Het Oeigoers is een Turkse taal, die door ongeveer 10 miljoen mensen in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang in Volksrepubliek China wordt gesproken. Het is de taal van de Oeigoeren.
De Oeigoeren zijn een Turkssprekende moslimminderheid in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig.
In juli 2009 braken rellen uit in Xinjiang na een gevecht tussen Oeigoerse en Han-Chinese arbeiders in een fabriek, waarbij meer dan honderd doden vielen. Na de rellen hebben Oeigoerse terroristen tussen 2009 en 2016 tientallen Han-Chinezen gedood in gecoördineerde aanvallen. Onder andere in 2009, 2011, en 2014.
Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering – die ziet de Oeigoeren als afvallig. Sinds 2017 zijn er naar schatting een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden door de Chinese autoriteiten willekeurig opgesloten in 'heropvoedingskampen' en gevangenissen in Xinjiang.
Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang worden massaal opgesloten in 'heropvoedingskampen'. Daar worden ze geïndoctrineerd en mishandeld. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken.
Volkswagen is niet de enige die de afgelopen jaren werd aangesproken op Oeigoerse dwangarbeid: Nike, Apple, Adidas, Google, BWM en tientallen andere multinationals overkwam het ook. Medeplichtigheid aan onvrijwillige tewerkstelling in Xinjiang was echter een bedrijfsrisico dat lang kon worden genegeerd.
Sinificatie of sinificering, ook wel verchinezing, is de linguïstieke en culturele assimilatie van termen en concepten naar die van de taal en cultuur van China. In de taalkunde wordt de term gebruikt om nauwkeuriger te verwijzen naar de transliteratie, waardoor sinificatie parallel loopt aan romanisatie.
Ook de huidige president, Xi Jinping, opvolger van Hu Jintao, combineert het presidentschap van de volksrepubliek met dat van secretaris-generaal van de CPC. De president wordt door het Nationaal Volkscongres gekozen. De Staatsraad is het kabinet van de Volksrepubliek China. De voorzitter van het kabinet is de premier.
Oeigoeren zijn een Centraal-Aziatische etnische groep met een aparte cultuur en taal die voornamelijk in Xinjiang, een autonome regio in de noordwestelijke hoek van China (PRC) woont. Mijit, een danser en muzikant van opleiding, werkte om Oeigoerse muzikanten naar internationale muziekfestivals in Frankrijk te brengen.
De Chinese standaardtaal is het Standaardmandarijn, gebaseerd op het dialect van Peking. Deze taal wordt onderwezen in de scholen en gebruikt door de overheid en is de officiële taal in de Volksrepubliek, op Taiwan en een van de vier officiële talen in Singapore.
Mandarijn is de officiële taal in China en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. Daarnaast zijn er nog 12 andere Chinese talen (waaronder Cantonees). De meeste Chinezen spreken geen andere taal.
China is bijna even groot als Europa en het land heeft meer dan 1.4 miljard inwoners. Er zijn maar liefst 56 etnische groepen, waaronder Han-Chinezen, Zhuang-Chinezen, Mongolen, Oeigoeren, Tibetanen en Koreanen. De Han-Chinezen is de grootste groep met 91.5% van de totale bevolking.
In China leven 56 erkende etnische minderheden in China. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen, die ook de grootste etnische bevolkingsgroep ter wereld vormen.
De bevolkingsdichtheid is zo'n 140 personen per vierkante kilometer. De verdeling over het land is onevenwichtig, de meeste mensen wonen aan de oostkust en grote delen in het westen van het land zijn nauwelijks bevolkt (zie ook Heihe-Tengchonglijn).
Enkele van de grootste groepen zijn de Miao, de Yi, de Yao, de Dong en de Bai, waarbij de laatste vooral bekend is door hun oude hoofdstad Dali. Weer andere groepen beperken zich tot slechts een of enkele valleien in de bergen, zoals het geval is met de Naxi in Lijiang.
Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.
China is verreweg de grootste exporteur van kleding in de wereld. Vanaf 1979 stelde de Volksrepubliek China zich meer open voor internationale handel via flinke economische hervormingen.
Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
Al langer was bekend dat de Chinese regering Oeigoeren oppakt en in strafkampen stopt, maar in de ontdekte documenten staat veel nieuwe informatie. Uit de documenten blijkt dat tussen de 1 en 2 miljoen Oeigoeren vastzitten of opgesloten waren, vaak zonder dat een rechter naar de zaak heeft gekeken.
Na de Chinese Revolutie van 1912, waarin de Chinese republiek tot stand kwam, groeide de onrust in Xinjiang. De Oeigoeren kregen steeds minder invloed op hun eigen regio. In 1933 riepen zij na een opstand de Eerste Oost-Turkestaanse Republiek uit, maar deze poging tot zelfstandigheid was van korte duur.
Het Mandarijn is de meest gesproken taal in de wereld tot nu toe, met 1,120 miljard moedertaalsprekers.