The Big Five betekende niet jagen op de grootste dieren, maar jagen op de gevaarlijkste. Deze dieren vallen hun jagers namelijk wél aan en zijn niet makkelijk te vangen. Sinds het jagen op wilde dieren in Afrika verboden is, wordt deze term vooral gebruikt door toeristen.
De term grote 5 slaat in dit verband niet op het grootste of gevaarlijkste dier. Het nijlpaard bijvoorbeeld is groter dan de leeuw en wordt als gevaarlijker dan de buffel beschouwd. Tegenwoordig wordt de term in dit verband nog veel gebruikt door toeristen in Afrika op zoek naar de vijf op safari.
De olifant: het grootste landdier ter wereld. De buffel: je zou het misschien niet direct verwachten, maar dit is de gevaarlijkste van de vijf, met name als hij zich bedreigd voelt kan hij erg agressief uit de hoek komen.
De term 'Big Five' is in de 19e eeuw ontstaan in de jachtwereld. De dieren die tot deze groep behoren stonden bekend als de meest gevaarlijke dieren om op te jagen. In deze periode was het populair om op Afrikaanse wild te schieten.
De dieren die tot de Big 5 behoren zijn de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant. Het zien van de Big 5 valt niet altijd mee, omdat ze bijvoorbeeld niet veel voorkomen of omdat ze juist heel lastig te vinden zijn. Buffels, leeuwen en olifanten zijn nog goed te zien op vele plaatsen.
De 'Big Seven' is een groep van zeven zoogdieren, alleen in Oeganda te vinden en uniek voor Afrika. De meeste bezoekers aan Afrika kennen het begrip 'Big Five', een jagersterm, waarmee leeuw, luipaard, Afrikaanse buffel, neushoorn en olifant wordt bedoeld.
Het big five persoonlijkheidsmodel l van de vijf fundamentele persoonlijkheidstrekken is een theorie die oorspronkelijk in 1949 is ontwikkeld door D.W. Fiske en later verder werd uitgewerkt door andere onderzoekers, waaronder Norman (1967), Smith (1967), Goldberg (1981), en McCrae & Costa (1987).
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Spot de Big Five op de Veluwe
Ook op de Veluwe komt de Big Five voor, weliswaar geen leeuw of buffel, maar de wilde dieren van deze Big Five komen soms qua formaat aardig in de buurt. Het kan zelfs voorkomen dat u niet eens op pad hoeft om wild te spotten.
De Big Five is een begrip onder toeristen die Afrika bezoeken. De term big 5 komt uit de tijd van de "big game" jagers. Dit waren destijds de vijf lastigste grote wilde dieren om op te jagen. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gejaagd met fototoestellen door vakantiegangers.
Een Kaapse buffel is een planteneter en eet voornamelijk gras. Soms eten ze bladeren of kruidachtige planten. Ze besteden de grootste tijd van de dag aan eten. De Kaapse buffel is een herkauwer en haalt hierdoor meer voedingsstoffen uit het gras.
Ga in Nederland op safari en spot de 'grote vijf', ofwel de ree, het edelhert, het wilde zwijn, de zeehond en de bever.
Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika (met Kaapstad als de wetgevende hoofdstad en Bloemfontein als gerechtelijke hoofdstad).
Luipaarden leven in Afrika (met uitzondering van de Sahara) en in het zuiden en oosten van Azië, zoals Arabië, Turkije, Iran, de voormalige Sovjet-Unie, Korea, China (o.a. Mantsjoerije), India, Sri Lanka, Maleisië, Java en Bali.
De Afrikaanse olifant is waarschijnlijk het meest bekende dier van Afrika.
Om een indicatie te geven: krokodillen – 1000 per jaar, nijlpaarden – 500 per jaar, olifanten, leeuwen – allebei 100 per jaar en haaien – 10 per jaar. Overigens zou de top 5 er iets anders uitzien als je de mens ook als dier aanrekent. Dan zou de mens namelijk, na de mug, het op een na dodelijkste dier zijn.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Murenen kunnen tot twee meter lang worden. De meeste tijd leven ze in holtes en grotjes. Ze hebben een beschermend slijm op hun lichaam dat bij aanraking giftig is.
Via de Big Five persoonlijkheidstest willen recruiters inzicht verwerven in het karakter en de persoonlijkheid van de sollicitant. Dit doen ze door je te scoren op de 5 hoofddimensies nl. extravert/introvert; inschikkelijkheid, zorgvuldig/onzorgvuldig, emotioneel stabiel/instabiel en openheid voor ideeën en ervaringen.
Uit al deze onderzoeken blijkt dat je iemands persoonlijkheid door middel van vijf dimensies, de zogenaamde Big Five, kunt beschrijven. Deze dimensies zijn extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid.
Vriendelijkheid (tegenover vijandigheid) Zorgvuldigheid (tegenover laksheid en gebrek aan motivatie) Emotionele stabiliteit (tegenover Neuroticisme) Openheid voor Ervaringen/Intellect autonoom/Creativiteit.