Het cirkeltje om het UVA symbool mag er pas staan als minimaal 1/3 van de zonnefilters in het product de huid beschermen tegen UVA-straling. Dit is regelgeving en alle Vision producten voldoen hieraan. Vision producten bieden zelfs verhoogde bescherming tegen UVA-straling en vandaar het cirkeltje om het logo heen.
Het verschil UVA en UVB straling is het volgende: UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.
Waarom wordt het logo UVA omcirkeld op verpakkingen? Dit wil zeggen dat het product voldoet aan de Europese normen. Bij alle zonneproducten moet de UVA minimum 1/3 bevatten van de UVB.
De SPF-aanduiding zegt niets over de bescherming tegen UVA. Raak niet in paniek – we verklappen je nu vast dat een breedspectrum zonnebrand je beschermt tegen zowel UVB als UVA-straling. Hierover later meer. De SPF geeft aan hoe lang de zonnebrand je beschermt tegen UVB voordat je huid begint te verbranden.
uva-straling: wolken of glas houden deze straling niet tegen en het dringt daarom diep in je huid. Een hoge dosis uva kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt. uvb-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
De combinatie van een hoge UVA- en UVB-bescherming beschermt tegen de onmiddellijke onaangename effecten van de zon zoals verbranding van de huid, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals bijvoorbeeld fotoveroudering.
UVB-stralen fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Ze stimuleren de aanmaak van nieuwe melanine, die verantwoordelijk is voor een langdurigere bruining van de huid en stimuleren cellen om de opperhuid dikker te maken.
“Als het koel, maar wel helder weer is, zijn er nog steeds veel UV-stralen. Ook als het heel bewolkt is, maar licht buiten, kun je nog steeds verbranden en is het raadzaam om te smeren.”
Ultraviolette(UV)-straling heeft invloed op onze gezondheid. We hebben het nodig, maar teveel ervan kan op langere termijn leiden tot huidkanker of staar. Op korte termijn kan de huid verbranden. Het is dus belangrijk onze ogen en huid te beschermen tegen teveel zonlicht.
Ook het tijdstip van de dag is zeer belangrijk voor de sterkte van UV stralen, de straling tussen 12 en 15 uur is het sterkst en dan wordt het dus ook aangeraden om uit de directe zon te blijven. Ben je toch in de zon, zorg dan voor goede bescherming door zonbescherming aan te brengen op je gezicht, hals en nek.
Index van 43
De onderzoekers maten het recordbrekende niveau van UV-straling in het Boliviaanse deel van de Andes, op iets meer dan 2400 kilometer afstand van de evenaar. Ze plaatsten meetapparatuur op de piek van de Licancabur-vulkaan (5917 meter hoog) en het meer Laguna Blanca (op 4340 meter hoogte).
Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van 'slechts' 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden.
Ultraviolette straling is elektromagnetische straling waarvan de golflengte kleiner is dan de onderste zichtbaarheidsgrens van licht. Ultraviolet licht heeft een golflengte tussen 315 en 440 nanometer en ligt links van de kleur violet.
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Om zonverbranding te voorkomen, smeer je je in met zonnebrandcrème. Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.