De meeste materie zet uit wanneer het wordt verwarmd, en krimpt als het afkoelt. Voor water geldt dit alleen bij temperaturen tussen 4°C en 100°C (kookpunt). Tussen het vriespunt (0°C) en 4°C zet water uit, wanneer het wordt afgekoeld. Bij 4°C heeft water een hogere dichtheid dan bij lagere temperaturen.
Water zet wat meer uit dan het land. De zeespiegel zal daardoor stijgen (als we even aannemen dat er geen water bijkomt door smeltende ijskappen op de zuidpool). 1 m3water wordt per graad temperatuursverhoging 1,00021 maal groter (waarde bij 20 graden celsius, de uitzettingsmate is ietwat temperatuurafhankelijk).
Warm water is lichter dan koud water. Daarom drijft warm water op koud water. Het warme water wil naar boven, terwijl het koude water naar beneden zakt.
Warm en koud water hebben een verschillende dichtheid.
Ja, de temperatuur verandert de dichtheid van het water. In koud water zitten de watermoleculen dichter bij elkaar. Koud water heeft dus een grotere dichtheid. Dat betekent dat koud water meer weegt dan warm water.
Als water bevriest, zet het uit
Als water bevriest, zet het namelijk uit. Hierdoor is de dichtheid van ijs lager dan de dichtheid van water. Dit betekent dat er in ijs meer ruimte zit tussen de waterdeeltjes dan in vloeibaar water. Daarom is ijs lichter dan water en blijft het drijven.
Simon vervolgt: 'Wanneer het water afkoelt, gaan de moleculen steeds minder bewegen. Hierdoor neemt het effect van de afstotende en aantrekkende krachten tussen de atomen toe. De moleculen gaan zich spontaan ordenen – beschouw het als een soort legpuzzel! Er ontstaan zeshoekige patronen, met in het midden lege ruimtes.
Drinken invriezen is mogelijk, maar je moet met het volgende rekening houden. Water (of een andere willekeurige vloeistof) zet uit tijdens het invriesproces. De vloeistof neemt bij het invriezen toe in massa.
Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
Nee dus: het is wetenschappers gelukt om water tot ver beneden het vriespunt af te koelen zonder dat het bevroor. Er is zelfs een ware wedloop gaande: het record ligt bij 232 Kelvin, oftewel minus 41 graden Celsius.
Binnenin een koelkast onttrekt een vloeistof die in een leiding verdampt warmte aan de lucht in de koelkast. De opgewarmde damp wordt door een pomp in buisjes aan de buitenkant van de koelkast weer samengeperst tot vloeistof en geeft daarbij de warmte weer af, aan de lucht in de keuken.
Antwoord. Bij een 'normale' vloeistof verwacht je dat de dichtheid toeneemt naarmate de temperatuur daalt. Daardoor zakt de zwaardere, koudere vloeistof naar de bodem en zal het eerst op de boden beginnen bevriezen.
De benodigde hoeveelheid energie voor warm water
Deze hoeveelheid heet de energie-inhoud van het water en is gelijk aan 4,2 kJ per liter water en per graad temperatuurverschil.
Op wikipedia staat een lijstje met uitzettingscoëfficiënten van diverse vloeistoffen: Kubieke uitzettingscoëfficiënt, γ van enkele vloeistoffen Stof γ in 10-3/K bij 20°C Alcohol (Ethanol) 1,10 Aceton (Propanon) 1,43 Benzine 1,06 Benzeen 1,23 Chloroform (Trichloormethaan) 1,28 Azijnzuur 1,07 Ether 1,62 Kwik 0,18 ...
Ook isolatie kan dan niet verhinderen dat het koude water plaatselijk opwarmt. Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
Als je de beide aansluitingen verwisselt dan zal bij koud water juist extra koud water worden toegevoerd, bij te warm water zal er extra warm water worden toegevoerd: de temperatuurregeling van de thermostaatkraan werkt dus NIET.
De diepte van een muurplaat wordt bepaald bij het aanleggen van de leidingen in de muur. Maar omdat op voorhand niet altijd duidelijk is hoeveel stucwerk er nog op de muur moet worden aangebracht, en de dikte van de tegel ook anders kan zijn dan oorspronkelijk gedacht, kan het zo zijn dat de muurplaat te diep ligt.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Hoe droger de lucht , hoe beter het water verdampt. Bij hogere temperatuur is er ook meer energie beschikbaar om de verdampingsenergie te leveren, mede daarom gaat dat bij hogere temperaturen sneller. Dit zijn de twee hoofdredenen.
Het Mpemba-effect is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Het onderzoek naar het effect is echter niet eenduidig en zijn er wetenschappers die in twijfel trekken of het effect werkelijk bestaat.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.