Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Ontstekingsremmend Stofjes zoals quercetine zorgen ervoor dat brandnetelthee ontstekingsremmend werkt. Het verzacht de ontstekingsreactie in je lichaam en daardoor ook klachten die door ontstekingen ontstaan, zoals pijn. Pijnverlichting Al eeuwenlang wordt de brandnetel gebruikt als natuurlijke pijnstilling.
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Het drinken van 2 of meer koppen per dag is aan te raden bij het bestrijden van onderstaande klachten. Brandnetel staat bekend om haar reinigende werking, is vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Thee met brandnetel is een rijke bron aan ijzer en vitamine C.
Omdat brandnetel de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kan verlagen moet men opletten als men daar medicijnen voor neemt; de middelen kunnen elkaar versterken. Brandnetel bevat o.a. veel vitamine K. Deze vitamine heeft een positief effect op bloedstolling. Let daarom op met bloedverdunners.
Ook om aan te sterken of bij vermoeidheid is brandnetel een mooi kruid om te gebruiken. Als middel om de huid te reinigen en te ondersteunen. Je kan de brandnetel inzetten als hulpmiddel bij allerlei huidproblemen zoals zweren, acne, droog eczeem en psoriasis. Brandnetel trekt ook vuil uit wonden en ontstekingen.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Brandnetel reinigt door een complex samenspel van mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen, en tal van andere plantenstoffen, waaronder hormonen, enzymen en het hoge gehalte aan chlorofyl. Brandnetel zuivert bloed en lymfe, is ontzurend en bindt zware metalen die daardoor uitgescheiden kunnen worden.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Brandnetel zit boordevol met vitamine a, b, c en k. Het vitamine-C gehalte is zelfs 7 maal meer dan dat van een sinaasappel. Daarnaast is de plant zeer rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, ijzer, silicium.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.
Jonge netels zijn een heerlijke vervanger voor spinazie in de lente. In bijna elk recept met spinazie kan je het groen vervangen door jonge brandnetels. Voor een eenvoudig bijgerecht kan je ze best een 5-tal minuutjes stomen.
Was eerst de brandneteltoppen en snijd, knip of hak ze klein. Daarna kook je ze 8 tot 10 minuten, zo gaat meteen de 'brand' eruit.
Pluk brandnetelbladeren met handschoenen aan. Dit kan gewoon met brandnetels uit de eigen tuin of bijvoorbeeld ergens uit de buurt. Maak de bladeren daarna goed schoon met lauw kraanwater. Droog de brandnetelbladeren vervolgens en snijd deze fijn.
De grote brandnetel is waarschijnlijk een van de meest gekende wilde eetbare planten. Je vindt ze terug in gematigde klimaten en grote delen van de wereld.
Naast mierenzuur en histamine bevat brandnetel vitamine A, B, C en K. Ook bevat het bitterstoffen. Dit zijn stoffen die de lever ondersteunen. Verder is brandnetel rijk aan mineralen zoals calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium en ijzer.
Als u brandnetelthee wil maken van verse brandnetelblaadjes, was deze dan en kook wat water. Doe uw brandnetels in het gekookte water en laat ze minimaal 24 uur en maximaal 48 uur trekken. Als u brandnetelthee wil maken van gedroogde blaadjes hoeft u de brandnetelblaadjes maar even in uw kopje thee te laten trekken.
Droog de brandnetels met een slacentrifuge. Vul nu uw voedseldroger met de verse brandnetels. Duw de bladeren plat zodat ze gemakkelijk in de droger gaan. Droog de brandnetels op 68 graden gedurende ongeveer 6 uur.
Ten slotte lijkt brandnetelthee goed te zijn voor hart en bloedvaten. Een deel daarvan komt door eerdergenoemde vochtafdrijvende werking: daardoor loop je minder risico op een te hoge bloeddruk. Ook helpt het natuurlijk dat er kalium in de thee zit, want ook dat houdt de bloeddruk laag.
Gelukkig is een brandnetel niet gevaarlijk. Een brandnetel is weliswaar giftig, maar dit is niet zo schadelijk voor mensen. Los van brandnetel huiduitslag of jeuk heeft het weinig effect op het lichaam. Op de vraag of een brandnetel gevaarlijk is, kunnen we dus met een gerust hart 'nee' zeggen.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.