Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Probeer het volgende om het probleem te verhelpen: - Zorg ervoor dat de stoomfunctie is geselecteerd op het bedieningspaneel . - Zorg ervoor dat de stoomknop volledig open staat. - Controleer of de melkpijpjes helemaal schoon zijn en geen melkresten bevatten.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
In de meeste gevallen zal het deksel van de melkkan verstopt zijn. Dit betreft geen technisch defect. De verstopping zal veroorzaakt zijn door melkvetten en/of opgedroogde melkresten. In veel gevallen kan je het deksel zelf reinigen.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Om een verstopte melkopschuimer te repareren, haalt u eerst de stekker eruit en verwijdert u alle losse onderdelen. Week deze onderdelen in warm, sop om melkresten los te maken. Gebruik een zachte borstel of tandenstoker om verstopte openingen vrij te maken. Spoel grondig af, droog en zet weer in elkaar.
BEWERKTE MELK SCHUIMT BETER
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Melk schuimen met de Sage espressomachine in het kort:
De druk van de stoompijp van Sage is lager dan bij een E61 machine. Dit betekent niet dat je geen mooi schuim kan krijgen, het duurt alleen iets langer en dit is voor beginners erg prettig. Spuit altijd eerst het water uit de stoompijp, anders zit dit in je melk.
Waar moet je op letten met het kopen van een melkopschuimer? Capaciteit: de grootte van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je tegelijkertijd kunt opschuimen. Voor een enkele cappuccino heb je aan een kleine opschuimer genoeg, maar als je meerdere kopjes moet bedienen, is een grotere capaciteit handig.
Met een reserve ventiel kun je testen of het ventiel defect is of de melkschuimer niet goed schoon is. Als je na het verwisselen van het ventiel goed schuimt hebt, dan is de melkschuimer goed schoon. Mocht je dan nog geen goed schuim hebben, dan is in 9 van de 10 gevallen de melkschuimer niet schoon genoeg.
Daarnaast heeft houdbare melk een hoger eiwitgehalte dan verse melk, wat bijdraagt aan een betere en stevigere schuimlaag. Eiwitten zijn namelijk verantwoordelijk voor het vasthouden van de lucht in het schuim, waardoor een hoger eiwitgehalte zorgt voor een betere schuimstructuur.
U gebruikt niet de juiste melk
Als de melk niet schuimt zoals u wilt, kunt u een andere soort of een ander merk melk proberen. Wij adviseren u om halfvolle koemelk te gebruiken op koelkasttemperatuur voor de beste opschuimresultaten.
De melk die wij adviseren is verse volle melk. De smaak van volle melk is wat ons betreft de lekkerste combinatie met koffie. Het volle romige van de melk combineert uitstekend met een espresso. Ieder merk melk heeft ook zo zijn eigen smaak.
Als de melk spettert, dan is deze aan het koken. Er wordt geen schuim opgebouwd. De reden hiervoor is dat er te weinig melk in de melkschuimer komt. Vervang het luchtaanzuigventiel en controleer op een eventueel aanwezige draaiknop goed in het menghuis is gedrukt.
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
Te luchtig melkschuim
Er zitten te veel luchtbelletjes in het schuim. Het schuim zakt binnen enkele seconden of minuten weg. Het schuim is zo grof van structuur dat het weinig tot geen weerstand heeft en snel zal inzakken.
Wat is de beste melkopschuimer volgens de Consumentenbond? Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Volle melk (ik neem aan dat je verse gebruikt) is niet geschikt om op te schuimen. De eiwitten in melk zorgen voor de schuimvorming. Alle soorten melk (mager, halfvol, vol) hebben een nagenoeg gelijk gehalte aan eiwitten.
De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op. Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Lucht wordt via het melkschuimkraantje bij de melk gedoseerd, maar als het kraantje niet goed schoon is, zal er ook geen schuim vormen. Werkt je melkopschuimer niet goed, maak dan als eerste alle onderdelen goed schoon om te zien of je daarmee het probleem verhelpt.
Een andere prettige en snelle manier voor het reinigen is deze: je vult een kopje of glas met warm water en voegt een drupje afwasmiddel toe. Je plaatst de gardekop in het water en zet de melkopschuimer zo'n tien tot vijftien seconden aan. Poets daarna met een zachte spons of borstel nog even na indien nodig.
Als de melk in de beker zit, doe je de deksel erop en druk je op het knopje.Daarna schuimt en verwarmt de melkopschuimer de melk voor je op. Binnen een minuut staat er warme melk met daarbovenop een melkschuimlaag voor je klaar. Met sommige melkopschuimers zet je ook koud melkschuim voor een ijskoffie.