Ze waren overtuigd dat heksen met hun magische krachten de oogst konden laten mislukken, zichzelf in een dier konden veranderen of zelfs iemand konden doden met een vloek. Om te bewijzen dat iemand een heks was, werden ze gewogen met een waag.
Men bedacht dat een heks wel heel licht moest zijn om te kunnen vliegen op haar bezemsteel. Op de waag werd de verdachte daarom publiekelijk op het marktplein gewogen. Woog ze zoveel als haar lengte en lichaamsbouw deed vermoeden, dan kreeg ze een certificaat. Hierin werd bevestigd dat ze geen heks was.
In de Nederlanden heeft vooral de weegproef een veelvuldige toepassing gevonden. Haar betekenis ontleende zij aan het feit dat men aannam dat het gewicht van tovenaars en heksen aan grote schommelingen onderhevig was en dat een zeer aanzienlijke daling daarvan niet denkbeeldig voorkwam.
Omdat de heks niets weegt, zal de heks blijven drijven. Dus het wordt zinken of op de brandstapel.
Wereldwijde aandacht. Het Brabantse initiatief past in de wereldwijde aandacht, tot in de VS aan toe, voor de heksenvervolging. In Europa werden tussen 1560 en 1630 tussen de 50.000 tot 60.000 mensen vermoord, meest vrouwen. Nederland telde naar schatting 200 executies van vermeende heksen.
Na 1560 werden heksen beschuldigd van vrijwillige geslachtsgemeenschap met de duivel tijdens de heksensabbat. De heksen zouden middels een zalf, verkregen uit gekookte pasgeboren kinderen, kunnen vliegen naar bijeenkomsten waar ze met de duivel dansten en hem in de gedaante van een bok of kater aanbaden.
Embed. Heksen bestaan echt, maar ze hebben geen bovennatuurlijke krachten en zijn niet gevaarlijk. Een echte heks doet niemand kwaad, leeft volgens de regels van de natuur en zorgt goed voor mens en dier. Margaritha, de heks van Appelscha, laat een wensenritueel en haar brouwsels, drankjes, zalfjes en oliën zien.
De laatste heksen werden in 1613 in Roermond op de brandstapel gegooid. Er vonden nog wel processen plaats na 1613, bijvoorbeeld in 1660 toen in Roermond een vrouw door een andere vrouw werd aangeklaagd dat zij een heks zou zijn, maar tot verbrandingen niet meer.
Wicca magie is een moderne pagan religie die gelooft in de kracht en harmonie van de natuur. De aanhangers ervan noemen zich wiccans of heksen en meestal kunnen ze je alles vertellen over: Natuurelementen. Goden en Godinnen.
Mannelijke heksen noemen we meestal tovenaars. Heksen bezitten magische krachten en hebben veel verstand van kruiden. Ook hebben heksen contact met de Andere dimensie, dus de geestenwereld en doden. Er bestaan goede en kwade heksen.
heksen (meerv.) Voorbeeld: `Heksen komen veel voor in sprookjes.
Een heks is volgens het volksgeloof iemand, meestal een vrouw, van wie men denkt dat ze over toverkrachten beschikt. Als ze die gebruikt voor iets goeds is het een witte heks, en anders is het een zwarte heks. In sprookjes is het meestal een valse vrouw die anderen kwaad doet.
Een witte heks is een man of een vrouw die eigenlijk meer moois op deze wereld kan doen dan de meeste anderen denken. Het is iemand die met behulp van de natuur, energie en dingen als kruiden en edelstenen waanzinnige dingen kan bewerkstelligen. Natuurlijk wel met de meest liefdevolle en goede intentie.
Ze deden het met de duivel, smeerden zich in met het vet van gekookte baby's en lieten zwarte magie los op onschuldigen. Eeuwenlang was hekserij de ergste misdaad die een vrouw kon begaan, en was ze eenmaal aangeklaagd, dan wachtte haar vrijwel zeker de brandstapel.
"De Heksenacademie": Heksen kunnen uit zichzelf niet toveren, dat leren ze op de Heksen Academie. Ga eens een kamp lang bij de Heksen Academie op bezoek, leer toveren, vliegen op een bezemsteel en het maken van vieze drankjes.
Een heks kan in principe zowel een man als een vrouw zijn, maar meestal wordt met een heks toch een vrouw bedoeld. In bepaalde landen wordt soms een andere benaming gebruikt voor een mannelijke, dan wel vrouwelijke heks.
Binnen het volksgeloof worden aan heksen meerdere gaven toegeschreven: geneeskundige krachten; voorspellingen te kunnen doen; magische krachten te hebben (positieve krachten= witte magie en negatieve krachten = zwarte magie);
Vroeger geloofden mensen in het bestaan van heksen. Ze waren er bang voor en daarom verzonnen ze iets om ze te verjagen. Ze groeven cirkels in de grond omdat heksen bang zijn voor cirkels. Deze cirkels vulden ze met een mengsel van knoflook, uien en champignons omdat ze wisten dat heksen een hekel hebben aan die lucht.
Hekserij is ontstaan toen mensen in de oudste tijden al geloven dat ze de macht hebben om anderen en gebeurtenissen te beïnvloeden met behulp van bovennatuurlijke krachten.
In heel Europa werden heksen vervolgd, waarbij gruwelijke marteltechnieken werden gebruikt. De richtlijnen hiervoor waren te vinden in de 'Heksenhamer', een door de paus goedgekeurd boek uit 1486, waarin stond hoe je heksen kon herkennen en hoe je ze moest straffen.
Vóór die tijd vloog de heks nog niet op een bezem. Toegevoegd na 1 uur: Dit is een Nederlandse verklaring. Andere verklaringen zijn: - De bezem was een symbool van vrouwelijke huiselijkheid, maar de bezem was ook fallussymbool. Dus rijden op een bezem werd een symbool van een losgeslagen vrouw.
Tegenwoordig is hekserij heel toegankelijk. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden via internet. Vroeger waren er enkel covenopleidingen, maar covens waren en zijn nog steeds moeilijk te vinden en bovendien vaak besloten en niet vrij toegankelijk.
Het eerste verschil is dat Wicca een religie is, er worden een God en een Godin vereerd (die beide met meerdere namen aangesproken kunnen worden). Hekserij is een levenswijze, in die levenswijze is ruimte om te geloven in die God en die Godin, maar het hoeft niet.
Mensen geloofden dat heksen een pact met de duivel sloten. Zij werden gezien als ketters die het christelijke geloof verwierpen. Heksen werden hiervoor vaak op de brandstapel ter dood gebracht of zwaar gegeseld en opgesloten om te kijken of zij zich beterden. Heksen konden mensen en dieren kwetsen en doden.