Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte hebben aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel.
Als je honger krijgt en energie verliest, heb je eerder de neiging om snelle en koolhydraatrijke snacks te eten. Deze ontregelen de bloedsuikerspiegel en verergeren daardoor je menstruatieklachten. 'Gewoon' ontbijt, lunch en avondeten eten tijdens je ongesteldheid is dan ook aan te raden.
Of je meer eten nodig hebt tijdens je menstruatie hangt af van je individuele behoeften en hoe je lichaam reageert op hormonale veranderingen. Het is normaal om een verhoogde eetlust te ervaren, maar het is cruciaal om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en jezelf niet te overeten.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Voordat je menstruatie begint, schommelen de hormoonspiegels in je lichaam, waardoor fysieke en emotionele veranderingen optreden. Dit staat bekend als PMS. Je kunt bepaalde lichamelijke veranderingen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmklachten, een droge huid, krampen, vettig haar of gevoelige borsten.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau.Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra.
Vermijd koffie en zwarte thee.
Tijdens de menstruatie kan vlees echter ook een opgeblazen gevoel geven, omdat het niet zo snel verteert. Beter om - als je vlees eet - dit buiten de menstruatie te doen. Calcium zou de krampen verminderen, dus foods als yoghurt en melk zouden hierbij kunnen helpen.
Voor PMS is een magnesium (voet)bad aan te raden. Het bad zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor een beter humeur en een betere nachtrust. Daarnaast kan door middel van magnesium olie op de borst zorgen voor minder borstspanningen.
Hoewel zwangerschap en ziekte ervoor kunnen zorgen dat je ongesteldheid later of helemaal niet komt, zijn er ook andere factoren, zoals stress of de natuurlijke schommelingen in je menstruatiecyclus, die een late ongesteldheid kunnen veroorzaken.
Een van de belangrijkste redenen voor gewichtstoename tijdens de menstruatie is het vasthouden van vocht, ook wel bekend als menstruatiebloat. Hormonale schommelingen, met name een stijging van het hormoon progesteron, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal.
Volgens gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith heeft het eten van suiker een grote invloed op je menstruatiecyclus. “Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een onderliggende oorzaak van veel hormonale problemen, dus ook menstruatieklachten.”
Testosteron en DHEA
DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen. Bij mannen stimuleert testosteron het seksuele verlangen sterk.
Kenmerkend voor PMS is dat de klachten samenhangen met de menstruatiecyclus. De klachten beginnen enkele dagen tot twee weken voor de menstruatie. Ze nemen af als de menstruatie doorzet. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.
Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in. Het resultaat is dat je menstruatie nu een paar dagen eerder is.
Je kunt een cyclus twee weken hevig bloeden en andere maanden helemaal geen menstruatie hebben. Het is ook mogelijk dat je menstruatie iets vroeger of later komt dan je misschien verwacht. We kunnen er zeker van zijn dat de lengte en zwaarte van je menstruatie zo wisselvallig kan zijn als het weer.
Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie.De cyclus eindigt op de dag vóór de eerste dag van de volgende menstruatie. Hoe lang je menstruatiecyclus duurt, verschilt per vrouw. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar bij sommige vrouwen is dit 21 dagen en bij anderen 36 dagen.