Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide.Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.
In vergelijking met gangbare rozijnen zijn biologische rozijnen alsnog vele male schoner. Zolang de politiek en supermarkten onvoldoende strenge eisen stellen aan het bestrijdingsmiddelengebruik, raadt Foodwatch consumenten aan om zoveel mogelijk biologische rozijnen te kopen.
Rozijnen zijn goed voor het lichaam. Ze stimuleren namelijk ons spijsverteringssysteem en helpen met voedselopname. Ook zitten er saponinen in, die zorgen dat cholesterol uit voeding niet in ons bloed terecht komen. Naast saponinen zorgt resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte.
Een algemene basisregel: was de vruchten minimaal 24 uur voor gebruik en stort ze na het wassen in een uitlekbak. Verdeel één doos over twee lekbakken, zodat de laag niet te dik is. Te droge (niet gewassen) zuidvruchten onttrekken vocht uit de kruim van het eindproduct, waardoor de malsheid terugloopt.
Gedroogd fruit kan werken bij obstipatie en verstopping. Denk aan abrikozen, vijgen, pruimen, dadels en rozijnen.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
Rozijnen die in Nederlandse supermarkten te koop zijn, bevatten bestrijdingsmiddelen die in de EU verboden zijn. Dat meldt voedselwaakhond Foodwatch donderdag. Het gaat om rozijnen die worden verkocht bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen.
Wat betreft voedingswaarde doen rozijnen en krenten niet voor elkaar onder. Beide zijn rijk aan natuurlijke suikers en vezels, evenals vitaminen en mineralen, ondanks hun compacte formaat. Het enige nadeel is dat vitamine C en K tijdens het droogproces deels verloren gaan.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
De dichtheid van rozijnen is groter dan de dichtheid van water.Hierdoor zinken de rozijnen in een glas water naar de bodem. De gasbelletjes ontstaan meestal op een oppervlak zoals het glas of de rozijnen. Als er genoeg gasbelletjes op een rozijn zitten, dan trekken ze de rozijn mee naar boven.
Druiven zijn namelijk op zich al zoet (16 gram suikers per 100 gram), maar wanneer ze gedroogd worden stijgt het aantal suikers per 100 gram nog veel meer (tot ongeveer 59 gram/100 gram). Hierdoor bevatten rozijnen tot wel 285 kcal per 100 gram. Uiteraard zal een overdaad aan suikers je niet goed doen.
Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur.
Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby.
Als je een krent bent, koop je rozijnen in plaats van druiven. De gedroogde druif is immers stukken goedkoper dan zijn verse broer. Voor de prijs van een trosje krijg je vijfentwintig keer zoveel rozijnen.
Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Wanneer zijn buikje al gevuld is met iets anders, heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd.
Het basisproduct van ongezwavelde biologische sultana rozijnen is de sultana druif. Sultana druiven zijn pitloze witte druiven die afkomstig zijn uit Turkije en Griekenland.
Waarom rozijnen wellen? Rozijnen zijn heerlijk in een rozijnenbrood. Rozijnen moet je eerst wassen en wellen voordat je ze aan het deeg toevoegd. De rozijnen worden zachter en sappiger en het zorgt ervoor dat ze niet het vocht uit het brood opnemen waardoor het brood uit zou kunnen drogen.
Zwaveldioxide verhindert de enzymatische omzetting van de fenolische componenten en helpt ook bij het behoud van de smaak en vermindert het verlies van bepaalde vitamines tijdens het droogproces. Oorspronkelijk werd er zoveel zwaveldioxide toegevoegd dat de goudgele kleur van de rozijnen behouden bleef.
De rozijnen zijn uitgedroogd, hard, verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rozijnen zijn gedroogde druiven. Dit droogproces concentreert de voedingsstoffen en de suikers in druiven, en dus zijn rozijnen er zeer rijk aan. Enkele van deze gezonde stofen zijn ijzer, kalium, koper, vitamine B6, mangaan, borium en polyfenolen (een bepaalde groep van antioxidanten).
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Kies dan eens voor gedroogde Goji bessen. Deze rode bessen bevatten veel antioxdanten. In China worden ze ook wel smiley berries genoemd, omdat ze een gunstig effect op het humeur zouden hebben. Maar ze zijn vooral heel lekker.