Witte klaver houdt geen stand in de schaduw of tussen lang gras, maar is beter bestand tegen begrazing en betreding dan de grassen waarmee hij voorkomt. Witte klaver kan goed tegen bemesting, maar boet in aan concurrentiekracht als er heel veel nitraat in de bodem is.
Witte klaver bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen. De bloeiwijzen staan op lange stelen en zijn bol; de bloemetjes staan op korte steeltjes op de bodem van het hoofdje en zijn ongeveer 10 mm lang. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Wil je van de klaver af, dan is het van groot belang dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert. Dit kun je doen door je gazon te verticuteren. Ga met een (blad)hark of verticuteermachine over de plek met klaver zodat de wortels zichtbaar worden en verwijder alle wortels uit de grond.
Witte klaver is een uiterst algemene soort van vooral voedselrijke graslanden op beweide en betreden plaatsen. In landbouwgrasland wordt ze vaak mee ingezaaid. Van nature staat ze vooral in tredvegetaties. Ze komt op alle bodemtexturen voor, in een brede range van voedselrijkdom, vochtgehalte en zuurtegraad.
Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare. Dit levert je een besparing aan kunstmest tussen de € 220,- en € 510,- per hectare.
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest en beperk je drijfmestgiften tot ongeveer 2/3 van een gangbare gift en bemest alleen in het voorjaar. Klaver heeft wel behoefte aan kali, dit kan een mooie meststof zijn voor in de zomer.
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Witte Klaver is rijk aan o.a. eiwitten en wordt al eeuwenlang gebruikt als fris-zuur smakende toevoeging in en bij salades. De bloemhoofdjes staan op lange steeltjes. De bloemkroon is wit en kan roze aanlopen. De bloemetjes smaken fris-zoet en kunnen 'gesloopt' als strooibloemetjes gebruikt worden bij vele gerechten.
Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Zoals eerder vermeld begint het met bemesten. Een bemesting met een hoog stikstofgehalte zorgt er voor dat het gras goed groeit en een dichte mat vormt waar onkruid als klaver zich niet tussen kan vestigen. Laat het gras niet te lang groeien, maar maai regelmatig het gras. Zo houdt je het gazon sterk en vitaal.
Niet alleen voedingsstoffen maar ook water is essentieel voor gras om goed te groeien. Klaver kan daarentegen een stuk beter tegen droogte. Door je grasmat regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes, blijft het gras in topconditie.
Klaver werkt als een motor, die de kunstmest kan vervangen. De grond wordt anders door de rodeklaverteelt. Rode klaver wortelt dieper dan witte, voor grondverbetering is het een goed gewas.
Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest.
Klaver is goed winterhard, maar niet wintergroen.
Door zijn looistoffen helpt rode klaver tegen verschillende slijmvliesontstekingen, bijvoorbeeld inwendig bij diarree. In de vorm van omslagen bevordert hij de wondheling. In de volksgeneeskunde wordt thee van rode klaver gebruikt tegen hoest.
Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Rode klaver kan dan een goede aanvulling zijn om de botstructuur te ondersteunen door zowel de aanwezige fyto-oestrogenen als de vele mineralen die de rode klaver rijk is. Rode klaver bevat saponinen. Dat zijn een soort natuurlijke 'zeepstoffen'.
Rode klaver (Trifolium pratense) is een kruidachtige plant die in de meeste delen van de wereld in het wild groeit. Rode klaver is een bloeiend kruid dat behoort tot de familie van de erwt en boon.
Jonge klaverblad is zowel rauw als gestoofd als spinazie te gebruiken. Wat blaadjes van klaver in een broodje geeft het iets bijzonders. Maar ook de bloemen vullen smaak aan en kunnen daarnaast als garnering gebruikt worden. De bloemen zijn heel lekker als zoetzuur.
Rode klaver bevat bovendien ook vormen van coumarine en daarvan is bekend dat het bloedverdunnend is[3]. Mensen, die last hebben van bloedstollingsstoornissen of een antistollingsmedicijn slikken, moeten daarom extra voorzichtig zijn.
Alle klaversoorten zijn eenjarige of overblijvende kruiden. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Bloedmeel is een milieuvriendelijke, (100%) organische mest met een hoog stikstofgehalte. Hierdoor zorgt bloedmeel er voor dat geel- en bruinverkleuring (ontstaat door gebrek aan stikstof) in het gazon - of elders in de tuin als bijvoorbeeld de border - heel snel terugdringt.