De volgende reden waarom u zich na een bezoekje aan het strand moe kunt voelen, verbaast u misschien. Het heeft namelijk alles te maken met het hormoon melatonine. Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden zodra het donker wordt.
"De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland.Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager.Van deze inspanning worden we snel moe.
In zeelucht zitten hoge concentraties negatieve deeltjes of ionen waarvan weleens beweerd wordt dat ze het serotonineniveau in je lichaam verhogen. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op je nachtrust, eetlust, humeur en stress.
Zeelucht doet wonderen! Na een bezoek aan een strand voel je je vaak frisser en positiever. De zee beperkt stress, zorgt onbewust voor meer lichaamsbeweging en draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Patiënten worden al eeuwenlang naar de zee gestuurd door hun doktoren.
Zout water verbetert je ademhaling
En dan dit. Aangezien zeelucht meer zout bevat, is het dikker. Dat betekent dat wanneer je het inademt, het je keel en ademhalingsstelsel vrijmaakt. Het gevolg kan zijn dat je beter ademhaalt en een betere kwaliteit van slaap hebt.
Zo zit het boordevol vitaminen, spoorelementen en mineralen zoals jodium, kalium, calcium en magnesium. Een duik in de zee zorgt ervoor dat die gezonde stoffen worden opgenomen via je huid. Daarnaast zorgen de golven voor een zachte massage van je lichaam, een fijn extraatje voor soepele gewrichten.
Behalve jodium bevat zeelucht ook magnesium en andere sporenelementen. Al deze stoffen stimuleren de immuunreacties van de huid en de ademhalingsorganen. Als je ze een tijdje inademt, kan vastzittend slijm in de luchtwegen losgemaakt worden. Zo kan je makkelijker hoesten, wat de luchtwegen vrijmaakt.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Het vocht in de lucht heeft een positieve uitwerking op de longen en luchtwegen en vermindert hooikoortsklachten. Naast jodium bevat zeelucht ook magnesium en elementen die de immuunreacties van de huid en de ademhalingsorganen stimuleren.
De volkswijsheid wil dan ook dat zeelucht precies daarom gezonder is. Helaas is dit niet wetenschappelijk te onderbouwen. Jodium kan je slechts in zeer kleine hoeveelheden opnemen via de lucht. Deze hoeveelheden dragen niet bij tot de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 microgram voor volwassenen.
Een frisse duik in de zee werkt dus goed voor je luchtwegen en tegen hooikoorts, maar ook je huid plukt er de vruchten van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium, een mineraal dat veel in zeewater voorkomt, veel voordelen heeft voor je huid.
Je hormoonhuishouding, huid en haar profiteren van de zilte zeelucht en het zeewater. Het zand en zout uit de zee hebben een reinigende (beetje schurende) werking. Door de warmte en de zon gaan de poriën open staan en kan het zoute water makkelijker giftige stoffen uit je lichaam absorberen.
Als je moe bent, heb je weinig energie.Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen.Je voelt zich niet zo fit als normaal.Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Warm weer is vermoeiend. Je lijf moet dan hard werken om koel te blijven. Bijvoorbeeld door te zweten en warm bloed naar je huid te pompen om een deel van die warmte aan de buitenlucht af te staan.
Zout is een geweldige reiniger voor de haren en de hoofdhuid en is ook goede voor de bloedcirculatie. Het vergroot je kansen op het bevorderen van sterkere en dikkere haren.
Ga zo min mogelijk met je haar in het water
Chloor in zwembadwater maar ook zout in zeewater zijn slecht voor je haar. Chloor zorgt voor een agressieve reiniging in het water, waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Zout zeewater trekt het vocht uit je haar, waardoor je haar droog wordt.
Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
Droge huid
En dat is ook wel nodig met alles wat in het water drijft. Maar chloor is een behoorlijk chemisch goedje en kan je huid uitdrogen. Een paar minuten douchen na het zwemmen gaat dit tegen. Dermatoloog Debra Jaliman adviseert zelfs om daarna een vochtinbrengende crème te gebruiken.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Urine bestaat voor 95% uit water.De overige vijf procent bevat o.a. chemicaliën die ook in zeewater te vinden zijn. Deze stofjes maken zeewater zout.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
De concentratie zout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. De Dode Zee bevat na het Don Juanmeer op Antarctica en het Assalmeer in Djibouti het zoutste water op aarde.
Omdat de wind uit het (noord)oosten komt, zit ook de lucht in de kustgebieden vol met pollen. Een eventuele lokale bui kan tijdelijk verlichting brengen. Allergieradar.nl adviseert hooikoortspatiënten op het strand te gaan zitten. Dicht aan zee nemen de klachten af omdat zeelucht weinig pollen bevat.