maas tot Maaseik werd de scheiding tussen Belgisch en Nederlands Limburg en de vesting Maastricht met de ommelanden en Sint Pieter bleven Nederlands.
De Belgische Revolutie, Belgische Omwenteling of Belgische Opstand is de gewapende opstand in 1830 tegen koning Willem I der Nederlanden die tot afscheiding van de zuidelijke provincies leidde en tot de onafhankelijkheid van België.
De naam Limburg is in de 19e eeuw gegeven aan de grote provincie Limburg van de Verenigde Nederlanden. De naam was afkomstig van het vroegere, grotendeels Limburgstalige hertogdom Limburg rond het stadje Limburg aan de Vesder, in het noordoosten van de huidige Belgische provincie Luik.
Dit prachtige gebied bevindt zich letterlijk op de smalste plek van Nederland, gelegen tussen België en Duitsland in Limburg, met een breedte van slechts 4,8 kilometer. De Maas stroomt als centrale factor door het gebied heen.
Prehistorische boeren, bandkeramiekers, vestigden zich zo'n 7000 jaar geleden in dit gebied en kondigde hiermee het begin aan van de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg.
De provincie Limburg (Frans: Limbourg), in Nederland ook wel Belgisch-Limburg genoemd ter onderscheiding van 'Nederlands-Limburg' (beide namen zijn niet officieel), is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en een van de tien provincies van België.
De Limburgse taal is West-Germaans
Het Limburgs is een West-Germaanse taal. Taalkundig verschilt het Limburgs van de buurtalen Nederlands en Duits vanwege zijn contrastieve tonaliteit en eigen klankleer, grammatica en woordenschat.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Oprechtheid, trouw en toewijding zijn eigenschappen die den Limburger sieren.
Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
Trier is de oudste stad van Duitsland, gesticht in de eerste eeuw voor Christus. Het was in de derde eeuw de grootste stad ten noorden van de Alpen. Er zijn nog talrijke Romeinse overblijfselen te vinden, aanleiding voor de Unesco om deze stad op de lijst te plaatsen.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Smakt (Limburgs: De Smákt) is een dorp in de Nederlandse provincie Limburg. Het is met 200 inwoners (1 januari 2021) het kleinste kerkdorp van de gemeente Venray en vormt samen met Holthees één dorpsgemeenschap (Smakt-Holthees).