Het kan verschillende oorzaken hebben waarom honden weglopen, zoals angst, loopsheid, jacht instinct, verveling of een onbekende omgeving. Een hond die wegloopt is misschien wel ergernis nummer één als je een hondeneigenaar bent. Je bent gezellig aan het spelen met je hond in een park of op een grasveldje.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
Dit doe je door een voertje in je handen voor de neus te houden en deze omhoog te bewegen van voor naar achter over de kop. De hond gaat dan zitten. Je hoeft dus niet het commando zit te geven. De hond leert dan dat hierkomen altijd betekent dat hij voor de baas komt zitten.
Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. Veel honden cirkelen rond een plek voordat ze lekker gaan liggen rusten. Hoewel niemand zeker weet waarom ze dit doen, is het ritueel waarschijnlijk een gewoonte uit de tijd dat honden nog in het wild leefden, aldus veterinair gedragstherapeut dr.
Onderzoek de oorzaak van het gedrag: naast een sterk jachtinstinct kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor jouw hond niet naar jou toe komt als je hem roept. Het kan ook zo zijn dat de hond niet genoeg uitdaging heeft of in het algemeen niet goed luistert. Train het komen op commando systematisch.
Hond doet afstandelijk naar andere honden
Dan kan het een deel van het karakter van je hond zijn. Mogelijk is hij gewoon liever op zichzelf. Het wordt anders als je problemen ervaart van angst voor andere honden. Daar is wat aan te doen, dat gedrag is in zekere zin trainbaar.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Het 'opmaken' van hun bed
De meest voorkomende – en meest voor de hand liggende – reden is dat je hond zijn bed zo comfortabel mogelijk probeert te maken, zodat hij kan gaan slapen. Wilde honden graven holtes of kuilen om in op te kruipen of te schuilen voor het weer.
Het kan verleidelijk zijn om je commando te herhalen als je hond je de eerste keer negeert, maar door het commando te herhalen, leert je hond alleen om het te negeren. Maak gewoon een geluid en doe gek om de aandacht van uw hond te trekken, zodat hij naar je toe komt.
Wanneer je hond het commando goed beheerst, kun je het commando uitbreiden naar een andere omgeving. Verder kan het zo zijn dat je hond jou negeert omdat je bijvoorbeeld ineens een ander uiterlijk hebt, of omdat je hond zich niet goed voelt.
Honden communiceren o.a. met hun lichaam en reageren nauwkeurig en eenduidig op wat iemand laat zien met zijn lichaamstaal. De honden spiegelen dus direct wat jij neerzet en uitstraalt en geven daarmee informatie over hoe je in contact staat met jezelf en met de ander.
Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond die niet mee kan op vakantie, sterft absoluut niet van verdriet. ,,Als je hem achterlaat in een pension of bij de oppas en de deur achter je dichttrekt, is het beestje je al vergeten voor je in de wagen gestapt bent'', zegt dierendokter Rob Lückerath.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond.