In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Volgens Ghadouani zijn glazen en metalen flessen het veiligst, vooral de exemplaren van roestvrijstaal. Daarna komen de plastic flessen die speciaal gemaakt zijn om opnieuw te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een Dopper. De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen.
polyethyleen tereftalaat
Het materiaal wordt namelijk gebruikt voor het maken van water- en frisdrankflessen. Ook saladebakken, koekverpakkingen, olieflessen en allerlei ander verpakkingsmateriaal zijn van PET gemaakt. Wanneer u dit soort plastic hergebruikt, kunnen er giftige stoffen zoals acetaldehyde gaan lekken.
Code 2: HDP of HDPE
Dit plastic wordt vaak gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. HDPE kun je veilig hergebruiken en wordt vaak gerecycled, waardoor het ook beter is voor het milieu.
En dus is een flesje water meenemen in de auto zeker geen overbodige luxe, maar de brandweer uit het Amerikaanse Long Island zegt dat je het nooit in de auto mag laten liggen. Het kan namelijk voor brandgevaar zorgen. Een plastic waterflesje in de auto kan namelijk veranderen in een brandhaard.
Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.
Bij tropische temperaturen warmt een waterfles immers op, waarna het als vergrootglas kan gaan werken. Dat betekent dat de (gloeiend hete) stralen van de zon gebundeld worden, waardoor de temperatuur in dat brandpunt zo hoog is dat het gaatjes in je stoel kan branden.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
Bloeden door scherpe stukjes glas, plastic of metaal in eten
Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Zeer oude Tupperware-producten kunnen BPA bevatten maar deze werden altijd, ongeacht de datum van productie, streng gecontroleerd en geproduceerd met een veel lagere waarde (minstens 10 keer lager) dan de Europese normen als veilig voorschreven. Dit garandeert de kwaliteit en veiligheid van onze producten.
Goed dat al die BPA-vrije producten er zijn, toch is er nog genoeg werk aan de winkel! Bij gehard plastic kun je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in.
Recent zijn er aanwijzingen gevonden dat BPA al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Daardoor hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.
De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Waarom een glazen drinkfles? Glas is een milieuvriendelijk materiaal wat goed gerecycled kan worden. Het is puur en geeft geen smaakjes of geurtjes af en neemt deze ook niet op. Glazen flessen zijn, net als RVS drinkflessen, vrij van schadelijke stoffen en gemakkelijk schoon te maken.
Mepal schoolbeker - gegarandeerd lekvrij!
De beker is namelijk gegarandeerd lekvrij, is makkelijk door kinderhandjes te openen en kan tegen een stootje. De beker, voorzien van schroefdeksel, is ideaal voor zuivelproducten, zoals melk en yoghurt.
De waterfles is ontworpen om het éénmalig gebruik van plastic terug te dringen. Vijftig procent van het plastic wordt na gebruik meteen weggegooid en komt uiteindelijk in de oceanen terecht. Waardoor één miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren overlijden. Gebruik van Dopper draagt daardoor bij aan een betere wereld.
Vooral mineraalwater en frisdrank wordt vaak verpakt in dunne PET-flessen. Het gebruik ervan kan echter gevaren voor de gezondheid opleveren. Verschillende studies tonen aan dat er schadelijke stoffen uit deze plasticsoort kunnen lekken waardoor de inhoud verontreinigd kan worden.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt. Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten.
Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken.