Zorg dat alle frietjes bedekt zijn met een glimmend laagje olie en voeg indien nodig nog een extra theelepeltje toe. Met name te weinig olie kan ervoor zorgen dat je frietjes niet krokant worden.
Zodra de frietjes tegen elkaar of op elkaar liggen worden ze niet meer krokant. Er moet voldoende ruimte tussen zitten. Zout voeg je pas toe na het bakken van de zoete aardappelfriet.
Dat komt doordat zoete aardappelen minder zetmeel bevatten dan een gewone aardappel, en net dat zetmeel zorgt voor een krokante buitenkant. Bovendien bevatten ze meer suikers, waardoor de frietjes sneller (te) bruin kleuren. De ideale methode moet dus te maken hebben met zetmeel toevoegen en de baktijd beperken.
Zoete aardappelen bevatten op hun beurt meer vezels, calcium en vitamine A.Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Waar het allemaal om draait: de bereidingswijze. Normale friet worden vaker gefrituurd dan zoete-aardappelfriet, die vaker in de oven worden gebakken.
Week de aardappels in water voor het bakken
Om toch knapperige zoete aardappels uit de oven te maken kun je de aardappels van te voren een uur of twee in water laten weken. Dit verwijdert veel van het zetmeel, waardoor het vocht later in de oven makkelijk uit de aardappels ontsnapt.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
De zoete-aardappel wordt geprezen om haar gezonde karakter ten opzichte van de aardappel. Toch blijken beide producten niet veel te verschillen in voedingswaarde. ,,De zoete-aardappel bevat zelfs iets meer koolhydraten en suiker”, stelt Wouters. Ter vergelijking: een normale aardappel bevat bijna geen suiker.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine C, maar ook minder suiker, zegt Rumsey. “Zoete aardappelen echter, bevatten meer vezels, calcium en vitamine A.” Om precies te zijn haal je zelfs vier keer je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen, stelt de National Institute of Health.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en droog ze goed af. Snijd in frieten en besprenkel ze met olie en wat zeezout. Schillen mag maar hoeft zeker niet; er zitten veel goede voedingstoffen in de schil én het maakt je frietjes lekker rustiek.
De zoete aardappel kan je zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Meestal worden ze gekookt, gebakken of gefrituurd. Maar je kan ze ook rauw eten. Afhankelijk van je voorkeur kan je ze geschild of ongeschild bereiden.
De verschillen tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel zijn niet heel groot, maar er is toch wel wat verschil. De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel.
Ook groentefrietjes kun je lekker crunchy maken, tenminste als je ze juist bereidt. Het geheim zit 'm in de manier van bakken én in de olie die je kiest. Een knapperige buitenkant bereik je ofwel in de oven met een olieblend voor warme bereidingen of in de friteuse met een goede frituurolie.
Bak porties van 450g in 10 minuten krokant.
Leg de aardappelschijfjes op de lade van uw voedseldroger.Zorg ervoor dat de schijfjes niet overlappen.Zet de droger op 52 graden en droog de schijfjes voor 2 tot 4 uur. Controleer na 2 uur de schijfjes.
Bomvol vezels
Zoete aardappels bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vezels. Zo vind je in één ongeschilde bataat maar liefst 6 gram van deze gezonde stoffen. Vezels zijn niet alleen heel goed voor je darmen, maar ook voor je suikerspiegel en je gewicht.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
Zoete aardappel heeft perfecte voedingswaarden voor een gezond eetpatroon. Ze staan niet voor niets op het menu van iedere sporter. Bovendien is het perfect voor het afvallen.Dat komt doordat het een lang verzadigd gevoel geeft.
Het ideale bodybuilder dieet bestaat voor 25% uit compacte koolhydraten (zoals rijst of aardappelen) en 25% vezelige koolhydraten (zoals groene groenten). Expert bodybuilders raden asperges vlak voor een wedstrijd aan en zoete aardappels zijn een uitstekende bron van energierijke koolhydraten.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Zoete aardappel bevat natuurlijke suikers die langzaam vrijkomen in de bloedbaan, wat zorgt voor een evenwichtige en regelmatige bloedsuikerspiegel. De zoete aardappel is daarom een aantrekkelijk voedingsmiddel als je last hebt van diabetes type 2.
Zoete aardappelen en afvallen, conclusie
Afvallen met zoete aardappel kan prima. Wel bevat de knol een grote hoeveelheid (langzame) koolhydraten. Dus als je een koolhydraatarm-dieet volgt, adviseren wij om bataat met mate te genieten. De bereidingswijze van zoete aardappel speelt een rol als je wilt afslanken.
Witte zoete aardappels hebben een iets paarse schil en de oranje variant een bruin oranje schil. Het maakt niet zo heel veel uit welke je gebruikt, de bereiding is hetzelfde. Oranje zoete aardappels bevatten wel iets meer bèta-caroteen en de witte variant zou wat smaak betreft iets zoeter zijn.