Die geur wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Bij het drinken laat je namelijk bacteriën achter, waardoor zich vuil ophoopt.
Veelvoorkomende problemen: ongewenste smaak en geur
Ongewenste smaken en vieze geuren in uw waterfles kunnen door verschillende factoren komen. Voedselresten, schimmel of zelfs het materiaal van uw waterfles kunnen bijdragen aan deze problemen.
Vul je waterfles met azijn of een mixje van water en baking soda.Laat dit een nachtje weken en was hem daarna af. De vieze geur is nu sowieso verdwenen.
Als uw waterfles een onaangename geur heeft ontwikkeld, zijn er een paar methoden die u kunt proberen: Witte azijnoplossing: Vul de fles half met gelijke delen warm water en witte azijn.Laat het ongeveer 15 minuten staan, schrob en spoel het vervolgens grondig .
Gebrek aan goede reiniging
Waterflessen zijn goed in het vangen van geuren en bacteriën. Als u de container waarin uw water zit niet goed schoonmaakt, kan deze besmet raken met schimmel of meeldauw.
Bij klachten over uw drinkwater (geur- of smaakklachten), contacteert u uw waterbedrijf. Het waterbedrijf onderzoekt de klacht en neemt de nodige maatregelen. Als het nodig is, onderzoekt uw waterbedrijf het water gratis.
Een geur in één kraan in huis kan meestal worden verholpen door de betreffende kraan door te spoelen. Andere mogelijke oorzaken zijn: Waterontharder (indien van toepassing) defect of toe aan onderhoud.Bacteriegroei in een afvoer of een uitgedroogde afvoer .
Wanneer je een RVS fles voor bijvoorbeeld thee, koffie of frisdranken gebruikt kan de geur en/of smaak hiervan in de fles blijven hangen. Ook tussen de dop en de siliconen afsluitring kunnen restjes zich ophopen, de ideale omstandigheden voor bacteriën en schimmels.
De vochtigheid in de lucht en het oppervlak van de fles bieden de ideale omgeving voor schimmelsporen om te ontkiemen en te groeien . Als er eenmaal schimmel begint te groeien in een roestvrijstalen waterfles, kan het moeilijk zijn om er vanaf te komen. Schimmel heeft een sterke geur die moeilijk te verwijderen kan zijn, zelfs na het grondig wassen van de fles.
In een container de fles bedekken met azijn en 10 minuten laten staan. Na 10 minuten weggooien en uitspoelen met water. Lucht laten drogen met deksel eraf. Azijn (verdun 1 deel azijn in 4 delen water).
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Vul de waterfles met gewone witte azijn en laat het een nachtje weken.Was het 's ochtends af met water en zeep . De fles zal de eerste paar minuten een lichte azijngeur hebben, maar dat zal snel verdwijnen en de waterfles zou fris en schoon moeten ruiken.
Witte azijn – Vul je fles met gelijke delen water en witte azijn en laat het 30 minuten staan. Spoel vervolgens grondig met water. Baking soda – Vul je fles met water en voeg een paar eetlepels baking soda toe. Laat het 30 minuten zitten en spoel het daarna grondig af met water.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Een van de meest voorkomende redenen waarom uw waterfles naar rotte eieren kan gaan ruiken, is de opbouw van bacteriën . Wanneer water, met name kraanwater, gedurende langere tijd in uw fles blijft, kunnen bacteriën groeien.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Als uw fles een ernstige geur ervaart, kan het probleem liggen bij uw dop en pakking . Het kan nuttig zijn om hem een extra grondige reiniging te geven door hem op het bovenste rek van uw vaatwasser te zetten. Zorg er altijd voor dat alle delen van de fles grondig zijn gedroogd voordat u hem opbergt en/of bewaar hem met de dop op een kier.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
HOE RUIKT SCHIMMEL IN EEN WATERFLES? Schimmel creëert vaak een aardse, muffe en/of vochtige geur tijdens de groei.
Kortom, uw herbruikbare fles ruikt voornamelijk door de opbouw van bacteriën . Zelfs als uw fles er schoon uitziet, hopen de bacteriën zich waarschijnlijk op door slechte reiniging. Als u uw fles dagelijks gebruikt en deze voortdurend bijvult zonder regelmatig schoon te maken, heeft deze wat TLC nodig.
Snelle feiten: Een vislucht kan worden veroorzaakt door bepaalde elementen zoals barium of cadmiummetalen . Chlooramine is een verbinding van chloor en ammoniak die wordt gebruikt om openbare waterbronnen te desinfecteren. Helaas kan het een ongewenste vislucht in uw water veroorzaken.
Frequentie van het schoonmaken van je waterfles
Kunststof waterfles: Het wordt aanbevolen om je plastic waterfles dagelijks schoon te maken. Kunststof is een poreus materiaal waardoor regelmatig reinigen gewenst is voor optimale hygiëne.
Waterstofsulfidegas (H 2 S) kan water een "rotte-eieren"-smaak of -geur geven . Dit gas kan overal in putten voorkomen en kan: Natuurlijk voorkomen - een resultaat zijn van verval en chemische reacties met grond en rotsen. Geproduceerd door bepaalde "zwavelbacteriën" in het grondwater, de put of het leidingsysteem.
Het meeste drinkwater heeft geen opvallende smaak of geur, maar er kunnen zich situaties voordoen waarin dit niet het geval is. Als u plotseling een bijzonder slechte of sterke geur of smaak opmerkt waardoor het water onsmakelijk wordt, dient u contact op te nemen met uw waterbedrijf .
Chloor is de meest gebruikte oxidant om geur uit water te verwijderen , maar wordt op zijn best als mild effectief beschouwd. Zuurstof en kaliumpermanganaat zijn ook slechts mild effectieve waterbehandelingsoplossingen. Oxidanten zoals ozon en chloordioxide zijn veruit het meest efficiënt in het verwijderen van geur uit water.