Beton met fijn grind wordt voor dunne betonlagen toegepast, zoals betonvloeren en funderingen. Grind bestaat uit stukjes steen die door verwering ontstaan en afgerond zijn. Door de stevigheid van grindgesteente kan het grote drukkrachten doorstaan. Daarmee is het een belangrijk toeslagmateriaal voor beton.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Voor funderingen of andere courante werken volstaat een steenslag met korrelmaat 4/28, 4/14 of 7/20. Voor dunwandige constructies, met ingewikkelde vormen of veel wapening gebruik je steenslag 2/7 of grind 4/14. Wanneer het beton in open lucht wordt gebruikt maak je beton van een hoge kwaliteit.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Vocht zorgt voor roest
De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen. Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Zelf beton maken met 4 ingrediënten
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind.
Mager beton dankt zijn naam aan de speciale mengverhouding. Vergeleken met gewoon beton heeft dit mengsel een lager cementgehalte en is het droger dan klassiek beton. Dit maakt mager beton echter ook meer waterdoorlatend, zeer gevoelig voor verwering en minder bestand tegen druk.
Het lossen op een kruiwagen is ook mogelijk, waarbij u er rekening mee moet houden dat in 1 m3 beton 20 kruiwagens gaan.
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking.
De prijzen van beton variëren tussen de € 120,- en € 150,- per kuub. Dit is echter afhankelijk van het soort beton, de hoeveelheid en de afstand tot de stortlocatie. Om de kosten te drukken bent u bij Betonbestellen.nl tot wel 25% goedkoper uit dan bij de concurrent.
Het cement wordt hard als er water bijkomt. Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm. Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Zacht water kan kalk oplossen. Een betonoppervlak kan beschadigen indien het in contact is met zacht water dat voortdurend wordt ververst. Dit aantastingsmechanisme is vergelijkbaar met aantasting door zuur.
Per 25 kg zak kant-en-klare beton (cement met zand en grind) gebruik je twee tot 2,5 liter water. Dit geeft zo'n twaalf liter betonmortel. Bereken dus van te voren hoeveel je ongeveer nodig hebt. Twaalf liter is voldoende voor een kwart vierkante meter met een laag van vijf centimeter dik.
Wat is de juiste mengverhouding om zelf beton te maken? De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken: 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind. Het deel water is ongeveer één tiende van de vaste delen.
Cement is van nature en poreus en niet waterdicht. Het is dus altijd belangrijk het eindproduct waterdicht te maken. Hiervoor kan een sealer gebruikt worden, maar beter nog is de waterdichting van binnenuit toe te passen.