De larven richten veel schade aan plantenwortels aan.Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Daarom komen ze af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
De methode waar ik het meest succes mee heb gehad, is het gebruik van aaltjes! Dit zijn microscopisch kleine wormpjes, die in een soort poedervorm komen. Deze meng je met het water wat je aan je planten geeft. De aaltjes, of ook nematoden genoemd, vallen de larven aan en deze gaan vrij snel dood.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje. Het verschil zit hem in de kleur en het seizoen dat ze actief zijn. Een fruitvliegje is bruin van kleur, en een rouwvliegje is zwart. Alleen is die kleur van zo'n vliegje natuurlijk lastig te zien als hij zo klein is en snel rondvliegt.
Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht. Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Verwijder dode plantenresten: de varenrouwmug legt zijn eitjes graag in een humusrijke grond. Niet te veel water: door niet te veel water te geven aan jouw planten kunnen al veel problemen voorkomen worden. Naast een humusrijke grond, houden de varenrouwmuggen ervan om hun eitjes in een vochtige grond te leggen.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Hoe ziet de rouwvlieg eruit? De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.
Het gaat mieren tegen. Ook mieren zijn niet gediend van kaneel. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.
De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur voor een fruitvlieg is tussen de 21 en 23 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt.
Daar zit een luchtje aan: Tips met geuren
Zet een paar plantjes basilicum en takjes lavendel op de vensterbank in de keuken of op het aanrecht. De fruitvliegjes zullen je keuken hierdoor minder aantrekkelijk vinden. Knoflook, kruidnagel, salie of dille vinden de fruitvliegjes afschuwelijk.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt.
De levenscyclus van fruitvliegjes is zeer kort. Onder optimale omstandigheden is de tijd van ei tot volwassen individu minder dan twee weken. Bevruchte vrouwtjes kunnen enkele honderden eitjes leggen in fruit of rottend organisch materiaal. De optimale temperatuur voor eitjes is tussen de 23 en 27 graden Celsius.
De leefwijze van fruitvliegjes
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn. Ze voeden zich ook met rottende planten, sap van beschadigde planten en soms met schimmels. Het ei, de larve en de pop van fruitvliegjes leven in dezelfde rottende of gistende massa waarmee ook het volwassen insect zich voedt.