Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
Mensen van wie het bloed weinig zuurstof bevat, hebben doorgaans een blauwachtige kleur op hun huid. Deze aandoening wordt cyanose genoemd. Afhankelijk van de oorzaak kan cyanose zich plotseling ontwikkelen, samen met kortademigheid en andere symptomen. Cyanose die wordt veroorzaakt door langdurige hart- of longproblemen kan zich langzaam ontwikkelen.
De stervende kijkt dan anders uit zijn of haar ogen en kan een onrustige en verwarde indruk maken. Dit wordt een delier genoemd. Het lijkt alsof iemand van alles beleeft of ziet, maar wat precies is niet duidelijk. Vaak maakt de stervende kleine (hand) bewegingen, alsof hij iets wil plukken of aanwijzen.
Het waken kan iemand die op sterven ligt rust, troost en een veilig gevoel geven. Familie en naasten kunnen samen invulling geven aan het waken.
Blauwzucht wordt ook wel cyanose genoemd en is een blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed.
Als uw huid langere tijd te weinig zuurstofrijk bloed krijgt, kan uw huid blauw worden. Dat noemen we cyanose. U kunt blauwe vingers en nagels krijgen, maar ook blauwe lippen of een blauw gezicht. Als het zuurstofgebrek te lang duurt, kan uw huid afsterven en zwart worden.
De nitrieten en nitraten in de meststof kunnen in het lichaam leiden tot zuurstofgebrek. Dit geeft aanleiding tot snelle, oppervlakkige ademhaling en blauwe verkleuring van de huid en de lippen (vandaar de naam blauwziekte). Deze symptomen kunnen optreden tot 24 uur na de inname.
Tijdens de stokkende ademhaling kan er sprake zijn van een reutelend geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat de normale hoest- en slikprikkels verdwijnen en slijm zich ophoopt in de keelholte of de luchtpijp. U kunt dan denken dat uw naaste ernstig benauwd is of zelfs stikt maar hier is geen sprake van.
Het is de vakkennis van de uitvaartondernemer om te beoordelen of er een onwenselijke verkleuring of geur optreedt en zo ja, hoe die eventueel bestreden kan worden. In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken.
Pijn is één van de meest voorkomende klachten op een sterfbed, net als de angst voor pijn. Om de lichamelijke pijn te verlichten kan het nodig zijn dat de zieke steeds meer pijnmedicatie nodig heeft. De kans is aanwezig dat dit het levenseinde enkele uren of dagen bespoedigt.
Bij mensen die gaan sterven is een stokkende en onregelmatige ademhaling meestal een teken dat de dood snel dichterbij komt. De ademhaling valt dan regelmatig stil om daarna met een diepe zucht weer op gang te komen. De tijd tussen de ademteugen wordt langer en langer, soms wel tot een halve minuut.
Eerst vallen bijvoorbeeld de longen uit (ARDS) , gevolgd door lever, darmen, nieren en/of andere functies, zoals de bloedstolling. De oorzaak is een verminderde doorbloeding van de organen waardoor deze minder goed gaan functioneren.
De actieve fase van het sterven duurt doorgaans slechts ongeveer 3 dagen . De actieve fase wordt voorafgegaan door een periode van ongeveer 3 weken van de preactieve afstervingsfase. Hoewel de actieve fase voor iedereen anders kan zijn, zijn veel voorkomende symptomen onder meer het niet reageren en een aanzienlijke daling van de bloeddruk.
Blauwe plekken ter plaatse van oren, nek, romp (borst en rug) en billen hebben een sterk verhoogde kans om toegebracht te zijn. Blauwe plekken ter plaatse van wangen, ogen, gezicht, hoofd, armen, buik, voorzijde dijen, achterzijde benen, handen en voeten hebben een verhoogde kans om toegebracht te zijn.
Petechiën, ook wel purpura genoemd, zijn kleine paarse verkleuringen van de huid.Ze worden veroorzaakt door een bloeding in de huid. Er is een verschil met een blauwe plek: bij petechiën zit de bloeding oppervlakkiger in de huid. Petechiën zijn kleiner dan 2 millimeter.
Cyanose verwijst naar een blauwachtig-paarse tint op de huid. Het is het gemakkelijkst te zien waar de huid dun is, zoals de lippen, mond, oorlellen en vingernagels. Cyanose geeft aan dat er mogelijk minder zuurstof aan de rode bloedcellen in de bloedbaan is gehecht . Het kan wijzen op een probleem met de longen of het hart.
Rigor mortis (lijkstijfheid)
Door chemische processen worden de na overlijden verslapte spieren stijf. Rigor mortis treedt als eerste op in de extremiteiten zoals de armen, de benen en het hoofd. Ook vormt zich kippenvel doordat rigor mortis optreedt in de in de huid gelegen spiertjes.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
Terwijl het bloed zich ophoopt, verschijnen er binnen 30 minuten na het overlijden vlekken op de huid . Ongeveer twee tot vier uur na de dood komen deze plekken samen, waardoor grote donkerpaarse gebieden aan de onderkant van het lichaam ontstaan en de huid elders lichter wordt. Dit kan minder duidelijk zijn op een donkere huid. Dit proces wordt livor mortis genoemd.
Verkleuring van de huid na de dood. De verkleuring wordt veroorzaakt doordat de bloedcirculatie tot stilstand komt en het bloed zakt naar de laagst gelegen delen van het lichaam. Lag de overledene op zijn rug, dan zullen er meestal lijkvlekken te zien zijn op de rug, schouderbladen en oorlellen.
Wanneer de ademhaling onregelmatig wordt of moeilijk lijkt, met perioden van geen ademhaling die 20 tot 30 seconden duren, kan de persoon bij elke ademhaling kreunen. Dit geluid wordt meestal veroorzaakt doordat lucht over zeer ontspannen stembanden stroomt , en niet door pijn of angst. U kunt het hoofd van uw dierbare optillen om het ademen gemakkelijker te maken.
Wat kunnen we eraan doen? Op dit moment zijn er enkele interventies die bij doodsreutel worden toegepast. Dit kan gaan over medicatietoediening, aromatherapie, mondzorg, lichaamshouding en aspiratie.
De kleur van bloed
Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
Naarmate de ziekte verder vordert, treedt er zuurstoftekort in het bloed op, zoals blauwzucht (cyanose). Dit zorgt voor een verhoging van de bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie), wat tot hartfalen kan leiden. Helaas is genezen van deze ziekte niet mogelijk.
Verworven ziekten met grijze verkleuring zijn onder meer orgaanfalen in een laat stadium, lichen planus pigmentosus, erythema dyschromicum perstans en geneesmiddelreacties . De verkleuring is te wijten aan een verhoogde epidermale en/of dermale melanineconcentratie, of aan de afzetting van een chromogeen in de huid, of aan een combinatie van beide.