Toen er nog geen dijken waren, maakten mensen terpen om op te wonen.Zo waren ze beschermd tegen het water. Nederlanders weten goed hoe ze zich tegen het water kunnen beschermen, maar ook hoe ze het water kunnen gebruiken. Dorpen werden vroeger gebouwd aan de oever van een rivier.
Nederland ligt voor bijna een derde onder zeeniveau. Dat betekende dat er met molens en gemalen, polders en dijken en later met waterwerken als de Afsluitdijk en de Deltawerken het water onder controle moesten krijgen.
Daarom zijn er overal dijken langs de kust. Dijken beschermen het land tegen het water. Maar in 1953 gebeurde er een grote ramp.
Nederland ligt op de scheidslijn van daling en opheffing. NW Nederland daalt: het is deel van het Noordzeebekken. Bekkens zijn grote schotelvormige dalingsgebieden als gevolg van tektoniek. Dat is hier vooral het gevolg van gebergtevorming (Alpine plooiing) die al zo'n 60 miljoen jaar aan de gang is.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932, worden in de decennia daarna de Zuidelijk Flevoland, Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder drooggelegd. Samen worden zij in 1986 Flevoland genoemd.
Al sinds jaar en dag is Nederland een echt waterland. Begonnen met de invloed van de Romeinen, is kennis en kunde Nederland binnengekomen. Zo hadden zij al kennis met het bouwen van bruggen en aquaducten. Jaren later was Nederland een bron van welvaart door de groeiende scheepvaart.
Deltawerken: bescherming tegen hoogwater vanuit zee
De Deltawerken in Nederland zijn gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt het water via de vele grote rivieren door ons land hun weg naar zee.
Samenvatting. Behalve om klompen en tulpen is Nederland bekend om zijn waterwerken. Van de Stormvloedkering in Zeeland, de Balgstuw in Flevoland tot de nieuwe sluizen in de Maas: deze zogenaamde natte kunstwerken zijn naast staaltjes van ongekend technisch vernuft ook beeldbepalend onderdeel v…
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
In 1612 valt het meer droog en kan de inrichting van de polder beginnen. Er worden wegen aangelegd, sloten gegraven en stolpboerderijen gebouwd. Dat alles gebeurt volgens een ordelijk en strak geometrisch patroon. Aan deze manier van grond verdelen en toewijzen heeft de Beemster zijn roem te danken.
Nederland heeft de meeste polders van de wereld. De oudste is de Beemster in Noord-Holland. Die werd aangelegd in 1608.
Plannen om andere delen van de Zuiderzee in te polderen werden afgeblazen. De gezamenlijke landoppervlakte bedraagt nu 1 600 vierkante kilometer, bijna 5 procent van dat van Nederland.
Droogmakerijen komen in veel verschillende landen voor, maar nergens zoveel als in Nederland. Naar oppervlakte liggen 95% van alle Europese droogmakerijen in Nederland.
Een polder is een stuk land waar geen verbinding is met het water buiten dat land. Daardoor kan de waterstand in die polder geregeld worden, onafhankelijk van hoe hoog het water buiten de polder staat. Om een polder heen vind je altijd sloten. Die sloten zijn daar expres aangelegd.
Uiteindelijk waren maar liefst 52 molens nodig om het 3 tot 4 meter diepe water weg te pompen. Op 19 mei 1612 was het dan zover. De polder was droog gepompt. De droogmakerij wordt dankzij haar diepte ook wel 'de Kuil' genoemd.
De Mastenbroekerpolder is de oudste polder van ons land. Al in de middeleeuwen werd de polder aangelegd.
Beemster is afgeleid van Bamestra, de naam van een riviertje in het gebied. Ontginning van het veen door de mens in combinatie met stormvloeden leidde ertoe dat dit riviertje in de periode 1150-1250 uitgroeide tot een binnenzee, een meer dat in open verbinding stond met de Zuiderzee en door de Where met de Purmer.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden. Zelf spreken de Chinezen van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur'. De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren uit de 13e eeuw v. Chr.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.