Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Melk – en dus ook melkpoeder – bevat melksuiker. Onder invloed van warmte kan deze karameliseren. Daarom wordt vaak een beetje melkpoeder toegevoegd aan allerlei degen: ze kleuren dan sneller en mooier bruin in de oven.
Er bestaan verscheidene oplossingen om gewoon melkpoeder te vervangen. Ik denk maar aan amandelmelkpoeder, sojamelkpoeder of kokosmelkpoeder. Het hangt er natuurlijk van af waarvoor het melkpoeder in kwestie dient in het receptuur.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
De melk wordt vrijwel altijd eerst op zo'n 80-90 graden Celcius gepasteuriseerd. Dit wordt gedaan om eventuele ziekteverwekkers te doden en de melk beter fermenteerbaar te maken middels een gedeeltelijke melkeiwit-denaturatie.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Waarom wordt yoghurt waterig? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.
Doe de aanbevolen hoeveelheid melkpoeder in de fles. Sluit de fles en schud krachtig. Voeg daarna het resterende water toe en schudt weer een paar keer tot het poeder is opgelost. Laat de melk afkoelen tot drinktemperatuur (ongeveer 37°C).
Ja, u kunt melkpoeder gebruiken in plaats van verse melk, maar dan moet u de melk wel eerst aanmaken. Zie de instructies op de verpakking van de melkpoeder en maak de benodigde hoeveelheid aan.
Creamer voor melk in de koffie
Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen. Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak.
De meeste volle melkpoeders gaan uit van 130 gram volle melkpoeder in combinatie met 900 gram water voor 1030 gram volle melk (1 liter). Hier kan enige variatie in zitten, maar dit is de meest gebruikelijke.
Dat komt omdat Nederland een traditioneel zuivelland is en ook als zodanig bekend staat bij de Chinezen. Daarnaast wordt babyvoeding gesubsidieerd door de Nederlandse overheid, wat de prijzen ervan relatief laag maakt. Nederlands melkpoeder is dus een gouden handel.
Voorbeelden van zuivelproducten zijn: wei, room, boterolie, karnemelk en kefir. Deze Verordening definieert ook magere, halfvolle en volle consumptiemelk. Deze Richtlijn bevat de eisen voor 3 soorten zuivelproducten met verschillende hoeveelheden vet: geëvaporeerde melk, gecondenseerde melk met suiker en melkpoeder.
Waarom staat er op de yoghurt verpakking “niet schudden”? Vanwege schudden kan de structuur van de yoghurt beschadigen, waardoor de yoghurt dun wordt. Indien de yoghurt ontmengt, is enkele malen omzwenken voldoende voor een homogene yoghurt.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
Yoghurtpoeder wordt gemaakt uit magere melk door het toevoegen van culturen, waardoor het product een bepaalde pH bereikt. Na pasteurisatie en indikken wordt het product middels het spray proces verpoederd tot een homogeen product.
Hoeveel melk voor 1kg yoghurt? Voor 1 liter yoghurt heb je circa 1 liter melk en 100ml yoghurt nodig.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.