Belangrijk om weten: in alcoholvrij bier zit er altijd nog een beetje alcohol. 'Alcoholarm' is dus een betere benaming. De alcohol is een essentieel onderdeel van brouwen. Het gebrek eraan is dan ook de reden waarom alcoholarm bier een andere smaak heeft.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Gezonder dan frisdrank
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdranken zoals cola of limonades niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je aankomt. Dit is niet het geval bij alcoholvrij bier. Ook bevat bier veel meer calorieën dan bier zonder alcohol. Dat komt door het hoge aantal calorieën van alcohol: zo'n zeven kcal per gram.
Met alcoholvrije drank vermijd je de nadelige gezondheidseffecten van alcohol. Door het ontbreken van de alcohol bevatten de meeste alcoholvrije dranken ook minder calorieën. Maar ze bevatten ook andere ingrediënten die effect op de gezondheid kunnen hebben zoals suikers of natrium.
Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën. Wat betreft de suikers zit je met een alcoholvrije bier ook beter.
Het beste kun je gaan voor een alcoholvrij biertje van Heineken. In één flesje zitten 'slechts' 63 calorieën. Ook bij het bier zonder alcohol kun je beter niet voor Jupiler gaan, als je op de calorieën aan het letten bent.
Vanaf 1 januari 2024 gaat de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier omhoog. Deze dranken worden dan duurder, zodat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken, zoals water. De verbruiksbelasting op mineraalwater wordt vanaf 1 januari 2024 afgeschaft.
Dus in alcoholvrij bier kán nog alcohol zitten. Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Lowlander 0,00% Wit. De Amsterdamse brouwerij Lowlander biedt ons met Lowlander 0,00% Wit ook een echt alcoholvrij bier aan. Lowlander 0,00% Wit is niet alleen 100% alcoholvrij, maar ook biologisch. Het is gebrouwen met fruit- en citrusschillen afkomstig uit hotels, bars en restaurants in de buurt van de brouwerij.
Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking – iedereen weet dat als je eenmaal gaat plassen je wel bezig kunt blijven. Alcoholarm, en zeker alcoholvrij bier heeft deze onhebbelijkheid niet en daarmee blijkt het een ideale isotone dorstlesser.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Alcoholvrij bier bevordert de hydratatie
Zij zijn ook bekend als energie- en voedingsdranken voor sportbeoefenaars. Alcoholvrije bieren bevatten geen natriumnitraat of aspartaam, maar alleen de 4 ingrediënten die het bier maken (water, hop, mout en gist).
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Hertog Jan 0.0 is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol. Dit alcoholvrije bier wordt gebrouwen met alcohol.
Heineken® 0.0 bevat een héél klein beetje alcohol, met een maximum van 0,03%. Dit is een vergelijkbaar of lager percentage alcohol ten opzichte van andere voedingsproducten zoals brood, bakproducten en sappen vanwege de natuurlijke vergisting van de ingrediënten (granen, fruit).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Is het echt alcoholvrij? Het klinkt logisch dat er in alcoholvrij bier geen alcohol zit, maar dit klopt niet altijd. Als er een klein beetje alcohol in het bier zit mag er ook alcoholvrij op staan. Volgens de Nederlandse Warenwet is het de regel dat het alcoholvrij mag heten als er niet meer dan 0.1% alcohol in zit.
Onze topper: de Thrive Zoals je hebt kunnen lezen is alcoholvrij bier heel goed om te hersteldrankje voor na het sporten. Het bevat benodigde voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels van nature en kan snel worden opgenomen door het lichaam.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils.