Met veel ijs in je cocktail zal het sneller koud worden met als gevolg dat het ijs niet hoeft te smelten. Veel ijs zorgt er dus voor dat je lekker lang kunt genieten van een ijskoude cocktail.
Een glas vol met ijs zorgt voor een sterke temperatuurdaling. De cocktail benadert het nulpunt en de verwatering gaat langzaam. Een cocktail met weinig ijs is een paar graden warmer. Bovendien is het ijs met meer vloeistof omgeven dan wanneer het glas vol zit met ijs.
Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs. Wij adviseren om ongeveer 150 gram crushed ice per cocktail te gebruiken. Door veel ijs te gebruiken koelt de drank sneller af, waardoor het ijs niet hoeft te smelten.
Voeg ijsblokjes toe in de shaker. Houd hiervoor 1 glas met ijs aan, ongeveer 1/4 van je shaker. Voeg met een barmaatje alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden toe.
Tegelijk smelt crushed ice ook sneller dan een ijsblok, je krijgt dus meer verwatering. Crushed ice is daarom vooral geschikt voor drankjes die lang ijskoud moeten blijven. Gebruik het enkel voor cocktails waarbij het niet erg is als er meer water bijkomt.
Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren. Succes!
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
Een cocktailshaker is een voorwerp dat gebruikt wordt bij het bereiden van cocktails. Het is een afsluitbare beker, meestal van edelstaal, waarin de ingrediënten worden samengevoegd en vervolgens door elkaar geschud.
Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met bijvoorbeeld zuivel, siropen of fruitsappen. Voorbeelden van dit soort cocktails zijn de Cosmopolitan, Chocolate Martini, Mai Tai of de Daiquiri. Cocktails met koolzuurhoudende dranken, denk aan cola of tonic, stir je in plaats van shaken. Waarom?
Met een cocktailzeef, ook wel strainer genoemd, zorg je ervoor dat ingrediënten zoals fruit of ijs in de shaker achterblijft en je enkel de cocktail inschenkt. De meeste cocktailzeven passen op een shaker of losse beker.
Hoe maak je crushed ice? Doe een aantal ijsblokjes in een afsluitbaar zakje en sluit af. Wikkel de zak ijs in een handdoek om lawaai tegen te gaan (en je aanrecht te beschermen). Sla met een deegrol of hamer op de zak ijs tot het ijs voldoende fijn gecrusht is.
Ingevroren ijsblokjes en Crushed ijs nemen twee keer het volume inhoud van de bak in. U kijkt wat de inhoud van de bak is en deelt deze door twee. Hiermee kunt u volledig de inhoud van de bak vullen met ijs. Uiteraard wilt u nog flessen, blikjes of andere dingen koelen dus u hoeft de bak maar voor drie kwart te vullen.
Een goede cocktail set bestaat uit minimaal vijf delen: shaker, jigger of barmaatje, strainer (zeefje), barlepel en een muddler (stamper). Met een barmaatje kun je de verhoudingen van de drank meten. Het heeft twee maten, vandaar het zandlopermodel.
Wanneer u ijsblokjes wilt gebruiken om in het glas te serveren dan kunt u met 1 kilo ijsblokjes ongeveer 12 glazen van ijsblokjes voorzien. Met een zak van 8 kilo kunt u dus maximaal 100 drankjes serveren. Als u cocktails wilt serveren is een zak van 8 kilo ijsblokjes genoeg voor ongeveer 40 cocktails.
Professionele bartenders in cocktailbars gebruiken meestal boston shakers. Dit zijn shakers met een shake beker en een boston glas die je gebruikt met strainer voor het uitschenken. In deze shaker past meer (800 ml inhoud) dus kun je er makkelijk 2 cocktails tegelijkertijd mee maken.
Eigenlijk is het makkelijk: als een cocktail alleen alcoholische ingrediënten bevat, stir je deze. Een belangrijk verschil met shaken is de verdunning en de structuur. Bij shaken krijg je veel meer verdunning dan bij roeren.
an alle drankjes in de kroeg zijn mixdrankjes het duurst. Een mix heb je vanaf ca. €7,- (maar in een chique tent betaal je zo €15,-) Over het algemeen kun je voor de prijs van één mixdrankje in de kroeg, 4,3 mixjes thuis maken.
Deel: deel is de afmeting die gegeven wordt aan je cocktail. 1 deel staat gelijk aan 1 barmaatje.
Een Bartender wordt vaak ook Barkeeper genoemd, Barman of Barvrouw. Er zijn ook gespecialiseerde Bartenders, zoals Cocktailshakers of Mixologisten, die cocktails en mixen bereiden. Ook vind je vaak in hotels dat de Bartender kleine gerechten serveert en dan draagt hij/zij de naam F&B Employee/Bartender.
De Boston shaker heb je in een goedkopere varianten en een iets duurdere. De goedkopere variant is gemaakt van roestvrij staal en kan in de vaatwasser. De duurdere variant is ook van roestvrij staal, maar heeft er een prachtige zwarte laag overheen. De zwarte Boston shaker is niet geschikt voor de vaatwasser.
Naast het maken van veel groene smoothies kun je nog veel meer doen met je blender. Denk eens aan het pureren van een soep, het maken van sauzen en om je zelfgemaakte babyhapjes in te pureren. In sommige (wat krachtigere) blenders kun je ook ijsblokjes crushen voor in je overheerlijke cocktail.