Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, andere voeding, lawaaihinder, werken in de tuin, …). Het is dan gewoon een kwestie van tijd tot dat ze terug eieren leggen. Dit klinkt misschien belachelijk, maar het kan dat je de gelegde eieren gewoon niet terugvindt.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Hennen die bepaalde voedingstoffen tekort komen kunnen minder of geen eieren leggen. Ook te dikke kippen kunnen een verstoorde leg hebben. Belangrijk is dat het voer niet te vet is en dat de hennen voldoende grit, maagkiezel en af en toe groenvoer en fruit hebben.
Wat gebeurt er na zeventien maanden en al die eieren? Dan worden de hennen 's nachts met de hand gevangen. Dat gaat er ruw aan toe: veel kippen breken vleugels en poten. Daarna gaan ze op transport, vaak naar een slachterij in het buitenland.
Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken. Vaak is dit de nestkast. Haar kam en lel zijn groter en feller van kleur. Daarnaast gaat het uitpersen van een ei gepaard met een hoop gekakel.
De totale tijd tussen twee opeenvolgende eieren die door dezelfde kip gelegd worden bedraagt theoretisch dus 22u45 - 28 uur, met een gemiddelde van 25 à 26 uur. Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer.
Na een aantal weken wordt de leg hervat en begint de hen aan haar volgende legseizoen Hennen beginnen op een leeftijd van gemiddeld 5 tot 6 maanden met leggen. Pas wanneer ze 14 tot 16 uur per dag licht krijgen (in de lente of door een lamp) komen de eerste eieren."
Legkippen worden speciaal gefokt om zo veel mogelijk eieren te leggen. Hedendaagse rassen leggen twee keer zoveel eieren als vijftig jaar geleden, per hen maar liefst meer dan driehonderd per jaar. Een hen kan in natuurlijke omstandigheden minstens zes jaar oud worden.
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar. Daarna beslissen ze zelf over hun pensioen.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Maar eerst, hoe oud wordt een kip nu? “Als je je kip goed verzorgt, kan ze makkelijk tien jaar worden”, weet dierenarts Henk Decock. Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.
Kalktekorten. Kippen die kalk tekort hebben kunnen deze tekorten aanvullen door de eierschalen te gaan eten. Dit resulteert in kapotte eieren, maar ook in de ontdekking van de heerlijke inhoud van de eieren.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is.
Door de hennen goed in de gaten te houden, zie je vanzelf waar de nieuwe plaats is. Daarnaast kan het helpen het gekakel in de gaten te houden, het leggen van een ei gaat gepaard met aardig wat geluid. De verandering in legplaats heeft vaak ook een oorzaak.
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Voor kippen zijn de meeste groenten en fruit zijn net als oud brood prima te verteren. Kook koolsoorten voordat je ze aan je hoenders geeft, daarmee voorkom je gasvorming in hun maagdarmstelsel. Liefst geef je je kippen aanvullende ruwvoeding als stro, maïskuil, wortels en gerst of erwten.
Kippen zijn alleseters. Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig.
De leg bevorderen
Geef kwalitatieve legvoeding voor een intensieve leg. Verleng winterse dagen met kunstlicht . Geef goed drinkwater en ververs het dagelijks. Voorkom stress bij je kippen.
Oudere leghennen leggen de grootste eieren. Een kip legt gemiddeld zo'n 320 eieren in haar leven! De grootte van de kip zelf zegt niks over de grootte van de eieren. Al zal een krielkip geen enorme eieren leggen.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht. Kies bij voorkeur voor jonge dieren van een paar maanden oud, je kunt deze makkelijker tam maken.