De soort vloeistof waarmee je antibiotica inneemt is van belang. Doe dit zoveel mogelijk alleen met water. (fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking.
In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium. Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld 'plakken' aan de calcium vast.
Wat mag u tijdens een antibioticakuur eten? Om de hinder tijdens en na een antibioticakuur te beperken, let u het best goed op uw voeding: Eet voldoende gekookte groenten en fruit, rijk aan zachte prebiotische vezels. Zo blijft uw microbiota mooi gevarieerd en van hoge kwaliteit.
Calcium (kalk) in zuivel zorgt er namelijk voor dat dit medicijn minder goed werkt. Drank: goed omschudden voor u de hoeveelheid afmeet.
Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt.
In vlees, vis, eieren of melk uit de winkel zijn praktisch geen resten antibiotica te vinden. Dit komt door de wachttijd. Dieren of producten van dieren die behandeld zijn met antibiotica mogen in die tijd niet geslacht of gegeten worden. Je hoeft niet bang te zijn dat je ziek wordt van antibiotica in je eten.
Zuivelproducten zijn onder andere melk, boter, yoghurt en kaas. Na het nemen van een antibioticum moet u mogelijk tot drie uur wachten voordat u zuivelproducten eet of drinkt. Grapefruitsap en voedingssupplementen met mineralen zoals calcium kunnen ook het effect van antibiotica verminderen.
Recent onderzoek dat naar dit doel toewerkt, heeft aangetoond dat cranberries de algehele effectiviteit van antibiotica kunnen vergroten . De onderzoekers observeerden met name dat pathogene bacteriën gevoeliger worden voor lagere doses antibiotica wanneer ze worden blootgesteld aan moleculen die in cranberries worden aangetroffen.
Grapefruitsap en verse grapefruit kunnen een wisselwerking geven met uw geneesmiddelen. Bij de meeste medicijnen kunt u echter zonder problemen een grapefruit eten of grapefruitsap drinken. Bij sommige medicijnen kan dat niet of niet te veel.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Zuivelproducten en andere voedingsmiddelen met veel calcium en ijzer belemmeren echter de opname van calcium en ijzer in uw lichaam, waardoor er te weinig in uw bloedbaan terechtkomt en de effectiviteit van het medicijn afneemt. Voor de beste resultaten vermijdt u deze voedingsmiddelen binnen twee uur na inname van doxycycline.
Groene thee kan op zichzelf ingezet worden voor het voorkomen of behandelen van urineweginfecties, maar het versterkt ook de werking van antibiotica. Groene thee-extract kan ook goed in combinatie met een probiotica worden ingezet.
Neal Patel, woordvoerder van RPS, zei: " Calcium in melk bindt zich aan het antibioticum en deze verandering betekent dat het niet in de bloedbaan kan komen om infecties te bestrijden . Zelfs als de melk maar de helft van het medicijn beïnvloedt, krijg je maar de helft van de dosis binnen, wat kan betekenen dat de infectie aan het einde van de kuur niet is gedood.
Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
Daarnaast is het belangrijk om de capsule staand of zittend in te nemen en na inname een half uur niet te gaan liggen. Deze gebruiksinstructies zijn te vinden in de bijsluiter en op het apotheeketiket op de verpakking van het geneesmiddel [4].
Dit moet u doen als u: Slechts één dosis hebt gemist: Als u een dosis hebt gemist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Meestal is het geen probleem om een gemiste dosis binnen twee tot drie uur na de gebruikelijke tijd in te nemen . Het zou echter anders zijn als het tijd is voor de volgende dosis.
Overvoeding met voedingssuiker kan de infectie-uitkomsten bij verschillende organismen, waaronder insecten en mensen, verergeren , meestal via onbekende mechanismen.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Je lichaam neemt de werkzame stoffen in die medicijnen beter op als ze met voedsel in je maag en darmen komen. Daardoor werkt het medicijn beter. Andere medicijnen mag je juist weer niet samen met eten innemen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde stoffen in voedsel ervoor zorgen dat je lichaam het medicijn niet goed opneemt.
Je mag vaak geen alcohol drinken met antibiotica, of alleen in zeer beperkte mate. De combinatie van alcohol en antibiotica wordt afgeraden vanwege de negatieve effecten op de effectiviteit van een antibioticakuur, een groter risico op bijwerkingen en andere mogelijke gezondheidsklachten.
Weet u hoe? Antibiotica hebben alleen effect op infecties veroorzaakt door bacteriën, niet op virussen of parasieten. Gebruik bij voorkeur water om antibiotica door te slikken. Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen.
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Volgens Ma et al. (2022) bevatte 8,58% van de geanalyseerde eieren residuen van 12 antibiotica , waarvan enrofloxacine, sulfonamiden en florfenicol de meest voorkomende waren (Ma et al., 2022). In een onderzoek van Ben et al. (2022) werden 16 antibiotica aangetroffen in meer dan 30% van de geanalyseerde eieren.