Vroeger gingen de gekaakte haringen in een vat met zout, en hoe langer ze daar inzaten, hoe zouter - logisch - ze werden. Na een jaar in zo'n vat was de haring vaak zo zout dat deze bijna niet meer te eten was. Om de zoute smaak enigszins te verhullen, werd er dus gesnipperde ui bij geserveerd.
De gezouten haringen werden in een houten vat bewaard. Om het vele zout en daardoor de tranigheid van de haring te verhullen, werd de vis met een gesnipperd uitje gegeten.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Het eten van rauwe haring met uitjes is een typisch Nederlandse delicatesse. Elk jaar wordt de opening van het haringseizoen gevierd op vlaggetjesdag, als de haring vet genoeg is om opgegeten te worden.
Er zouden zelfs meer doden vallen als direct gevolg van het verorberen van de Hollandse nieuwe. Haringen zijn namelijk zout en dat is niet goed voor hartpatiënten. „Door dat vele zout, zeker als je twee of drie haringen achter elkaar eet, hou je meer vocht vast. Daardoor krijgen mensen het benauwd.
Belangrijke vitaminen en mineralen voor je darmen zijn onder andere zink, omega-3 vetten, vitamine A, C, en E. Voeg avocado's, aloë vera en vette vis (zalm, tonijn, haring, makreel) toe aan je dieet en eet voldoende groente, fruit en rauwe noten.
Haring: een gezonde keuze
Haring, hoewel lang beschouwd als een uitstekend smakende vis die vol zit met eiwitten, is zowel goed voor onze geest als voor ons lichaam. Onderzoek toont aan dat bepaalde soorten vis, waaronder haring, een uitstekende keuze zijn voor gezond eten.
Alhoewel zoute haring meer zout bevat en zure haring meer verzadigde vetten, is haring rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten. Deze zijn essentieel voor een gezond hart en een goede hersenfunctie. Bovendien bevat haring een hoog gehalte aan vitamine D, vitamine B12 en andere belangrijke voedingsstoffen.
Ingelegde haring is de meest voorkomende manier om haring te eten, waarvoor een mengsel van azijn, zout en suiker nodig is, dat vaak ui, laurierblaadjes en peperkorrels bevat. Andere manieren om haring te bereiden, zijn onder andere het bakken van de vis in zijn geheel (met of zonder kop) nadat deze is gevuld met kruiden en specerijen .
Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd.
Haring eten
De bekendste manier om een haring te eten, is natuurlijk gezouten, rauwe vis bij de staart pakken en in de keel laten glijden. Ook kunt u hem in stukjes laten snijden met uitjes en zuur. Maar gebakken of gerookt is de haring ook heerlijk.
Ingelegde haring – middelpunt van het smorgasbord
Ingelegde haring is er in verschillende smaken – mosterd, ui, knoflook en dille, om er een paar te noemen. Mensen eten het vaak met gekookte aardappelen, zure room, gehakte bieslook, scherpe harde kaas, soms gekookte eieren en natuurlijk knäckebröd .
Volgens het Visbureau is de volvette haring met name een echte omega 3-bom. Dit zorgt onder andere de hersenen gezond te houden en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan. ,,Haring staat bekend om zijn omega 3-, 6- en 9-vetzuren”, zegt ook Velzeboer. ,,Dat zijn allemaal onverzadigde vetzuren en dat maakt het gezond.
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis.
Er is geen vissoort die "red herring" wordt genoemd , maar het is een naam die wordt gegeven aan een bijzonder sterke kipper, gemaakt van vis (meestal haring) die sterk in pekel is gepekeld of zwaar gerookt. Dit proces zorgt ervoor dat de vis bijzonder scherp ruikt en, met voldoende sterke pekel, het vlees roodachtig wordt.
In haring zitten veel gezonde vetten.Deze vetten bevatten omega 3 wat zorgt voor gezonde hersenen en het tegengaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook gezond omdat de vetzuren van omega 3,6, en 9 die de haring bevat onverzadigde vetzuren zijn.
Hoewel de Nederlanders het gerecht rauwe haring noemen, is het dat in feite niet. De haring is ingevroren en vervolgens een paar dagen in zout gelegd om de vis te laten rijpen (soused haring). Haring was niet alleen voedzaam, het was ook goedkoop en het had een redelijke houdbaarheid .
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT. Kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Serveer direct met spek, wat brood, boter en een salade. Als u er een ontbijt van wilt maken, kunt u er een gebakken ei bij serveren .
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Haring bevat veel ijzer , wat het lichaam helpt bij de productie van hemoglobine. Hemoglobine is de stof in rode bloedcellen die ervoor zorgt dat het bloed zuurstof door het lichaam kan transporteren.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Voor de meeste gezondheidsvoordelen kiest u voor vette vis zoals zalm, forel, haring, makreel en sardines. Deze vissoorten bevatten ook minder kwik .
Rauwe haring (maatjesharing of Hollandse Nieuwe) kun je beter laten staan, om voedselinfecties te voorkomen. Lees meer over haring eten als je zwanger bent. Na verhitting is het eten van vis, waaronder haring, wel veilig.
(Ingeblikte makreel kan een hoog kwikgehalte hebben. Als u zwanger bent, moet u wegblijven van ingeblikte makreel en in plaats daarvan verse makreel eten.) Haring zit boordevol essentiële voedingsstoffen!Het is de beste bron van vitamine B12 en vitamine D.