Het zit namelijk zo: als je een serie kijkt, worden je hersenen actief, omdat je alles wat je op het beeldscherm ziet verwerkt. Er ontstaat een alertheid. Wanneer je in slaap valt, staat dit deel van je hersenen nog 'aan' en dat zal ervoor zorgen dat je niet 100% ontspannen bent.
Je televisie straalt, net zoals de meeste schermen, waarschijnlijk blauw licht uit. Dit licht heeft een grote invloed op de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.
Kies dus toch maar liever voor een glaasje water of fris. Wanneer je merkt dat je tijdens de film aan het wegdoezelen bent, zet hem dan even op pauze. Loop bijvoorbeeld even een rondje door het huis zodat het bloed weer door je lichaam heen stroomt, en schenk wat te drinken in.
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u genoeg geslapen heeft. 's Nachts wordt u regelmatig even wakker. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.
Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor. Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien. Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Syndroom van Kleine-Levin (KLS) een zeldzame neurologische stoornis met een onbekende oorsprong, en wordt gekarakteriseerd door recidiverende-remitterende episodes van hypersomnie, geassocieerd met cognitieve en gedragsstoornissen.
Narcolepsie is niet te genezen. De behandeling is erop gericht om de klachten zo veel mogelijk te verlichten, en bestaat uit leefregels en medicatie.
Iedereen is overdag wel eens moe of dommelt op een rustig moment wel eens in slaap. Echter, sommige mensen vallen in slaap op willekeurige momenten, zonder dat ze dat tegen kunnen gaan. Zij kampen dagelijks met een onbedwingbare slaperigheid overdag, ook wel hypersomnie genoemd.
“Als iemand in slaap valt tijdens het kijken, betekent het dat er al een verhoogde slaperigheid aanwezig is. De persoon in kwestie is mentaal te moe om te volgen en het wordt wel heel moeilijk om de aandacht bij het programma te houden.
Behandeling. De behandeling bestaat doorgaans uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Bij idiopatische hypersomnie kunnen stimulerende middelen, zoals cafeïne, en soms medicijnen helpen om beter wakker te blijven overdag.
Microslaap is lastig te herkennen. Ze komt meestal onaangekondigd, hoewel zich soms van tevoren sufheid en plotseling opkomende vermoeidheid voordoet. Knikkebollen en dichtvallende oogleden kunnen een aanwijzing zijn.
Hoe ontstaat slaapapneu? Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit. Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan.
Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
Insomnie betekent 'niet slapen'. Iedereen maakt wel eens een periode van slapeloosheid mee. Als je al meer dan 3 maanden meerdere keren per week heel moeilijk in slaap kunt vallen of in de nacht gedurende lange tijd wakker ligt spreken we van insomnie.
Narcolepsie ontstaat doordat u te weinig hypocretine heeft. Dat is een stofje in de hersenen dat slapen en wakker zijn regelt. Zonder dit stofje kunt u niet lang wakker blijven of niet goed doorslapen. Narcolepsie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.
Er zijn grote verschillen tussen patiënten in ernst en beloop van de ziekte. Mortaliteit De levensverwachting van narcolepsiepatiënten is normaal. Slaperigheid Overmatige slaperigheid overdag is het kernsymptoom van narcolepsie en is wat anders dan vermoeidheid en een gebrek aan energie.
Slaapparalyse. Slaapparalyse (slaapverlamming) is het niet kunnen bewegen bij het in slaap vallen of het wakker worden. Deze verlamming duurt kort, maar kan heel angstaanjagend zijn. Ook dit fenomeen komt bij mensen zonder narcolepsie met enige regelmaat voor.
Wat is het Prader-Willi syndroom (PWS)?
Prader-Willi Syndroom (PWS) is een complexe aandoening die veroorzaakt wordt door een genetische afwijking in de Prader-Willi regio op chromosoom 15. PWS gaat doorgaans gepaard met een ongeremde eetlust, hormoontekorten, verminderde spiermassa en een ontwikkelingsachterstand.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.