Knoflook bevat sulfide componenten (thiolen) die afgebroken kunnen worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is.
Als een knoflookteen een groene kern heeft, is deze dan nog bruikbaar? De knoflookteen kan dan probleemloos gebruikt worden, mits de groene kern wordt verwijderd. Deze groene kern smaakt namelijk bitter en scherp.
Je kunt je knoflook het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren. Een ongepelde knoflookbol die op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer zes maanden goed. Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Volgens de ayurveda zijn uien tamasic en knoflook rajasic. Bij veel meditatie practices wordt daarom afgeraden om knoflook en ui te eten omdat dit belemmerend kan zijn door de invloed die het op de mind heeft (minder mental clarity).
Bruine vlekjes, groene sprieten die er uit groeien of een teen die meer richting geel dan wit gaat? Hupsakee, weg ermee, de prullenbak in. Ook als hij te zacht aanvoelt kun je beginnen te twijfelen.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek.
Koel bewaren
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Zo werkt knoflook kweken
Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar. Je kunt dus knoflook planten van half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten.
Het planten van knoflook
Nachtvorst is prima, maar bij extreme kou kan je ze afdekken met stro of gras. Als de teentjes al zijn uitgelopen en het gaat vriezen: dek ze af en maak je geen zorgen, dat komt allemaal weer goed in het voorjaar.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
En dan nu onze favoriete methode als het op knoflook aankomt: de boel kneuzen! Dat doe je heel makkelijk met de platte kant van een koksmes of de onderkant van een glas. Je hoeft je teentjes look zelfs niet te pellen voor je ze plet. Meer nog: het pellen zal zelfs makkelijker gaan als je de teentjes eerst kneust.
Maar alsnog moet je de schil van de teen eraf halen. Of toch niet? Blijkbaar niet, want je hoeft de teen niet eens te pellen voordat je hem in de pers stopt. Wanneer je een ongepeld teentje knoflook in de knoflookpers fijndrukt, zal de knoflook eruit komen terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
De biologische verse knoflook kenmerkt zich door zijn heldere kleuren. De witte bol en de groene steel vallen duidelijk op in het schap en zijn in zijn geheel te consumeren.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Laat de oogst in de wind drogen maar zorg ervoor dat die niet nat wordt. Vlecht daarna de bollen met het loof tot een streng of snijd het loof eraf en bewaar de bollen los van elkaar. Na ongeveer twee weken drogen zijn de bollen gereed om in gerechten te gebruiken.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet. Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten. Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic.
Het beste advies is nog altijd om het slechte deel te verwijderen zodat je de rest van het ui veilig kan eten. Een rot gedeelte van de ui kan vies smaken en je gerecht beïnvloeden, maar de kans is vrij klein dat het ernstige schade aanricht.
Artisjok-knoflook is veel milder van smaak en heeft grotere tenen met soms paarse vlekjes. Die blijft zo'n 8 maanden goed. Dan zijn er de knoflooksoorten met harde steel: met minder en grotere tenen. Zoals de rocambole; makkelijk te pellen en met een volle rijke smaak.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Slechts een half tot maximaal een heel teentje is al meer dan voldoende. Eet je meer dan dat? Dan kan de rauwe knoflook je naast een slechte adem ook een dosis buikpijn bezorgen. Je kunt rauwe knoflook bijvoorbeeld aan een saladedressing toevoegen, er knoflookboter van maken of het door een saus mengen.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.