Er zijn namelijk meerdere lichamelijke aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de kat ineens op bed gaat plassen. Denk aan blaasgruis, een blaasontsteking of een urineweginfectie, maar ook schildklierproblemen kunnen ervoor zorgen dat de kat plast op bed in plaats van op de kattenbak.
Medische oorzaak
Als plassen pijn doet, kan het dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen. Ze hoopt dan dat het plassen op die nieuwe plek geen pijn doet. Dat is vaak ook de reden dat een kat op bed plast; een zachte ondergrond voelt dan prettiger aan.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking.
Door te sproeien willen katten dus een boodschap overbrengen. Dit kan een boodschap zijn voor andere katten, voor zichzelf of voor ons. Bijvoorbeeld dat de kat zich niet lekker voelt, pijn heeft of gestresseerd is. Niet-gecastreerde katten kunnen ook sproeien om aan te geven dat ze vruchtbaar zijn.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Castratie en sterilisatie kunnen helpen indien de kat sproeit uit hormonale motivatie. Laat een medische oorzaak altijd uitsluiten door uw dierenarts. Indien de kat gezond is, neemt u best contact op met ons of een kattengedragstherapeut om uit te zoeken waarom uw kat dit gedrag vertoont.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Plast de kat op de bank, maak het dan schoon maar geef het dier daarna geen aandacht meer. Stimuleer daarnaast goed gedrag. Koop fijn kattengrit dat zacht aan zijn pootjes is, schep de bak dagelijks leeg en speel met de kat als hij in (de buurt van) de bak heeft geplast.
FELIWAY Optimum bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis.
Laat uw kat altijd nakijken op medische problemen bij plassen buiten de kattenbak. In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil.
Normaal kan een kat een val van een trap wel overleven. Zelfs bij het vallen op het hoofd maar dan zou je een externe wond verwachten. Als je het echt wilt weten zou de dierenarts nog een autopsie kunnen doen.
7 tot 14 jaar: uw kat is senior. 15 jaar en ouder: uw kat is hoogbejaard/geriatrisch.
Een kat wordt gemiddeld 14 jaar oud.
De levensverwachting van katten hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan de voeding, maar ook de verzorging en de genen spelen een rol. Het geslacht speelt eveneens een rol. Zo wordt een kater over het algemeen minder oud dan een kattin.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Verschil tussen plassen en sproeien
Een kat kan naast de kattenbak plassen door stress, maar ook uit protest of als er sprake is van incontinentie. Urineren wordt vaak zittend gedaan. Een kat die sproeit, zal dit staand doen. De urine spuit dan recht naar achteren.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Hormonen, zowel katers als poezen kunnen gaan sproeien als ze geslachtsrijp worden om hiermee aan te geven dat ze op zoek zijn naar een partner en om hun territorium af te bakenen tegen ongewenste concurrentie; Blaasontsteking / blaasgruis / blaasstenen. Fysieke ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je kat gaat sproeien.