Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Eet geen: vacuümverpakte zalm en paling, rauwe schaal- en schelpdieren, roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel), wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren. Geadviseerd wordt om niet vaker dan twee keer per week vis te eten, in verband met de dioxines die in vis zitten.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw.Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.
We weten niet goed of het veilig is om inktvis te eten. Waarschijnlijk kan het geen kwaad om inktvis een enkele keer te nemen tijdens je zwangerschap. Het kan pas schadelijk worden voor je kindje als je regelmatig schaal- en schelpdieren of vis eet die te veel vervuild zijn.
Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico's. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat. Een besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap, in het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje.
Veilige voedingsmiddelen
zeevruchten/schelpdieren zolang ze grondig zijn gekookt tot ze stomend heet zijn , bijvoorbeeld mosselen, kreeft, krab, oesters, sint-jakobsschelpen, kokkels en voorgekookte garnalen. Pinda's en andere noten (tenzij u allergisch bent) - het eten van noten tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vraag of uw baby een pinda-allergie heeft.
Rauwe vis kan, net als andere rauwe producten, de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. Dus echt niet in elk stukje rauwe vis zit deze bacterie. Maar raak je besmet dan zou dit wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Mogen zwangere vrouwen vleeswaren eten? Vleeswaren kunnen mogelijk de bacterie bevatten die listeriose veroorzaakt, dus het is het beste om dit soort vleeswaren te vermijden tijdens uw zwangerschap .
Mozzarella op pizza als je zwanger bent
Ja zeker! Je kunt tijdens de zwangerschap met een gerust hart een heerlijke pizza met mozzarella bestellen op een zonnig terras in Italië, of ergens anders natuurlijk. Ook over andere kazen op die pizza, zoals gorgonzola, hoef je je niet druk te maken.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Met ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. - Je ziet direct of je een product kunt nemen tijdens je zwangerschap. - Je kunt in de app duizenden producten opzoeken.
Mag je dan ook vissticks eten wanneer je zwanger bent? Ja, je mag vissticks eten wanneer je zwanger bent.
Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.
Gekookt ei: bij een zacht gekookte ei is de kans op salmonellabesmetting erg klein, maar wel aanwezig. Het is dus beter om een hard gekookt ei te eten. Het advies is om een ei minimaal 8 minuten te koken. Roerei: een roerei mag je eten zolang het eiwit en de dooier goed zijn doorbakken.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
U kunt de groei van bacteriën in dit vlees vertragen door de temperatuur in uw koelkast op 40 graden Fahrenheit of kouder te houden. Maar om de bacteriën te doden, moet u het voedsel nog steeds verwarmen tot het stoomt voordat u het eet. Het eten van ingeblikt of houdbaar voedsel is veilig , zoals ingeblikt kip of ham of houdbaar gerookte zeevruchten.
Zo wordt het afgeraden om thee met zoethout te drinken, omdat dit de bloeddruk kan verhogen. Thee met venkel, kaneel, anijs, kamille en lavendel dient met mate te worden gedronken, aangezien overmatige consumptie hiervan ongewenste effecten kan hebben tijdens de zwangerschap.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Inspiratie voor een voedzaam ontbijt:
Geroosterde volkoren boterham met kaas, een gekookt ei en avocado.Havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel).Bakje yoghurt met fruit, granola en noten.
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam behoefte aan hydratatie en essentiële voedingsstoffen. Komkommers zijn een perfecte aanvulling op je dieet dankzij hun hoge watergehalte en lage calorieën.
Wij raden vooral vette vis aan, denk bijvoorbeeld aan bokking, sardines en zalm. Ook forel, vissticks, kibbeling, garnalen, mosselen en kabeljauw zijn goede opties.
U kunt veilig rundvlees eten tijdens de zwangerschap, zolang het grondig is gekookt tot het stomend heet is en geen spoor van roze of bloed bevat . Het wordt niet aanbevolen om rauw of onvoldoende gekookt rundvlees te eten 1 . Rundvlees is een goede bron van eiwitten tijdens de zwangerschap en wordt aanbevolen als onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet.
Het is zelfs veilig voor de meeste zwangere vrouwen om sushi te eten in de VS, mits het in een schone omgeving wordt bereid . Sommige vissoorten bevatten echter veel kwik, waaronder koningsmakreel en zwaardvis.