Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant.Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Isabelle Sioen, meldde de Universiteit van Gent. De onderzoekster stelt wel dat vetzuren in vis goed helpen tegen hart- en vaatziekten.
Wat gebeurt er als je vissen te veel eten geeft? Wanneer je je vissen te veel voer geeft, kunnen ze last krijgen van een opgeblazen buik en spijsverteringsproblemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals zwemblaasproblemen, waarbij de vis moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren en goed te zwemmen.
Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte. Bovendien worden bepaalde vissoorten overbevist, en komt hun soort (en de biodiversiteit) daardoor in gevaar. Met dat milieuaspect in gedachten raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven aan om één portie vis per week te eten.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid vis? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om een tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. Wissel af qua soort en oorsprong. Een portie van 100 g bereide vis komt overeen met ongeveer 120 tot 130 g rauw gewogen vis.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Tussen twee en drie porties van 4oz zeevruchten met een lager kwikgehalte, zoals verse zalm, krab, kabeljauw of tilapia per week. Het wordt aanbevolen om zeevruchten met een hoog kwikgehalte, zoals marlijn, haai, zwaardvis of tegelvis, te vermijden.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
In Nederland krijgen we PFAS vooral binnen via vis. In magere én vette vis kan veel PFAS zitten. Vooral kabeljauw bevat gemiddeld genomen een hoog gehalte, terwijl zalm bijvoorbeeld veel minder PFAS bevat.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling.
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Gezonde volwassenen (die niet zwanger zijn) en oudere kinderen (6 jaar en ouder) mogen echter niet vaker dan één keer per week vis met een hoog kwikgehalte eten .
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Magere vleessoorten zijn beter voor de lever. Kip, kalkoen en vis zijn goede keuzes.Ze hebben weinig vet en veel eiwitten.Vette vis zoals zalm en makreel zijn ook goed.
Teveel omega 3
Een overdosis ontstaat als er lang te veel supplementen zoals visolie wordt ingenomen. Problemen die kunnen ontstaan door een overdosis omega 3: Meer dan 3 gram visolie per dag kan invloed hebben op de stolling van het bloed. Bloedstolling is nodig bij een bloeding of wond.
Omega-3-vetzuren staan bekend om hun indrukwekkende gezondheidseffecten. Het nemen van geconcentreerde omega-3-supplementen kan de gezondheid van de hersenen ten goede komen en bepaalde symptomen van hersenmist verbeteren , waaronder problemen met aandacht en geheugen.
Vitamine- en mineralengebrek
Een tekort aan vitamine C is zeldzaam, omdat het lichaam voorraad opbouwt voor 3 maanden. Een gebrek merkt u aan gewichtsverlies, minder weerstand, moe zijn, gewrichtsklachten, slecht genezende wondjes en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie.
Tonijn en zalm uit blik zijn beide gezond en geweldig voor een snelle maaltijd vol eiwitten, zegt Susie. Zalm uit blik bevat nog steeds meer gezonde vetten en tonijn bevat minder calorieën , maar de exacte hoeveelheden zijn afhankelijk van waar de vis in verpakt is.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst van vissoorten die weinig kwik bevatten. Het is belangrijk om op te merken dat de grootte van de vis soms kan bepalen hoeveel methylkwik erin zit.
Alaska Cod is caloriearm en een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en essentiële voedingsstoffen . Geoogst in de ijskoude, ongerepte wateren van de Beringzee in Alaska en de Golf van Alaska, is deze aantrekkelijke en veelzijdige vissoort met zijn sneeuwwitte kleur en stevige textuur de beste kwaliteit kabeljauwfilet die er is.
Leg de vis dan met huid naar beneden in de pan. Kabeljauw op de huid bakken zorgt er voor dat de vis minder snel uit elkaar valt en heeft als voordeel dat de vis los van de pan kan garen. De huid eet je niet, je eet de vis van het vel.