Rollen. Het is ook aan te raden je weilanden in de lente te rollen met een zware metalen of betonnen rol achter de tractor. Met de roller kun je graszoden gelijk maken en de gaten in het land wegwerken.
Na het doorzaaien is het belangrijk dat het graszaad goed in de grond wordt aangedrukt. Met de Evers Cambridgerol of Pictorrol drukt u het graszaad aan. De rollen bevorderen de groei en het uitstoelen van bestaande grassen en zorgen ervoor dat de bovenlaag van de grond 'open' blijft en dat de grond geëgaliseerd wordt.
Een weidesleep is een landbouwwerktuig dat achter een tractor wordt bevestigd en als doel heeft het gras te verluchten en eventuele grote stukken aarde, zoals molshopen, of mest (koeienvlaaien) te verdelen in kleinere stukken. Zo krijgen de graszoden meer licht en lucht, waardoor de groei van het gras bevorderd wordt.
De wiedeg trekt de viltlaag open en verwijderd onkruiden. Het breekt de grond open zodat zuurstof en warmte kan zorgen voor een goede ontwikkeling van de grasmat. Op het moment dat de groei van gras stilvalt door een droge periode, krijg je een open structuur in de graszode en is de kans op onkruidgroei reëel aanwezig.
Gemiddeld kan een weide, als je de helft van de lengte van het gras laat staan, na 30 dagen genoeg herstellen om opnieuw begraasd te worden. Als je teveel paarden hebt voor de oppervlakte aan weides die je ter beschikking hebt, kan je gebruik maken van een paddock waar de paarden (tijdelijk) met hooi bijgevoerd worden.
Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Grote oppervlaktes kunnen het beste met een speciale graszaaimachine ingezaaid worden. Zaai niet dieper dan 1,0-1,5 cm.
Het voor- en najaar zijn de beste periodes om je weiland te bemesten met dierlijke mest, omdat een vochtige bodem de voedingsstoffen uit de mest beter opneemt. Je kan maximaal twintig ton dierlijke mest per hectare per gift gebruiken. Dierlijke mest kan je twee keer per jaar toedienen.
Waar een klepelmaaier bijvoorbeeld vooral geschikt is voor het maaien van allerlei taaie gewassen (met hier en daar 'n tak) is een weidebloter (hij heet echt zo) bedoeld voor het maaien van hoog gras.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Verdichting opheffen met de graslandbeluchter
De toplaag voert het water sneller af en er komt meer zuurstof in het wortelbereik. Meer zuurstof is essentieel voor een goede groei, betere kwaliteit en hogere opbrengst van het gras.
z.o . z. Grasland is grond die voor ten minste 50% is beteeld met gras dat voor voerproductie of beweiding gebruikt wordt. Grasland scheuren is de zode vernietigen, ook doodspuiten valt hieronder.
Klepelmaaiers TA
Voor trekkers van 15 tot 40 PK, verkrijgbaar in werkbreedtes van 110, 125 en 140 cm.
Een weidebloter is een cirkelmaaier met meestal 3 messen. Leverbaar in werkbreedte van 120 tot 210 cm. Cirkelmaaiers zijn geschikt voor het maaien van pollen in weiland en het volvelds maaien van gras van maximaal 15 a 20 cm lang.
Geef de weide na het maaien of begrazen dan ook de nodige rust, zodat het gras terug kan groeien. Best laat je de weide rusten als het gras korter wordt dan 8 cm. Vraag ook aan de loonwerker om niet te kort af te maaien. Zeker wanneer het heel warm is, gaat het gras beter hergroeien als het nog wat bladgroen heeft.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen.
Het toevoegen van calcium aan een weide (bekalken) zorgt voor een goede pH-waarde van de bodem. Hierdoor worden voedingsstoffen in de bodem beter opgenomen. Het najaar is de beste periode om de weide te bekalken.
Het is belangrijk om eens in de 10 tot 15 jaar de weide opnieuw in te zaaien of op zijn minst door te zaaien. Wanneer je de weide helemaal opnieuw wilt inzaaien, moet je eerst zorgen dat al het gras en onkruid doodgespoten wordt. Na een reparatiebemesting kun je dan opnieuw inzaaien.
De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering van graszaad en de bewerkings- en zaaikosten. Dit kost samen circa € 150,- per hectare. Herinzaaien van grasland kost ongeveer € 800,- euro per hectare, dus uw grasland in goede conditie houden met doorzaaien is zeker aan te bevelen.
Egaliseren doe je met een kilverbak. En dat kun je echt beter door een loonwerker laten doen. En als je wilt frezen, zul je het land ook eerst dood moeten spuiten. Daar kun je als particulier ook het spul niet meer voor krijgen.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
45 % droge stof) en bij de hooiwinning (ca. 65 % droge stof) (6). Hierbij werd zo mogelijk één keer per dag geschud. Er wordt echter nog vaak geadviseerd twee maal per dag te schudden om de droog- snelheid nog meer te bevorderen.
Geef iedere twee jaar standaard ongeveer 300 kilogram droge poederkalk per hectare. Dit is een goede en een praktische methode om een lage pH te voorkomen. Geef grasland niet meer dan 1000 kilogram droge kalk per hectare per keer.