Al lange tijd is het vermoeden dat er wel een verband is tussen fietsen en diverse prostaatklachten. Er zijn al medisch-wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Hierbij komt vooral naar voren dat als er al prostaatklachten aanwezig zijn, er een groter risico is op verergering van de klachten.
De eerste zes weken adviseren wij u: • weinig alcohol te drinken; • geen zware lichamelijke arbeid te verrichten; • niet meer te tillen dan ongeveer vijf kilo; • niet te fietsen; • geen lange autoritten te maken; • dagelijks ontlasting te hebben; • niet seksueel actief te zijn (alleen de eerste twee weken).
Omdat de ISM zadels het perineum ontlasten wordt de trilling en de druk die het fietszadel normaal gesproken aan het prostaat doorgeeft voorkomen. Dit kan voor u de oplossing zijn om toch weer te gaan fietsen. Veel urologen raden hun patiënten al een ISM zadel aan om bovenstaande redenen.
Bij een operatie via de plasbuis duurt uw opname meestal 3 dagen. Bent u via een snede in uw buik geopereerd dan kunt u meestal na 5 dagen naar huis. U hoort van uw behandelend arts wanneer u weer naar huis kunt. Het duurt 4 tot 6 weken voordat u volledig hersteld bent.
Na een prostaatoperatie via de urinebuis mag je na twee tot vijf dagen naar huis. Na een prostaatoperatie via een snede in de buik duurt het herstel iets langer. Meestal mag je dan na zeven tot negen dagen naar huis. Eenmaal thuis mag je twee weken niet fietsen en geen seks hebben.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Incontinentie na een prostaatoperatie. Na een prostaatoperatie kunt u last krijgen van incontinentie. De duur en de aard van dit ongewilde urineverlies kunnen per persoon verschillen. Veelal houdt deze klacht enkele maanden tot een jaar aan voordat ze vanzelf weer verdwijnen.
In principe kunt u 24 uur na de narcose weer autorijden indien er volgens de behandelend arts geen contra-indicatie is. Ons advies hieromtrent is dat u de dag na het verwijderen van de blaaskatheter (één week na de operatie) weer mag autorijden.
Na het verwijderen van de katheter moet u in een fles plassen en na iedere plas de verpleegkundige waarschuwen. Deze meet dan met een echoapparaat op uw buik of de blaas wel goed leeg geplast is. Indien u goed kunt plassen na het verwijderen van de katheter, mag u naar huis.
U kunt na de operatie moe zijn. Het kan wel een half jaar duren voordat u uw oude conditie terug heeft. Als u pijn heeft, mag u paracetamol nemen. U mag maximaal 4 keer per dag één of twee tabletten van 500 mg.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Alcohol verhoogt risico
Ook bij een lage alcoholconsumptie werd een verhoogd risico gevonden (8%) op prostaatkanker gevonden ten opzichte van mensen die helemaal geen alcohol drinken. Bij het gebruik van meer dan drie glazen alcohol per dag liep dit risico op tot 23 %.
De zogenaamde “prostaatzadels” zijn bestudeerd om een antwoord te bieden op de verschillende problemen relatief aan de zone van de geslachtsdelen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze problemen worden veroorzaakt door de samendrukking van aders, bloedvaten en zenuwen in deze zone.
Door de verwijdering van de prostaat kun je geen zaadlozing meer krijgen, maar door deze injectie kun je wel penetreren. Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.
Na een prostaatverwijdering heeft u: de kans dat u uw plas niet meer kunt ophouden (incontinentie) de kans dat u geen (goede) erectie meer kunt krijgen (impotentie)
Het geslachtsverkeer zelf is relatief belastend voor het totale bekkengebied en wordt dus tot 6 - 8 weken na de operatie afgeraden. Wanneer de erectie ontbreekt is het mogelijk een orgasme te krijgen, omdat de gevoelszenuwen door de operatie niet zijn beschadigd.
De wand van de prostaat (het kapsel) blijft achter. Alleen het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, wordt weggehaald. Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan.
De prostaat is verwijderd met behulp van de Da Vinci-robot. Afhankelijk van uw herstel kunt u de dag na de operatie weer naar huis. U gaat naar huis met een verblijfskatheter. Deze katheter blijft ongeveer tien tot veertien dagen zitten.
Tot zes weken na de operatie niet sporten. Tot twee weken na de operatie niet in bad gaan, kort douchen mag wel. Tot zes weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap hebben of klaarkomen.
RALP is een radicale prostatectomie via robot
Meer dan 90% van alle prostaatoperaties worden nu uitgevoerd via robot geassisteerde technieken: RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy). Een goede getrainde robot-uroloog kan een dergelijke ingreep vlot uitvoeren zonder (ernstige) complicaties.
Bij u is prostaatkanker vastgesteld. De uroloog heeft dit met u besproken en geadviseerd dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden. Deze operatie is noodzakelijk om de lymfklieren in het bekken onder de microscoop te onderzoeken om er zeker van te zijn of er wel of geen uitzaaiingen in de lymfklieren aanwezig zijn.
Na een prostaatverwijdering moet de PSA waarde na ongeveer 2 maanden naar minder dan 0,1 ng/ml (eigenlijk dus onmeetbaar) dalen. Indien dit niet het geval is of indien na enige tijd de PSA weer boven de 0,1 ng/ml stijgt, is er bijna altijd sprake van een teruggekeerde tumor.
De verwijdering van je prostaat kan gevolgen hebben. De belangrijkste gevolgen zijn: Seksuele problemen: zoals erectieproblemen en een droog orgasme. Ongewild urineverlies: je verliest ongewild een paar druppels plas.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.