Nee, er is niks mis met je oren, dit is een teken dat ze nog een beetje rauw zijn. Volgens Heston Blumenthal is het piepen zelfs een teken dat ze té rauw zijn. Om het piepen te voorkomen kun je de boontjes tijdens het koken proeven; zodra ze niet meer piepen zijn ze goed!
De snijboon is het platte, lange broertje van de sperzieboon. De boon werd vroeger in kleine stukjes gesneden zodat het makkelijker te eten was, de boon zat namelijk vol taaie draden. Nu zijn de meeste snijboonrassen bijna draadloos.
Zout zorgt er niet alleen voor dat de smaak van de sperziebonen beter te proeven is. Het zout in het water zorgt er ook voor dat de vitamine en mineralen niet zo makkelijk uit de sperziebonen gaan. Daardoor blijven de sperziebonen ook mooi groen wanneer je ze kookt in zout water.
De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris). Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon. De sperzieboon wordt zoals gezegd ook wel prinsessenboon en verder nog slaboon of herenboon. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
Haricot vert is het chique rechte, slanke zusje. Haricots verts worden ook wel Franse boontjes genoemd. Ze zijn iets minder knapperig dan de sperziebonen. Ook zijn ze vaak iets donkerder groen van kleur.
De spelling met een z is juist: sperzieboon. Spercieboon (met een c) is dus niet goed.
Het schoonmaken van de haricots verts doe je door eerst uiteinden, oftewel steelaanzet, van de boontjes af te snijden of te af te knippen. Vervolgens spoel je de haricots verts nog even af onder koud, stromend water. Eventueel zand of andere vuiligheid verwijder je hiermee.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Sperziebonen bereiden & bewaren
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Boontjes bevatten van nature giftige stoffen die door het koken onwerkzaam worden gemaakt. Eet dus geen rauwe boontjes. Boontjes zijn extra lekker op smaak te brengen met kruiden, zoals knoflook, kerriepoeder en nootmuskaat.
Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.” Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
De snijboon zit vol vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels. Ze bevatten maar liefst 4,1 gram vezel per 100 gram.
In de teelt worden spekbonen ook wel stokslabonen genoemd omdat ze groeien langs een bonenstakenconstructie gemaakt van stokken.
Zet je mes in het puntje van de snijboon en snijd het puntje er bijna vanaf. Vervolgens trek je zo het draad over de naad van de snijboon af. Herhaal dit vervolgens aan de andere kant van de peul ook. Als er geen draad loskomt, hoef je alleen de puntjes af te snijden.
Zodra de boontjes een temperatuurverandering ondergaan (van koeling naar kamertemperatuur bijvoorbeeld) gaan ze “roesten”. Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.
Kook vers water in een waterkoker en vul de weckpotten met het kookwater tot 2 centimeter onder de rand van de weckpot. Weck de boontjes in een inmaakketel op 100 graden gedurende 120 minuten. Boontjes moet u altijd nog 15 minuten laten koken voordat u deze eet om een eventuele kans op botulisme te voorkomen.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Wanneer je rauwe peulvruchten eet, kan lectine binnen enkele uren klachten zoals buikpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. Bij een ernstige lectine-vergiftiging kunnen je darmen of nieren zelfs blijvend beschadigd raken. Het beste moet je oppassen met rauwe kidneybonen die hoge concentraties lectine bevatten.
In rauwe bonen komt van nature een gifstof voor (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Eet haricots verts dus niet rauw! De kooktijd van haricots verts is 4-6 minuten. Als je ze gaat roerbakken, doe je dit zo'n 6-8 minuten.
Hoe lang haricots verts moeten koken is afhankelijk van je smaak: met een kooktijd van 4 minuten zijn ze net beetgaar, met een kooktijd van 6 tot 8 minuten beginnen ze zacht en helemaal gaar te worden.
Haricots verts zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Haricots verts kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse haricots verts kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.