Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
SOPHI nagellak op waterbasis bestaat alleen uit veilige ingrediënten. SOPHi is vrij van de veel gebruikte schadelijke stoffen in nagellak: tolueen, formaldehyde, ftalaten, bisphenol A, ethyl acetaat en bevat veilige alternatieven. SOPHi is vrij van gluten, soja en sporen van noten.
Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken.
Aceton is een oplosmiddel dat we kennen van onder andere de nagellakremover, contactlijm en desinfecterend middel. Ook in het lichaam kan aceton ontstaan, dat soms giftig is. De adem ruikt naar aceton.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Laat je je beddengoed langer dan twee weken liggen, kan er een muffe geur in je slaapkamer ontstaan. Iedere nacht heb je direct contact met je huid op de lakens, dus niet zo gek dat er een muffe geur kan ontstaan. Daarnaast zweet je -zeker in de zomer- behoorlijk als je in bed ligt.
Het is belangrijk om je nagellak op een koele en droge plaats te bewaren. Als nagellak te warm wordt, gaan de ingrediënten in de lak scheiden. De koelkast kan dan een optie zijn, waar het altijd een contante temperatuur is en het licht alleen aan gaat als je de deur open doet.
Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.
"Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten is het ongezond om je nagels regelmatig te lakken". Niet alleen kan het leiden tot droge, vergeelde nagels, maar "wist jij al dat het ook schade aan andere delen van ons lichaam aan kan richten?" Veel soorten nagellak zouden één of meerdere schadelijke stoffen bevatten.
Dit betekent dat het geen stoffen bevat die in de gebruikelijke nagellakken voorkomen, zoals tolueen, formaldehyde of xyleen. Als je een nagellak zoekt die snel droogt en door zijn veganistische ingrediënten niet schadelijk is voor je gezondheid, is dit nagellakje misschien de juiste voor jou.
Als het flesje van glas is, mag je deze met een restant nagellak in de glasbak weggooien. De glasrecycler kan dat prima aan. De nagellak en andere vervuiling verbrandt in het smeltproces. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien.
- Dit is niet de goedkoopste nagellak, maar de lakjes van O.P.I. scoren dankzij de kwaliteit wel het hoogst! Essie - De nagellak van Essie bieden de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit - en dat in meer dan 100 kleuren. Inglot O2M - Deze bijzondere nagellak van Inglot laat als enige zuurstof door.
Wanneer nagellak te lang op de nagels heeft gezeten zie je soms witte plekjes die erop wijzen dat de nagels te droog zijn geworden. Als de nagellak begint te chippen kun je hem er het beste meteen vanaf halen. Meestal is dit om de twee tot drie weken.
Door de groei van je eigen nagels, groeien je kunstnagels uit. Om jouw gelakte nagels mooi te houden, kun je je nagels laten opvullen. Gemiddeld laat men nagels één keer per 3 á 4 weken opvullen.
Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Want als je eerst gaat lakken en daarna douchen, dan wordt de nagellak door het warme water weer zacht. Waardoor de nagellak weer lelijk wordt. Dit geldt natuurlijk niet als je in de ochtend je nagels lakt en pas 's avonds gaat douchen. Zorg daarom dat er tussen het lakken voor het douchen ongeveer zo'n 3 uur zit.
Wanneer je nagellak niet dekkend genoeg is kun je best nog wat laagjes aanbrengen. Maar let wel, want wanneer je dikke lagen nagellak aanbreng op de oude laag zal de nagellak veel sneller gaan afbladderen en zal het heel lang moeten drogen. Breng daarom drie dunne laagjes aan (met droogtijd er tussenin).
Laat elke laag nagellak ongeveer 1-3 minuten drogen. Nagellak zal niet volledig drogen als je meerdere dikke lagen aanbrengt. Het kan op deze manier langer duren om je nagels te lakken, maar de droogtijd zal aanzienlijk korter zijn.
Duur kan je hem nochtans bezwaarlijk noemen. Ook na een paar keer afwassen doet hij 't niet slecht. Extra voordeel: door de dikkere laag op je nagels zie je 't niet als er een deukje in de lak komt.
Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden. Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Net als veel andere beauty-producten heeft ook nagellak een houdbaarheidsdatum. Meestal is dat 12 maanden.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Vermenigvuldig je stank
Ten slotte een gouden regel om in je oren te knopen: ruik je een onfris luchtje bij jezelf? Dan ruiken anderen het een stuk heftiger. Dit geldt niet alleen voor zweetlucht, maar ook voor parfum. Een beetje rustig aan dus, met dat sprayen.