Soep koken Laat een soep of bouillon nooit koken! Als een soep of bouillon gekookt wordt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's. Sommige groenten doen het ook goed als ze meteen in het water gaan (wortels of tomaat bijvoorbeeld). Andere groenten hebben even tijd nodig om het beste van zichzelf te geven.
Is het goed om ingeblikte soep koud te eten? Over het algemeen is het veilig om koude soep uit blik te eten. Soep uit blik is al gekookt, dus er is niets dat specifiek vereist dat u het opnieuw opwarmt of kookt.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden. Een mooi voorbeeld is pompoensoep, die meestal gepureerd wordt, of een koude bietensoep. Hoewel hier wel stukjes biet in kunnen zitten.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Niet dat een zakje soep even gezond is als een stuk fruit, maar als afwisseling kan het af en toe zeker. Volgens het voedingsinformatiecentrum bevat een gezond tussendoortje niet meer dan 100 à 150 calorieën. Kania van Lidl is de energierijkste: 100 kcal per zakje - mooi binnen de grenzen dus.
Leven op soep lijkt me trouwens geen goed idee want geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Variatie blijft de boodschap. ' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand).
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.
Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 calorieen.
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.