De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
De enige oplossing is om zo snel mogelijk om te draaien en de afstand te vergroten, in de hoop dat zijn reactie beperkt blijft. 'Let's go' wil zeggen dat je je omdraait en aan een stevige tempo wegwandelt, jouw hond draait zich mee om en wandelt vlot mee. Je beloont hem vlak na het omdraaien.
Een hond die agressie vertoont kan heel zelfverzekerd zijn, maar de agressie kan ook voortkomen uit angst of onzekerheid. Een hond die angst-agressie vertoont ziet er heel anders uit dan een hond die zelfverzekerde agressie vertoont.
Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Agressie naar andere honden kan verschillende oorzaken hebben zoals uitgesproken dominantie, het niet rolbevestigend handelen door de baas, of een traumatische ervaring als pup, enz... Belangrijk is de oorzaak te achterhalen van agressie naar andere honden.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.
Verstijven, met een harde, doordringende blik aanstaren, besluipen, opjagen, bestormen, grommen, de lippen optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), blaffen, bijten.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Honden die blaffen en grommen om met mensen te kunnen communiceren. Grommen komt ook voor bij wilde dieren, bijvoorbeeld bij wolven en bij vossen. Dit systeem is bedoeld om zichzelf te beschermen tegen (mogelijke) gevaren en situaties die dreigend overkomen.
Hoe kun je het zelfvertrouwen van je hond vergroten (als dat een pessimistische hond is, zoals ik aanneem)? Moedig je hond zoveel mogelijk aan, geef hem steun. Zeker in situaties die nieuw zijn voor hem of waarvan je verwacht dat ze nieuw voor hem zijn. Help en begeleid hem bij die moeilijke situaties.
Bij het socialiseren is het belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen zodat de pup er ook echt aan went. Een enkele ontmoeting met iets nieuws is niet genoeg om de hond zich dit blijvend te laten herinneren. Leer uw pup tijdens de socialisatie meteen welk gedrag u graag van hem wilt zien.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Het wordt spannend wanneer de honden:
Constant op de achterpoten staan. Frontale/speer bewegingen maken. Uitdagend contact vertonen. Dominante handelingen (poot, hoofd en lichaamsgewicht) verrichten.
Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden? Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt.