Wat is de reden hiervoor? Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is.
Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Deze arts kan een onafhankelijke beoordeling maken van de situatie. In veel gevallen is het verstandig de patiënt te verwijzen naar een arts die de criteria kent voor het toewijzen van de desbetreffende voorziening.
Hoe krijg ik een medische verklaring? De instantie die de informatie nodig heeft, stelt de vragen over uw aandoening schriftelijk aan de huisarts. U verklaart schriftelijk dat u de huisarts toestemming verleent om deze informatie te verstrekken.
Een medische verklaring mag alleen opgesteld worden door een onafhankelijke arts, d.w.z. een arts die geen enkele relatie met de patiënt heeft, niet als behandelaar en ook niet als waarnemend behandelaar.
Helaas kunt u bij uw eigen huisarts niet terecht voor een medische verklaring. Dit is conform de richtlijnen van de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen. Deze adviseert huisartsen geen medische verklaringen af te leggen over eigen patiënten.
Je huisarts kan je wel helpen aan een afschrift van je medisch dossier. Hierin staan de belangrijkste feiten over je gezondheidstoestand vermeld. Je mag zelf bepalen of jij al deze informatie ook wil doorgeven aan de instantie die om een medische verklaring vraagt.
Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.
Je besluit op de Gezondheidsverklaring is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Je hoeft dan dus geen nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen om herexamen te doen. Als je geschikt bent voor een kortere tijd dan staat dit in je besluitbrief.
Om in een auto te mogen rijden, moet u lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Dit toont u aan met een Verklaring van Geschiktheid (VvG). Om deze verklaring van het CBR te krijgen, vult u een Gezondheidsverklaring in. Hierop staan vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Wanneer krijg ik een medische indicatie? U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.
Wat gebeurt er met de gezondheidsverklaring? Een medisch adviseur geeft de verzekeraar een advies aan de hand van je gezondheidsverklaring. Deze adviseur licht de verzekeraar in over het risico dat hij neemt door jou een verzekering aan te bieden. Dit advies kan dus invloed hebben op je overlijdensrisicoverzekering.
Wat kost de Gezondheidsverklaring? De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41,50.
U bent niet rijgeschikt:
U mag helaas niet of niet meer rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.
Kosten Gezondheidsverklaring
De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41,50. Daarmee betaalt de klant voor de diensten van het CBR, zoals: De beoordeling van de rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en adviezen over bijvoorbeeld aanpassingen aan de te gebruiken auto of motor.
Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.
Zorg ervoor dat u uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt, indient. Als u weet dat u een arts of medisch specialist moet bezoeken, adviseren wij u om 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te starten.
Een Gezondheidsverklaring vul je in, zodat het CBR kan beoordelen of je gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Op de Gezondheidsverklaring staan vragen over je gezondheid. Die moet je eerlijk invullen. Als autorijder ben je namelijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ook voor die van anderen.
Is een duikkeuring verplicht? De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) stelt dat alle leden bij deelname aan onderwatersportactiviteiten duikmedisch gekeurd moeten zijn. Duikers dienen iedere drie jaar (of jaarlijks als iemand vijftig jaar of ouder is) goedgekeurd te worden om te mogen duiken.
Een medische expertise is een onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijke medisch specialist. Dit onderzoek geeft inzicht in het opgelopen letsel, het genezingsproces en de eventueel blijvende gevolgen.