Wanneer de medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het medicijn verminderd. Daarom is het belangrijk om medicijnen op een koele plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een koele kast. De koelkast kan ook maar kan weer nét wat te koud zijn voor bepaalde medicijnen.
Sommige medicijnen moeten in de koelkast worden bewaard (maar niet in het vriesvak!). Bijvoorbeeld oogdruppels, oordruppels of klysma-medicijnen. De beste plek is achter in de koelkast, liefst op het schap onder het vriesvak of boven de groentelade. Let op: voorkom dat het medicijn aan de achterwand vastvriest.
Droog en koel
De meeste medicijnen moet je bewaren op een droge, koele en donkere plek. Het badkamerkastje is daarom niet geschikt. De warmte en vochtigheid in de badkamer kan de werking van medicijnen veranderen. Bacteriën en schimmels gedijen goed in water.
Droge kast onder 25°C (meestal is dit goed)
Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast tot 25°C is een goede plek om te bewaren. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed.
Voor vrijwel alle middelen geldt dat het goed is om ze koel, droog en donker te bewaren. En natuurlijk op een plaats waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Bewaar medicijnen liever niet in de badkamer, omdat het daar vochtig is.
Onder invloed van warmte kan een geneesmiddel bijvoorbeeld minder doeltreffend of zelfs toxisch worden. Daarom worden op de verpakking en in de bijsluiter van elk geneesmiddel bewaarvoorschriften vermeld en ook de temperatuur waarbij u het middel moet bewaren.
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
De anticonceptiepil bevat werkzame stoffen die onder bepaalde omstandigheden bewaard moeten worden. Het bewaaradvies is: bij een temperatuur onder de dertig graden en niet bevriezen. Gebeurt dit wel, dan kunnen de hoeveelheden werkzame stoffen in de pil sneller achteruitgaan en kan de pil dus onbetrouwbaar worden.
Een bloedverdunner kunt u in 1 keer stoppen. Afbouwen is niet nodig.
In een geneesmiddel kan namelijk een zogeheten 'ontledingsreactie' ontstaan. Dit betekent dat er een reactie ontstaat waarbij een chemische verbinding van het medicijn afbreekt. Een medicijn kan dan giftig worden en orgaanschade veroorzaken. Neem dus nooit een medicijn in dat over de datum is!
De anticonceptiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering kunnen niet goed tegen hitte of kou. De betrouwbaarheid kan dan niet worden gegarandeerd.
Vervaldatum/Expiration Date (exp.)
Op de verpakking van medicijnen geven fabrikanten een vervaldatum aan na de afkorting exp., wat staat voor expiration date.
Opiaten op naam en de voorraad opiaten niet-op-naam ('werkvoorraad') moeten achter slot worden bewaard, aard- en nagelvast. Dat wil zeggen: in een kast(je) die zodanig is vastgemaakt dat deze niet zomaar is mee te nemen. Deze opiaten moeten afgezonderd van de overige medicatie worden bewaard.
In de bijsluiter kunt u lezen hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten door hitte. Natuurlijk kunt u bij twijfel uw apotheek raadplegen. Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast waar het niet warmer wordt dan 25°C een goede bewaarplaats.
Een ongeopende verpakking kun je gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum, maar eens geopend zit er een limiet op de houdbaarheid. De houdbaarheid van een bepaald medicijn hangt af van het type medicijn en de verpakking. Medicijnen in de vorm van dranken zijn na het openen nog zes maanden houdbaar.
De pil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen. Heb je moeten overgeven binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil verminderen.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Een aantal geneesmiddelen verminderen de werking van de anticonceptiepil. Hierdoor is de anticonceptiepil minder betrouwbaar en is er een risico op zwangerschap. In de praktijk zijn de belangrijkste: Hypericum (Sint-Janskruid): Hypericum kan tot 4 weken na staken de werking van de anticonceptiepil verminderen.
Cumarines zorgen dat vitamine K minder werkt. In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool.
Ontdekt u pas de volgende dag dat u een pil bent vergeten? Neem dan contact op met de trombosedienst om te bespreken wat u moet doen. Misschien moet de hoeveelheid bloedverdunner aangepast worden. Of misschien moet u uw bloed sneller laten controleren.
Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint een na een half tot een uur en houdt 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur. De werking houdt wel langer namelijk ongeveer twaalf uur.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.