Ik had altijd aangenomen dat het was om de steen eruit te duwen of om de plakkerige dadels vast te houden.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Wil je die toch verwijderen? Duw dan voorzichtig aan de steelkant van de vrucht tot hij eruit 'springt'. Verwijder voor het gebruik van de dadel de pit. Snijd de vrucht over de lengte en haal de pit eruit.
Dadels bevatten veel vezels, vitamine A en B en mineralen zoals selenium, kalium, magnesium, ijzer en zink. Er zitten ook verschillende soorten antioxidanten in dadels, zoals flavonoïden, carotenoïden en fenolen. In dat opzicht zijn dadels dus gezond te noemen.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Spijsvertering
Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree. Dadels versterken ook de goede bacteriën in de maag. Kortom, dadels brengen je spijsverteringskanaal in balans.
Maak je eigen trailmix door dadels te mengen met je favoriete noten zoals amandelen, pinda's, pecannoten en walnoten en andere gedroogde vruchten. Een andere druiper. Meng dadels met een kleine hoeveelheid melk tot een glad mengsel en druip het vervolgens over volkorenwafels, havermout of wentelteefjes .
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Er zijn verschillende manieren om van dadelpitpoeder te genieten, waaronder: – Gebruik het als toevoeging aan koffie in plaats van als vervanging voor koffie . – Voeg een beetje toe aan smoothies of sappen. – Gebruik het in gebakken recepten zoals koekjes, brownies, cakes, enz.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tegenwoordig produceren en exporteren verschillende landen dadels. Egypte staat momenteel bovenaan als de grootste producent, gevolgd door Saudi-Arabië op de tweede plaats en Iran op de derde. Er wordt gezegd dat Saudi-Arabië de beste dadels voortbrengt, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
Wholefood Earth Medjool Dadels zijn fantastisch om siropen mee te maken. Aan de andere kant zijn gewone ontpitte dadels, met hun dikkere schil, veel beter voor toppings en het toevoegen van textuur aan gezonde baksels , zoals fruit- en notenrepen. Ze worden ook vaak gebruikt om verse dadelsuiker te maken.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Omdat de vruchten vrij veel suiker bevatten en je direct energie geven, raden wij aan om dadels bij het ontbijt of voor het sporten te eten.
Dadels staan bekend om hun hoge voedingswaarde. Twee tot drie porties dadels per dag zijn gunstig voor patiënten met diabetes .
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
Niet in de Schijf van Vijf: gesuikerde dadels en dadelstroop
Dadelstroop staat net als andere stropen niet in de Schijf van Vijf. Daar zit namelijk vooral veel suiker in. Zo zijn de vezels er grotendeels uit. Natuurlijk kun je het wel af en toe eten, er is altijd wat ruimte buiten de Schijf van Vijf.
Er zijn sterke aanwijzingen dat HAV voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken door de consumptie van besmette verse dadels , die mogelijk gedroogd of verder verwerkt zijn.
Soms kan er zwart poeder in een Medjool-dadel worden gevonden. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd aangenomen, is dit geen schimmel, maar het resultaat van een insectenbeet terwijl de vrucht op de palm groeide . Maak je geen zorgen: in zulke gevallen is het verantwoordelijke insect allang verdwenen.
Hoewel de schil eetbaar is, wil je deze misschien verwijderen. Je kunt dit doen door zachtjes op de steelkant van de vrucht te drukken tot hij eruit 'springt'. Het is ook nodig om de pit te verwijderen voor gebruik. Dit kun je gemakkelijk doen door de dadel in de lengte door te snijden en de pit te verwijderen.
Dadels lopen het risico op besmetting door parasieten , met name motten, kevers, gisten en schimmels.