Om tijdens het eten erachter te komen dat de rijstvellen taai zijn geworden en kapotscheuren omdat ze aan elkaar blijven plakken. Leg dus de loempia's niet tegen elkaar. Gebruik een licht bevochtigde theedoek om ze af te dekken én de rollen individueel in te pakken.
Je maakt de rijstvellen vochtig, vult ze met groente en noodles (en eventueel tofu), rolt er rijstrolletjes van en dipt ze in een lekker sausje.
Vul een vel rijstpapier met verse, knapperige groenten zoals julienne wortel, tauge of reepjes komkommer. Het is ook heerlijk om garnalen, kip en smaakmakers zoals verse koriander toe te voegen aan je rijstpapier recept. Rol het rijstpapier strak om je favoriete ingrediënten zoals je bij een loempia zou doen.
Hoe bewaar je rijstpapieren
Ze zijn gemakkelijk te bewaren, u hoeft ze alleen maar op een koele, droge plaats te bewaren, uit de buurt van vochtigheid, warmte en direct zonlicht. Zodra de verpakking is geopend, doet u ze in een hersluitbare zak of luchtdichte bak, en zet u ze weg in een kast.
Je kunt ze meteen zo rauw eten of even kort met wat olijfolie in de pan bakken.
Klop een ei los met een klein beetje water.Dit moet dienen als lijm om de loempia's dicht te kleven. Leg een portie groenten in het midden van het (kleine) loempiavel. Strijk een likje eiermengsel over het bovenste en het onderste tipje van het kleine loempiavel en rol het kleine loempiavel dicht.
Na het rollen kan je de verse springrolls invriezen. Plaats een stukje bakpapier in een plastic doosje, leg de springrolls er met de naad naar onder in en zorg dat ze elkaar niet raken.
Bewaar op een droge, koele en donkere plek.Het kan dan nauwelijks bederven. Bewaar het in goed sluitende voorraadbussen om ongedierte te voorkomen.
De spring rolls kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.Ingevroren zijn ze 3 maanden houdbaar.
Vloeibare lijm "Decoupage Plus", transparant met zijdeglans, 90 ml. Decoupage Plus is zowel lijm als lak. Het product is speciaal geschikt voor rijstpapier, maar kan ook met andere papiersoorten of stoffen worden verwerkt. Op waterbasis.
Het papier heeft vaak een onregelmatige structuur de vezels zijn zichtbaar. Je kunt de onderstaande bedrukte soorten gebruiken bij decoupage en andere creatieve toepassingen. Rijstpapier is realtief zeer sterk.
Eetbaar rijstpapier
Het wordt vooral gebruikt om voedsel tot een hanteerbaar pakketje te verwerken, waarna het gefrituurd of gestoomd kan worden. Rijstpapier is vergelijkbaar met loempiavellen en filodeeg. Rijstpapier in deze vorm wordt vooral gebruikt bij fusion-koken en soms ook in de Aziatische (Japanse) keuken.
Rijstvellen bevatten per honderd gram redelijk veel koolhydraten (zo'n 8 gram). Maar doordat de vellen zo dun zijn en dus niet veel wegen, is het wel een prima slank alternatief voor wraps gemaakt van tarwe, die zo'n 50 gram koolhydraten bevatten. Rijstvellen bevatten bovendien weinig calorieën en zijn ook glutenvrij.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1473 kJ / 353 kcal. Vetten 0.0 g waarvan verzadigde vetzuren 0.0 g.
Rijstvellen worden gemaakt van een mengsel van rijstmeel, tapioca, water en zout. Dit wordt flinterdun uitgesmeerd, gestoomd en om te drogen uitgelegd op bamboematten. Dit zorgt voor het zo kenmerkende ruitpatroon.
Om rijstvellen te maken wordt een slurrie van rijstmeel, zout en water (tegenwoordig vaak met tapioca zetmeel voor extra elasticiteit) superdun uitgesmeerd, gestoomd en daarna te drogen gelegd op een soort smalle brancards van grof gewoven bamboe. Vandaar het vaak fraaie ruitpatroon.
Qua loempia vellen gebruiken we filodeeg. Dit is veel minder vet dan bladerdeeg. De vulling van dit loempia's recept bestaat voornamelijk uit groente en kip.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Als je niet van plan bent om de restjes rijst binnen één of twee dagen te gebruiken, kun je ze gelukkig ook gewoon invriezen. Bevroren rijst kan zo'n drie maanden worden bewaard. Let bij het ontdooien en opnieuw verwarmen wel heel goed op dat je het traag laat ontdooien en daarna grondig verhit.