Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Smeren bij een droge huid
De huid van je baby is erg gevoelig. Het is daarom belangrijk om goed te smeren. Zo verzorgt Bepanthen Baby Zalf schrale wangetjes, droge huidplekjes en gevoelige huidplooitjes. Hiermee blijft het babyhuidje heerlijk zacht.
In de eerste paar dagen hoeft je baby niet dagelijks in bad. Elke 3 of 4 dagen even snel onderdompelen in een laagje warm water van een paar centimeter is al genoeg. Even deppen met een vochtig katoenen doekje, en afvegen van gezichtje, handjes, en voetjes is in tussentijd voldoende.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Je baby is deze eerste week vooral druk met eten. Om de twee tot drie uur krijgt je kindje trek en is het tijd om hem of haar te voeden, met borstvoeding of flesvoeding. Die behoefte gaat ook 's nachts gewoon door. Dat je baby vrij vanzelfsprekend de tepel of de fles vindt, komt door het zoek- en zuigreflex.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Het vervellen gebeurt vaak op de handen, polsen, voetzolen, voetjes en enkels. Het gaat over het algemeen vanzelf over en vereist meestal geen extra zorg. Je kunt eventueel een beetje babyolie op de aangetaste stukjes huid aanbrengen om het zachter te maken en het vervellen te verminderen.
Voor de droge huid van de baby kun je naast de die je normaal gebruikt bij het wassen, ook een beetje babyolie toevoegen aan het badje. De olie is lekker om in bad te doen maar ook om de baby na het badderen mee in te smeren. Na het badderen kun je de baby insmeren met een hydraterende bodylotion.
Waarom berg ontstaat, weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby's wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd.
Vooral bij jonge baby's wordt soms te veel talg geproduceerd. Waarschijnlijk zorgt het teveel aan talg, in combinatie met een bepaalde huidgist, pityrosporon ovale, voor de gele schilfertjes en korstjes. Dit is berg. Hoewel het soms maanden kan duren, is berg onschuldig en gaat het vaak vanzelf weer over.
Berg komt veel voor bij baby's en is een onschuldige huidkwaal. Bij berg heeft je baby gele schilfers en korstjes op de hoofdhuid. Soms is er ook sprake van berg op de wenkbrauwen, oogleden, oren en tussen de neus en wangen.
Instructie. Als u ziet dat de huid van uw baby droog en schilferig wordt, start dan met het dagelijks insmeren van de huid van uw baby met een crème of zalf. De volgende crèmes en zalven zijn veilig om te gebruiken en vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist: Cetomacrogol + 20% vaseline is een crème en het minst vet.
Babyverzorging Newborn (0-4 weken)
2 a 3 keer per week een baby in bad is dan ook voldoende. Ons advies voor de eerste 4 weken: Badolie voor dat eerste babybadje... Water kan de huid uitdrogen, daarom wordt een badolie gebruikt om de huid tijdens het badderen te reinigen en te voeden.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen. Kinderen leren sneller in een omgeving waarin zij worden uitgedaagd en spelletjes spelen samen met papa of mama is natuurlijk extra leuk.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Probeer je baby af en toe overdag ook in zijn bedje te laten slapen. Leg hem daarbij slaperig, maar nog niet helemaal slapend, neer. Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen. Kinderen die geleerd hebben om zelfstandig in slaap te vallen, slapen dieper en vaak ook langer en worden in de nacht minder vaak wakker.
Baby's kunnen vlak na de geboorte nog niet zo goed zien. Als je kind een week oud is, ziet hij of zij dingen op ongeveer 20 centimeter afstand het best. Als ze dichterbij of verder weg zijn, ziet je baby ze wazig.
In week 2 leren jij en je baby elkaar al steeds beter kennen. Hij herkent je vooral aan je geur, maar ook aan je stem want hij kan al prima horen. En als je tot 30 centimeter in zijn gezichtsveld blijft, kan hij je ook goed zien.